Skip to main content

FASHION NEWS

Πόσο έχει αλλάξει ο χώρος του modeling ανά τα χρόνια;

The Evolution of the Supermodels!


Κέλλυ Νόβακ

Τι σημαίνει το να είναι κανείς μοντέλο; Ποιος είναι τελικά ο ρόλος αυτού του επαγγέλματος και πώς μπορεί να επηρεάσει την μόδα;

Ανά τα χρόνια ο ρόλος των μοντέλων έχει αλλάξει, ανάλογα με τις κοινωνικές συνθήκες και το lifestyle της εποχής. Παρόλα αυτά, η μέχρι τώρα ιστορία μάς έχει αποδείξει ότι ακόμα και ένα τέτοιο πρόσωπο, μπορεί να συμβάλλει σε μια ολόκληρη κουλτούρα και εποχή σε κοινωνικό επίπεδο, μέχρι και σήμερα.

Για να σε "πείσουμε", κάνουμε μία σύντομη αναδρομή στην εξέλιξη του ρόλου των topmodels, από την δεκαετία του ’40 μέχρι και την σημερινή εποχή.

Bettina & the new beginnings: 1940s-50s

Η έννοια “supermodel” ξεκίνησε με την Bettina Graziani, γνωστή και ως απλά Bettina, η οποία συνεργάστηκε με πολλούς σημαντικούς σχεδιαστές μόδας, όπως τον Christian Dior και τον Humbert de Givenchy, ενώ ήταν η μικρή μέση της που έδωσε «πνοή» στο “New Look” σύνολο του Dior.

historyofmodels_01.jpg

Twiggy: The new era

To 1960 ήταν η Twiggy η οποία έδωσε ένα "ύφος" στο ρόλο των μοντέλων. Ίσως έφταιγε το κοντό μαλλί, το corky στυλ της και η ξεχωριστή ομορφιά της, η οποία συνδέθηκε άμεσα με το κίνημα των “Mods”. Επίσης, την ίδια δεκαετία, αυτή και μερικά έγχρωμα μοντέλα έρχονται σιγά-σιγά να θεωρούνται εξίσου σημαντικά στον χώρο, με την Naomi Sims να είναι η πρώτη Αφροαμερικανή που κοσμεί το εξώφυλλο του περιοδικού Life.

historyofmodels_02.jpg

Lauren Hutton: The funky ‘70s

Τα ‘70s ήταν η εποχή για ένα νέο στιλ μοντέλων. H Lauren Hutton και η μοναδική της ομορφιά, καθώς και το χαρακτηριστικό κενό ανάμεσα στα δόντια της, έδωσε ένα φρέσκο αέρα στον χώρο. Αργότερα, η ίδια θα γίνει τόσο γνωστή και αρεστή από την δουλειά της, ώστε θα κοσμήσει -ως το μόνο celebrity μοντέλο- την αμερικάνικη Vogue 26 φορές. Επίσης, το 1974 η Beverley Johnson είναι το πρώτο έγχρωμο μοντέλο που θα εμφανιστεί στο εξώφυλλο του περιοδικού, ανοίγοντας το δρόμο και στα υπόλοιπα Αφροαμερικανά μοντέλα.

historyofmodels_03.jpg

Modern Supermodels: The glam ‘80s

Την δεκαετία αυτή γεννιέται ένα άλλο "είδος" μοντέλων. Αυτές οι γυναίκες γίνονται πασίγνωστες και οι δουλειές τους δεν αρκούνται πλέον σε καμπάνιες μόδας και φωτογραφήσεις, αλλά εμφανίζονται ακόμα και σε διαφημιστικά σποτ για αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως την Ford, για εταιρίες με αναψυκτικά, όπως την Pepsi κ.ά. Η Elle Macpherson (aka “The Body”) γίνεται γνωστή με το εξώφυλλό της για το περιοδικό Sports Illustrated’s Swimsuit Issue, κάτι που έπειτα θεωρείται επίτευγμα σε όσες εμφανίζονται σε αυτό.

historyofmodels_04.jpg

Μodels everywhere: The peak of the ‘90s

Η «χρυσή» δεκαετία των topmodels είναι αδιαμφισβήτητα η δεκαετία του ’90. Με τις ηθοποιούς του Hollywood να είναι πολύ ντροπαλές για να ακολουθήσουν τις τάσεις του κόσμου της μόδας, το “rat pack” της εποχής αποτελείται κυρίως από supermodels, όπως οι Naomi Campbell, Cindy Crawford, Christy Turlington, Linda Evangelista, Kate Moss και Tatjana Patitz. Τα πρόσωπα αυτά είναι παντού. Όλος ο κόσμος τις γνωρίζει. Εκείνη είναι και η περίοδος όπου θα ανθίσει και το ταλέντο της Kate Moss, το cache της οποίας ξεπερνούσε τα $10.000/ανά ημέρα.

historyofmodels_05.jpg

Gisele: The ‘00s and last to hold the fort

Mε τον ερχομό του millennium, η αναγνωρισιμότητα που είχαν τα μοντέλα άρχισε να ξεθωριάζει. Λίγα είναι τα πρόσωπα που διατήρησαν την φήμη τους και κράτησαν την ξεχασμένη δόξα των μοντέλων ζωντανή και μερικά από αυτά είναι οι Gisele Bundchen, Tyra Banks και Hedi Klum, οι οποίες άλλαξαν μέχρι και καριέρα για να «επιβιώσουν» (βλ. "America’s Next Top Model").

historyofmodels_06.jpg

Cara: The social media models

Σε αντίθεση με άλλες δεκαετίες, από το 2010 μέχρι και σήμερα, πολλά μοντέλα, με «αρχηγό» την Cara Delevigne, βλέπουν την καριέρα τους να εκτοξεύεται μέσα από την προβολή τους από τα social media. Οι ζωές και το lifestyle τους έχει αρχίσει να τραβάει το ενδιαφέρον του κοινού και μέσα από τους λογαριασμούς τους στο Instagram. Μοντέλα όπως οι Gigi Hadid, Kendall Jenner, Karlie Kloss κ.ά, φέρνουν ξανά στην επιφάνεια τη χαμένη δόξα του επαγγέλματος. Ο λόγος τους και η απόψή τους για την γενικότερη εικόνα της εποχής γίνεται πλέον πιο σημαντικός από ποτέ και αποδεικνύεται -για άλλη μια φορά- η ισχύ που ασκεί το internet στις ζωές όλων μας. 

historyofmodels_07.jpg

Διαβάστε επίσης

FASHION NEWS

MARVEL x SWAROVSKI: Οι αγαπημένοι μας super ήρωες συνεργάζονται με την ομορφιά του κρυστάλλου

Μια νέα συλλογή κοσμημάτων και διακοσμητικών για το σπίτι με κάθε κομμάτι εμπνευσμένο από έναν εμβληματικό χαρακτήρα της Marvel, αποτυπωμένο με εξαιρετικό savoir-faire και προσοχή στη λεπτομέρεια

FASHION NEWS

Το περιοδικό NYLON επανακυκλοφορεί και η Gwen Stafani ποζάρει στο εξώφυλλό του ως το απόλυτο grunge icon

24 χρόνια μετά το τελευταίο της εξώφυλλο για το περιοδικό που καθόρισε τα aughts

FASHION NEWS

«Με τον καιρό, η μόδα έγινε μέρος του DNA μου» Roberto Cavalli

Ένας μικρός φόρος τιμής στον σπουδαίο σχεδιαστή μόδας που πέθανε στις 12 Απριλίου 2024

Προτεινόμενα

CELEBS

Στέφανο Σαρτίνι: Ο χωρισμός με τη Ρούλα Κορομηλά και το τέλος του Μπράβο!

Ο Ιταλός σκηνοθέτης σχολίασε το τηλεοπτικό τοπίο στην Ελλάδα

FASHION RADAR

Η Carys Douglas γιόρτασε τα 21α γενέθλιά με ένα υπέροχο φόρεμα της μαμάς της, Catherine Zeta-Jones

Ένα εμβληματικό φόρεμα της δεκαετίας του '90, απόλυτα ταιριαστό και στις δύο

CELEBS

Ελένη Πετρουλάκη: Βραδινή έξοδος με τις κούκλες 17χρονες κόρες της

Η Μίλα και η Δωροθέα Ίβιτς μεγάλωσαν πολύ