Skip to main content

FASHION NEWS

Γιάννης Τσεκλένης: Ο άνθρωπος που καθόρισε την πορεία της ελληνικής μόδας

Ο πιο σημαντικός Έλληνας σχεδιαστής μόδας τιμάται μέσα από την έκθεση “Α Tseklenis Tribute, The 70s Drawings Revisited».


Κέλλυ Νόβακ

Αν υπάρχει ένας άνθρωπος που καθόρισε την πορεία της ελληνικής μόδας και αισθητικής, τότε αυτός είναι, χωρίς δεύτερη σκέψη, ο Γιάννης Τσεκλένης. Ο “θρυλικός” δημιουργός – o καλλιτέχνης-,  που απέδειξε ότι δεν χρειάζεται να είσαι απόφοιτος κάποιας «φανταχτερής» σχολής μόδας, για να τα καταφέρεις στον χώρο αυτό.

Είναι λίγοι βέβαια οι άνθρωποι που γεννιούνται με το ταλέντο του Τσεκλένη: αυτό της σπάνιας αισθητικής. Γιατί αυτό ήταν, τελικά που ώθησε τον Τσεκλένη να ασχοληθεί με την μόδα.

 Ξεκίνησε σαν επιχειρηματίας! Ανοίγοντας την δική του διαφημιστική εταιρία Spectra, όπου για πελάτες είχε τεράστια ονόματα του χώρου όπως Μεταξάς, Opel κ.ά., σχεδιάζοντας τις καμπάνιες τους. Τότε ήταν που άρχισε να «εκπαιδεύει» περισσότερο την αισθητική του και να την αποτυπώνει με πιο δημιουργικό τρόπο.

Συνέχεια, για αυτόν είχε η διακόσμηση. Έχοντας αναλάβει τη διακόσμηση και την επιμέλεια των γάμων του Δον Χουάν Κάρλος με την πριγκίπισσα Σοφία, του  Διάδοχου Κωνσταντίνου, αλλά και της βάφτισης του Παύλου, ο ίδιος αποκτάει  σημαντικούς «συμμάχους» και φαν της δουλειάς του.

Κι  έτσι, έρχεται η στιγμή που η μόδα μπαίνει στην ζωή του και την κατακτάει ολοκληρωτικά!

Δεν περνάει παρά ένα μικρό χρονικό διάστημα και ο Γιάννης Τσεκλένης παρουσιάζει, την πρώτη του συλλογή με τον τίτλο «Κύματα». Μια ημέρα μετά, η Journal America κάνει ένα ολοσέλιδο αφιέρωμα στην συλλογή του, κι έτσι η σχέση  και ο έρωτας του Τσεκλένη με τη Μοδα επισημοποιούνται!

 

Η καριέρα του σαν σχεδιαστή μόδας εκτοξεύεται. Τα καταπληκτικά και πάντα εμπνευσμένα από την επικαιρότητα σχέδιά του, «κοσμούσαν» εντυπωσιακά υφάσματα. Σε μια περίοδο όπου ο Emilio Pucci κυριαρχεί, ο Γιάννης Τσεκλένης από την Ελλάδα καταφέρνει να ξεχωρίσει τόσο, ώστε τα ρούχα του να μπουν στο εξώφυλλο της Vogue, του Vanity Fair και του Elle. Ακόμη περισσότερα και εξίσου σημαντικά περιοδικά μόδας –και όχι μόνο- (βλ. Harper's Bazaar, Times, Figaro, Washington Post κ.ά.), θα φιλοξενήσουν τα ρούχα του Yannis Tseklenis (πλέον) και σημαντικοί retailers θα επιλέξουν τις συλλογές τους για τα ράφια των καταστημάτων τους (βλ. Harrods, Selfridges, Debenhams, Bergdorf Goodman, Bonwit Teller, Saks 5th Avenue, B. Altman, Neiman Marcus, Sakowitz, Mitzoukosi, Takashimaya, κ.ά.). 

yannis-tseklenis-01.jpgyannis-tseklenis-02.jpg

Μετά από αυτό, ο Γιάννης Τσεκλένης θα δει την καριέρα του να εκτοξεύεται αλλά και τον ίδιο να «παραγκωνίζεται» μετά τον ακρωτηριασμό του αριστερού του χεριού (από μετάσταση μελανώματος). Δεν υπάρχει τίποτα, κανείς και κανένα «συμβάν» που να μπορεί να σταματήσει τον Έλληνα δημιουργό από το να παραμείνει το ίδιο δραστήριος και δημιουργικός,.

yannis-tseklenis-03.jpgyannis-tseklenis-04.jpg

Παρόλα αυτά η αρρώστια που μοίρασε τη ζωή του σε «πρώτη και δεύτερη ζωή», όπως έχει δηλώσει ο ίδιος στο παρελθόν, είναι δύσκολος αντίπαλος.

Ο Γιάννης Τσεκλένης, δεν το βάζει κάτω. Ανακάμπτει. Και σχεδιάζει σχολικές ποδιές για το Μινιόν με το οποίο συνεργάζεται μέχρι και την φημισμένη πυρκαγιά του ’80. Αφού διακοσμήσει το εσωτερικό των αεροπλάνων της Ολυμπιακής θα ασχοληθεί με το σχεδιασμό αντικειμένων εσωτερικής διακόσμησης. Κάπως έτσι, κλείνει και επίσημα το κεφάλαιο «Μόδα» και ανοίγει ένα καινούργιο: αυτό του designer.

 Οι δημιουργίες του θα παραμείνουν για πάντα γραμμένες με χρυσά γράμματα στην ιστορία της ελληνικής μόδας (και όχι μόνο). Μέχρι και σήμερα αποτελούν έμπνευση για νεότερους σχεδιαστές μόδας. Φιλοξενούνται και σε μουσεία όπως το Victoria & Albert Museum, το Metropolitan Museum της Νέας Υόρκης, το μουσείο Τέχνης Μεταξίου στο Σουφλί και το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα, όπου έχει δωρίσει 800 και πλέον αρχέτυπα σύνολα.

Με αφορμή  το σημαντικό έργο του Γιάννη Τσεκλένη, τα i-D Concept Stores τιμούν τη μοναδικότητα του δημιουργού, με μία έκθεση που περιλαμβάνει τα αυθεντικά  σχέδιά του καθώς και μία mini συλλογή εμπνευσμένη από τα σχέδια του ,δια χειρός τριών καταξιωμένων σχεδιαστών. Η Sophia Kokosalaki, η Dolly Boucoyannis και ο Angelos Bratis ξαναζωντανεύουν τα πιο χαρακτηριστικά ζωγραφικά  , της δεκαετίας του '70.

Τυπωμένα στο Σουφλί, σε ελληνικό μετάξι από το Silk House Tseklenis και αποτυπωμένα σε χρυσό με πολύτιμες πέτρες, η αναγέννηση των σχεδίων δημιουργεί μία μοναδική συλογή από φορέματα και κοσμήματα.

Η συλλογή φορεμάτων και κοσμημάτων των τριών σχεδιαστών θα διατίθεται αποκλειστικά στα i-D Concept Stores στο Κολωνάκι και στο Golden Hall, ενώ κατά τη διάρκεια της έκθεσης (1-29 Απριλίου) θα διατίθενται προς πώληση και τα μοναδικά και σπάνια σχέδια του Γιάννη Τσεκλένη.

Η έκθεση των αυθεντικών σχεδίων υφασμάτων του Γιάννη Τσεκλένη παρουσιάζεται στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του i-D Concept Store στο Κολωνάκι, Κανάρη 12.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

FASHION NEWS

MARVEL x SWAROVSKI: Οι αγαπημένοι μας super ήρωες συνεργάζονται με την ομορφιά του κρυστάλλου

Μια νέα συλλογή κοσμημάτων και διακοσμητικών για το σπίτι με κάθε κομμάτι εμπνευσμένο από έναν εμβληματικό χαρακτήρα της Marvel, αποτυπωμένο με εξαιρετικό savoir-faire και προσοχή στη λεπτομέρεια

FASHION NEWS

Το περιοδικό NYLON επανακυκλοφορεί και η Gwen Stafani ποζάρει στο εξώφυλλό του ως το απόλυτο grunge icon

24 χρόνια μετά το τελευταίο της εξώφυλλο για το περιοδικό που καθόρισε τα aughts

FASHION NEWS

«Με τον καιρό, η μόδα έγινε μέρος του DNA μου» Roberto Cavalli

Ένας μικρός φόρος τιμής στον σπουδαίο σχεδιαστή μόδας που πέθανε στις 12 Απριλίου 2024

Προτεινόμενα