Skip to main content

CELEBS

Πολλαπλό τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι

Τον εφιάλτη της τρομοκρατίας ζει από εχθές η Γαλλία



 

Τον εφιάλτη της τρομοκρατίας ζει το Παρίσι, το οποίο βρέθηκε αντιμέτωπο με τη χειρότερη επίθεση στην ιστορία του από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά. Το allyou.gr δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχο σε ένα τέτοιο τραγικό γεγονός και να μην σου μεταφέρει τις τελευτείες εξελίξεις από τη γαλλική πρωτεύουσα. 

Συγκεκριμένα, έξι συνολικά συντονισμένες επιθέσεις έγιναν εχθές το βράδυ στο Παρίσι με τον απολογισμό των νεκρών να έχει πλέον ξεπεράσει τους 150. 

Βομβιστικές επιθέσεις σημειώθηκαν έξω από το Stade de France, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη φιλικός αγώνας Γαλλίας - Γερμανίας, παρουσία του Προέδρου της χώρας Φρανσουά Ολάντ. Παράλληλα, επιθέσεις με πυροβόλα όπλα σημειώθηκαν σε πολυσύχναστα σημεία της πόλης -εστιατόρια και μπαρ- μεταξύ 10ου και 11ου διαμερίσματος.

Όμως το επίκεντρο της επίθεσης υπήρξε η ομηρία περίπου 100 ατόμων στο θέατρο Bataclan της γαλλικής πρωτεύουσας κατά την διάρκεια συναυλίας του συγκροτήματος Eagles of Death Metal

Στην αίθουσα του Bataclan βρίσκονταν περίπου 1.500 θεατές, όταν σημειώθηκε μια «τεράστια έκρηξη» και έπεσαν περίπου 20 πυροβολισμοί, όπως ανέφεραν μάρτυρες. Άνδρας που κατάφερε να ξεφύγει δήλωσε: «Καταφέραμε να διαφύγουμε. Υπήρχε αίμα παντού. Άνοιξαν πυρ μέσα στο πλήθος».

Σύμφωνα με την εφημερίδα Liberation, δημοσιογράφος του Europe 1 βρισκόταν μέσα στο θέατρο Bataclan, όταν άρχισαν οι πυροβολισμοί. 

Στις 2 το πρωί το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFM μετέδωσε ότι η αστυνομική επιχείρηση στο θέατρο έληξε και «δύο δράστες σκοτώθηκαν». 

Παράλληλα, επεισόδια με πυροβολισμούς αναφέρθηκαν μεταξύ 10ου και 11ου διαμερίσματος, από τουλάχιστον 5-6 ενόπλους, που δεν φορούσαν κουκούλα. Οι οδοί Fontaine au Roi, Charonne και η λεωφόρος Voltaire βρέθηκαν στο επίκεντρο των επιθέσεων, ενώ κύριοι στόχοι ήταν το εστιατόριο Le Petit Cambodge και το μπαρ Le Carillon, τα οποία βρίσκονται σχεδόν απέναντι το ένα στο άλλο.

Τα σημεία των επιθέσεων είναι πολύ κοντά στα γραφεία του περιοδικού Charlie Hebdo, το οποίο είχε δεχτεί επίθεση από ισλαμιστές εξτρεμιστές στις 7 Ιανουαρίου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 12 εργαζόμενοι.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι στο εστιατόριο Le Carillon οι δύο δράστες φώναξαν «Allahu Akbar» πριν αρχίσουν να πυροβολούν με καλάσνικοφ μέσα στο μπαρ. 

Όπως είναι φυσικό στο υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας έχει σημάνει συναγερμός και ο Φρανσουά Ολάντ συγκάλεσε αργά τη νύχτα έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο. 

Καλώντας τους πολίτες να παραμείνουν ενωμένοι και ψύχραιμοι μπροστά σε πρωτοφανείς τρομοκρατικές επιθέσεις, ο Ολάντ ανακοίνωσε σε απευθείας διάγγελμα εν μέσω του εφιάλτη ότι κηρύσσει όλη τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ενώ ανακοίνωσε ότι κλείνουν τα σύνορα μέχρι νεωτέρας. 

 

Διαβάστε επίσης

Προτεινόμενα