Skip to main content

ΜΟΔΑ

Χαρτομαντεία και φεμινισμός τα βασικά στοιχεία της νέας συλλογής του οίκου Dior

Η Μaria Grazia Chiuri παρουσίαζει την πρώτη της συλλογή για τον θρυλικό οίκο!


Κέλλυ Νόβακ

Η Μaria Grazia Chiuri παρουσίαζει την πρώτη της συλλογή για τον θρυλικό οίκο!

Και να λοιπόν που μια καινούργια περίοδος πραγμάτων ξεκινάει για την βιομηχανία της μόδας. Ένας από τους πιο σημαντικούς οίκους μόδας στον κόσμο, μετά από μερικές πολύ επιτυχημένες σεζόν από τον τότε καλλιτεχνικό διευθυντή του, Raf Simons αλλάζει σχεδιαστή. Η αποχώρηση του τελευταίου από τον οίκο ήταν σίγουρα πλήγμα και ένα ξαφνικό νέο για όλους μας, αλλά μπορώ πλέον με σιγουριά να σε διαβεβαιώσω ότι όλα θα πάνε καλά. Και αυτό στο λέω από την στιγμή που πρωτοαντίκρισα την νέα συλλογή του οίκου.

Η νέα artist director του brand, Maria Grazia Chiuri μπορεί να «εγκατέλειψε» μια επιτυχημένη καριέρα ως μια από τις καλλιτεχνικές διευθύντριες του οίκου Valentino, όπου και εκεί με επιτυχία σχεδίαζε εντυπωσιακά ρούχα για το brand, αλλά σίγουρα κατάφερε το επόμενο επαγγελματικό «βήμα» της να γίνει για ένα εξίσου σημαντικό οίκο. Ο πήχης; Ψηλά. Αλλά η Chiuri δεν λατρεύει τίποτα περισσότερο από μια πρόκληση σαν αυτή. Και τα καλά νέα είναι ότι ανταπροκρίθηκε επάξια. Η συλλογή που δημιούργησε για την νέα ανοιξιάτική συλλογή του οίκου Dior ήταν μια αποκάλυψη. Αποκάλυψη για την ίδια σαν σχεδιάστρια αλλά και για εμάς που ενδυματολογικά κατάφερε να μας αποκαλύψει μια νέα γενιά πραγμάτων. Σύμφωνα πάντα με τα πιστεύω του οίκου και χωρίς δηλαδή να αψηφά την γυναικεία θηλυκότητα και κομψότητα που τον χαρακτηρίζει, η Chiuri απέδειξε ότι η γυναίκα Dior μπορεί να «τιμήσει» την παράδοση με τον πιο μοντέρνο τρόπο.

Η συλλογή ήταν σύγχρονη και ίσως και λίγο «προπαγανδιστική». Αλλά η “προπαγάνδα” έγινε με σκοπό να ταράξει και την πιο παλιά πελάτισσα του οίκου Dior και να της υπενθυμίσει ότι η γυναικεία φύση μπορεί να καταφέρει πολλά περισσότερα από αυτά που η κοινωνία της προστάζει. Όλα αυτά τα κατόρθωσε μέσα από τα t-shirts που ανέγραφαν τα λόγια “We Should All Be Feminists”, αλλά και μέσα από τους κορσέδες και σακάκια που θύμιζαν πανοπλίες ξιφομάχων και που θέλησαν να περάσουν το μήνυμα ότι οι γυναίκες, είμαστε μαχήτριες.

Παρόλα αυτά, η θηλυκότητα της γυναίκας Dior δεν έλειπε από την συλλογή. Γιατί η Chiuri κατάφερε να την ενσωματώσει παραπάνω από διακριτικά και αυτό αποτίοντας φόρο τιμής στον Christian Dior, δημιουργώντας και αυτή την δική της εκδοχή του “Bar Jacket”. Επανέφερε επίσης, το διάσημο σλόγκαν του brand που έκανε ντεμπούτο πριν σχεδόν μια δεκαετία “Jadore Dior”, εκσυγχρονίζοντάς το βέβαια και συμπεριλαμβάνοντάς το σε τακούνια και τιράντες ως “Jadior”. Και η ιστορία συνεχίζεται. Μια σειρά από ονειρικές τουαλέτες «ταρώ» είχαν την τιμητική τους προς το τέλος του show. Η λατρεία του Christian Dior προς την χαρτομαντεία των ταρώ ήταν γνωστή σε πολλούς και γι’ αυτό και η Chiuri αποφάσισε να την συμπεριλάβει και αυτή στην συλλογή της. Τα εκπληκτικής κατασκευής διάφανα και άλλοτε τούλινα φορέματα με prints από κάρτες ταρώ είναι ρούχα που σίγουρα θα φορεθούν πολύ και θα προσπαθήσουν να αντιγράψουν ακόμη περισσότεροι.

Αυτό δεν είναι και το «νόημα» εξάλλου μιας επιτυχημένης συλλογής; Να, συζητηθεί και να φορεθεί τόσο από γυναίκες μέχρι και στα πιο απίστευτα μέρη του κόσμου; Ίσως τουλάχιστον έτσι, το μήνυμά της Chiuri να έχει μεγαλύτερη επίδραση.

2017ss-dior-chiuri-01.jpg2017ss-dior-chiuri-02.jpg2017ss-dior-chiuri-03.jpg2017ss-dior-chiuri-04.jpg2017ss-dior-chiuri-05.jpg2017ss-dior-chiuri-06.jpg2017ss-dior-chiuri-07.jpg2017ss-dior-chiuri-08.jpg2017ss-dior-chiuri-09.jpg2017ss-dior-chiuri-10.jpg2017ss-dior-chiuri-11.jpg2017ss-dior-chiuri-12.jpg

Διαβάστε επίσης

ΜΟΔΑ

Τα Marks & Spencer παρουσιάζουν τη χριστουγεννιάτικη σειρά M&S Food!

Η πιο όμορφη εποχή του χρόνου ξεκινάει από τα Marks & Spencer, τα οποία για ακόμη μια χρονιά μετατρέπονται σε ιδανικό προορισμό για τις πιο χριστουγεννιάτικες λιχουδιές και γλυκά κεράσματα.

ΜΟΔΑ

Η τσάντα που θα κρατήσεις όλο το φθινόπωρο

Το clutch bag επιστρέφει στη μόδα

ΜΟΔΑ

Ζώδια Παρασκευής 7 Ιουλίου

Επειδή η ανασφάλεια δεν θα σας βοηθήσει, μη φοβάστε το αύριο και πιέζετε τις καταστάσεις

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.