Skip to main content

CELEBS

Κατερίνα Στεφανίδη: Ανέβασε την Ελλάδα στα... ουράνια με το χρυσό στο επί κοντώ

Θριάμβευσε στους Ολυμπιακούς αγώνες


Χρυσοβαλάντης Ανδρουλάκης

Μετά την Άννα Κορακάκη και τον Λευτέρη Πετρούνια ήρθε η Κατερίνα Στεφανίδη να ανεβάσει την σημαία της Ελλάδας στο υψηλότερο σημείο, να χαρίσει στην πατρίδα μας το τρίτο χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 και να μας γεμίσει χαρά, συγκίνηση και υπερηφάνεια στο άκουσμα του εθνικού μας ύμνου.

Πρόκειται για το πρώτο χρυσό μετάλλιο για τη χώρα μας στο συγκεκριμένο αγώνισμα και το πρώτο ολυμπιακό μετάλλιο στον στίβο μετά το χάλκινο της Πηγής Δεβετζή το 2008 στο ΠεκίνοΜε επιτυχημένη προσπάθεια στα 4.85 μέτρα στον τελικό του επί κοντώ η «Σούπερ» Κατερίνα κατάκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, αφήνοντας στη δεύτερη θέση την Αμερικανίδα Σάντι Μόρις! Πρόκειται για το πρώτο χρυσό μετάλλιο για τη χώρα μας στο συγκεκριμένο αγώνισμα και το πρώτο ολυμπιακό μετάλλιο στον στίβο μετά το χάλκινο της Πηγής Δεβετζή το 2008 στο Πεκίνο! Η απονομή στην Κατερίνα Στεφανίδη θα γίνει τα ξημερώματα της Κυριακής, στις 02.15 ώρα Ελλάδος.

Με αυτή τη διάκριση, η ελληνική αποστολή στο Ρίο έφτασε τα έξι μετάλλια, καθώς έχουν προηγηθεί τα χρυσά από τον Πετρούνια στους κρίκους και την Κορακάκη στη σκοποβολή, το ασημένιο του Γιαννιώτη στην κολύμβηση και τα χάλκινα και πάλι της Κορακάκη στη σκοποβολή και των Μάντη-Καγιαλή στην ιστιοπλοΐα.

Ο αγώνας

Η Στεφανίδη, η οποία ήταν πρώτη στη λίστα του αγωνίσματος επέλεξε να ξεκινήσει τις προσπάθειές τις από τα 4.60 μέτρα, αφήνοντας δέκα αθλήτριες να κάνουν προσπάθειες είτε στα 4.35, είτε στα 4.50 μέτρα.

Η πρωταθλήτρια Ευρώπης πέρασε με ιδιαίτερη άνεση τα 4.60 δείχνοντας ότι είναι φαβορί για να μπει στα μετάλλια, ενώ το ύψος αποδείχθηκε πολύ για τις Άμπι (Καναδάς) και Σουτέι (Σλοβενία) που αποκλείστηκαν.

Με δέκα αθλήτριες να συνεχίζουν η Στεφανίδη πέρασε πολύ ψηλά και από τα 4.70 μέτρα, τρομάζοντας τις αντιπάλους της που απέτυχαν όλες από μία φορά, εκτός από την Ελίζα ΜακΚάρτνεϊ από τη Νέα Ζηλανδία. Στη 10η θέση τερμάτισε η Γερμανίδα Ράιζιχ και την 9η κατέβαλε η συμπατριώτισσά της Μαρτίνα Στρουτζ, ενώ πρόωρα ολοκλήρωσαν τον αγώνα φαβορί για τα μετάλλια όπως οι Σουρ από τις ΗΠΑ και οι Σίλβα από την Κούβα.

Στα 4.80 δοκίμασαν έξι αθλήτριες. Η Στεφανίδη έδειξε στην πρώτη της προσπάθεια ότι θα περάσει ακόμα ένα ύψος με ευκολία, όμως στάθηκε άτυχη και απέτυχε, αφού ο πήχης βρέθηκε στο έδαφος.

Τελικά πέρασε με τη δεύτερη και έδωσε το δικαίωμα στην ΜακΚάρτνεϊ να την προσπεράσει, καθώς ξεπέρασε το ύψος με την πρώτη της προσπάθεια. Εκτός έμειναν η Χόλι Μπράντσο από τη Μεγάλη Βρετανία, η οποία όμως με τα 4.70μ. σημείωσε την καλύτερή της επίδοση για τη φετινή σεζόν, ενώ η Ελβετή Νικόλ Μπούχλερ μετά από μία αποτυχημένη άφησε το ύψος και ανέβηκε στα 4.85.

Με πέντε αθλήτριες να συνεχίζουν η 26χρονη Ελληνίδα απέτυχε στην πρώτη της προσπάθεια στα 4.85, όπως και οι υπόλοιπες αθλήτριες, όμως επανήλθε με επιτυχία στη δεύτερη ευκαιρία και με αυτόν τον τρόπο εξασφάλισε θέση στο βάθρο! Εκτός έμειναν η Νικόλ Μπούχλερ από την Ελβετία, η ΜακΚάρτνεϊ από τη Νέα Ζηλανδία και η Αλάνα Μπόιντ από την Αυστραλία.
(Η προσπάθεια που χάρισε το χρυσό μετάλλιο)

Τα 4.90 μέτρα αποτέλεσαν επί της ουσίας τον τελικό για το χρυσό μετάλλιο. Η Στεφανίδη απέτυχε στην πρώτη προσπάθεια, ενώ ίδια κατάληξη είχε και η δοκιμή που πραγματοποίησε η Αμερικανίδα Σάντι Μόρις. Η δεύτερη προσπάθεια και των δύο αθλητριών δεν έχει θετική κατάληξη, ενώ η Στεφανίδη απέτυχε και στην τρίτη, κλείνοντας τον αγώνα της. Η Σάντι Μόρις με την τελευταία της προσπάθεια ήξερε ότι παίζει για το χρυσό μετάλλιο, όμως απέτυχε με αποτέλεσμα να το κατακτήσει η πρωταθλήτρια μας!

«Δεν το έχω συνειδητοποιήσει»

Στις δηλώσεις της στην κάμερα της ΕΡΤ με το τέλος του αγώνα, δεν έκρυψε την χαρά, την ικανοποίηση και την ευτυχία της για την κατάκτηση αυτού του μεταλλίου. «Δεν το έχω συνειδητοποιήσει. Είχα καλά άλματα στο 4,90 μ., ύψος που για να πω την αλήθεια ήθελα να το περάσω. Όταν η Σάντι (σ.σ Μόρις) δοκίμασε για τρίτη φορά στο 4,90 μ., ο κόσμος στις εξέδρες πανηγύρισε, την ίδια στιγμή ο Μίτσελ πήδησε από τα κάγκελα και ήρθε να με αγκαλιάσει, για λίγα λεπτά μπερδεύτηκα δεν ήξερα τι έχει γίνει. Στο μυαλό μου είχα το 4,90, γιατί πίστευα πως θα ήταν το ύψος που θα έκρινε το χρυσό. Τόσο στο 4,80, όσο και στο 4,85, λειτούργησα σαν να μην έχω άλλη προσπάθεια».

Η Στεφανίδη αναφέρθηκε και στα χρόνια που προηγήθηκαν. «Κάνω επί κοντώ από τα 10 μου, είχα πολλές επιτυχίες και μετά πολλές δυσκολίες, σχεδόν είχα σταματήσει. Τελικά κατάφερα να βρεθώ και πάλι σε υψηλό επίπεδο και να πρωταγωνιστήσω. Για όλη αυτή την πορεία είναι πολύ σημαντικό για εμένα αυτό το μετάλλιο».

Παράλληλα, αποκάλυψε πως μετά το Diamond League του Λονδίνου είχε κάποιες ενοχλήσεις στο πόδι, που την άφησαν πίσω στην προπόνηση. «Με βοήθησαν πάρα πολύ οι φυσιοθεραπευτές τόσο της ελληνικής όσο και της κυπριακής ομάδας και τους ευχαριστώ πολύ», ανέφερε.

Για το πότε σκέφτηκε πρώτη φορά πως μπορεί να κατακτήσει ολυμπιακό μετάλλιο, η Στεφανίδη μοιράστηκε μια παιδική της ανάμνηση: «Πριν ακόμη κατακτήσω το παγκόσμιο Κορασίδων, δηλαδή πριν τα 15 μου χρόνια πέρναγα το δρόμο και σκεφτόμουν πως πρέπει να προσέχω να μη με χτυπήσει αυτοκίνητο, γιατί δεν θα μπορέσω να κάνω παγκόσμιο ρεκόρ»!














Διαβάστε επίσης

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.