Skip to main content

FASHION NEWS

Πώς αντιλαμβάνεται τον σουρεαλισμό η Maria Grazia Chiuri;

Ο οίκος Dior πατάει στα χνάρια του σουρεαλισμού και δημιουργεί μια συλλογή εκτός πραγματικότητας


Κέλλυ Νόβακ

«Χρησιμοποίησε την εικόνα της για να δείχνει μεγαλοπρεπής και δυναμική. Ο σουρεαλισμός μιλάει για τα όνειρα και το ασυνείδητο και συχνά για το σώμα των γυναικών. Είναι πολύ κοντά στη Μόδα», είπε η Maria Grazia Chiuri για την Leonor Fini, τη γνωστή σουρεαλιστική ζωγράφο, σχεδιάστρια, συγγραφέα, της οποίας οι απόψεις βασίζοντας στο να χτίσει μια δυναμική εικόνα για το γυναικείο φύλο.

Είναι ξεκάθαρο ότι βασίστηκε σε αυτά τα στοιχεία και το έργο της Fini αλλά και του «ιδρυτή» του σουρεαλισμού André Breton, για την Spring 2018 Haute Couture συλλογή της, για τον οίκο Dior.

Μια συλλογή που απαρτίζεται ως επί το πλείστον από ασπρόμαυρες δημιουργίες, με σκοπό να τονίσει ακόμη περισσότερο τους συμβολισμούς της περί σουρεαλισμού.

Η εκπληκτική συλλογή είχε πολλά στοιχεία που την κάνουν επιτυχημένη, αλλά ήταν τα 7 παρακάτω που την έκαναν να ξεχωρίσει και εμάς να σκεφτούμε ότι και η Μόδα τελικά είναι μία μορφή τέχνης.

Σουρεαλισμός

2018spring_hautecouture_dior_01.jpg

Αφού μετέτρεψε στο Musée Rodin σ’ ένα τεράστιο λαβύρινθο, ένα τεράστιο ασπρόμαυρο σκάκι για πασαρέλα και κλουβιά πουλιών, αποτιόντας φόρο τιμής σε μία έκθεση του Peggy Guggenheim από το 1934, ο σουρεαλισμός εξύψωσε το κεφάλι του ακόμη περισσότερο μέσα από τις γραμμές και τις σιλουέτες των ρούχων που τόνιζαν το γυναικείο σώμα στο έπακρο.

Μάσκες

2018spring_hautecouture_dior_02.jpg

Οι εκπληκτικής δεξιοτεχνίας και κατασκευασμένες στο χέρι, μάσκες ήταν το βασικό αξεσουάρ της κολεξιόν αποκαλύπτοντας την σημαντικότητα ενός αξεσουάρ σε μία γυναικεία εμφάνιση. Είναι αυτό που αποκαλύπτει και την θεματική μίας εμφάνισης. Έτσι και εδώ με τον σουρεαλισμό να κυριαρχεί, οι μάσκες αυτές καθόρισαν τη «πορεία» των looks.

Άνδρας ή γυναίκα

2018spring_hautecouture_dior_03.jpg

Τα αυστηρά, tailored jackets συνδυασμένα με ρομαντικές τούλινες φούστες, τα off-white κοστούμια κ.ο.κ. έπαιζαν με τα όρια του γυναικείου και ανδρόγυνου ύφους. Άλλο ένα tribute στον Christian Dior ο οποίος πάντα λάτρευε αυτή την αντίθεση.

Άσπρο-Μαύρο

2018spring_hautecouture_dior_04.jpg

Οι ασπρόμαυρες αποχρώσεις των ρούχων ήταν μια αναπάντεχη έκπληξη στην συλλογή της Chiuri. Οι γεωμετρικές και αυστηρές γραμμές πολλών looks δημιουργούσαν οπτικές οφθαλμαπάτες. Τι είναι αληθινό και τι όχι; Κανείς δεν μπορεί να ξέρει όταν υπάρχει ο σουρεαλισμός.

Κλουβιά

2018spring_hautecouture_dior_05.jpg

Από το ντεκόρ του show, τα ασύμμετρα κοσμήματα, τις φούστες, τα bodies, το “cage” μοτίβο είχε και αυτό πρωταγωνιστικό ρόλο στην συλλογή.

Τατουάζ

2018spring_hautecouture_dior_06.jpg

«Η αγάπη θα είναι πάντα μπροστά σου. Αγάπα». Μία από τις πολλές φράσεις του André Breton που ήταν γραμμένη γύρω από τους λαιμούς των μοντέλων του show. Φράσεις που μιλάνε για την ανεξαρτησία του γυναικείου φύλου.

Η «καθαρότητα»

2018spring_hautecouture_dior_07.jpg

Η διαφάνεια ήταν από τα «τιμητικά» υλικά της συλλογής. Από τα βραδινά φορέματα, τις τούλινες φουσκωτές φούστες μέχρι και τα καλσόν συνδυασμένα με τα χρυσά σανδάλια, το στοιχείο αυτό προσέφερε μια πολυτέλεια και «καθαρότητα» στην συλλογή.

Αξίζει να αφιερώσεις λίγα λεπτά από την ζωή σου, για να απολαύσεις την εκπληκτική συλλογή.

 

Διαβάστε επίσης

FASHION NEWS

MARVEL x SWAROVSKI: Οι αγαπημένοι μας super ήρωες συνεργάζονται με την ομορφιά του κρυστάλλου

Μια νέα συλλογή κοσμημάτων και διακοσμητικών για το σπίτι με κάθε κομμάτι εμπνευσμένο από έναν εμβληματικό χαρακτήρα της Marvel, αποτυπωμένο με εξαιρετικό savoir-faire και προσοχή στη λεπτομέρεια

FASHION NEWS

Το περιοδικό NYLON επανακυκλοφορεί και η Gwen Stafani ποζάρει στο εξώφυλλό του ως το απόλυτο grunge icon

24 χρόνια μετά το τελευταίο της εξώφυλλο για το περιοδικό που καθόρισε τα aughts

FASHION NEWS

«Με τον καιρό, η μόδα έγινε μέρος του DNA μου» Roberto Cavalli

Ένας μικρός φόρος τιμής στον σπουδαίο σχεδιαστή μόδας που πέθανε στις 12 Απριλίου 2024

Προτεινόμενα

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Στο πρώτο της πάθος, μια γυναίκα αγαπά τον αγαπημένο της, στη συνέχεια το μόνο που αγαπά είναι αγάπη» Lord Byron

Ο Λόρδος Βύρων πέθανε στις 19 Απριλίου 1824 στο πλευρό των Ελλήνων επαναστατών  στο Μεσολόγγι

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 19 Απριλίου

Δεν πρέπει να υποτιμάτε την καρδιά σας μονίμως, αλλά να της δίνετε προτεραιότητα

BLOGS

Σε ένα biopic για τον Frank Sinatra δια χειρός Martin Scorsese φημολογείται ότι θα παίξει ο Leonardo DiCaprio

Και το ίδιο ισχύει για την Jennifer Lawrence, που θα υποδυθεί κατά πάσα πιθανότητα τη δεύτερη σύζυγο του Sinatra, την ηθοποιό Ava Gardner