Skip to main content

CELEBS

Έφυγε από τη ζωή ο σχεδιαστής- θρύλος που έντυνε την Νάνσι Ρίγκαν

Είχε πει κάποτε ότι σχεδιάζει ρούχα για ένα συγκεκριμένο τύπο γυναίκας, για "εκείνη που έχει χρήματα". 


Κατερίνα Σαρρή

Ο Ελληνοαμερικανός σχεδιαστής μόδας Τζέιμς Γκαλάνος πέθανε, χθες, στην έπαυλη του στο δυτικό Χόλιγουντ, σε ηλικία 92 ετών. Λατρεμένος της ελίτ, στόλισε τα ράφια της βιβλιοθήκης του με αναρίθμητα βραβεία, τόσο για το ταλέντο και τη δεξιοτεχνία του, στα πρώτα του βήματα, όσο και για τη μακρά συμβολή του στην υψηλή ραπτική. H πόλη της Νέας Υόρκης τον τίμησε, τοποθετώντας τιμητική πλακέτα στην 7η Λεωφόρο, στη Fashion Walk of Fame.

"Στον Ρόνι άρεσαν πολύ τα ρούχα του Τζίμι" είχε δηλώσει η Νάνσι Ρίγκαν σε συνέντευξη της στο περιοδικό Vanity Fair "φορώντας Τζίμι δεν ξεπερνάς ποτέ τα όρια. Είναι εκείνος που καθόρισε τα πρότυπα".  Για τον Τζέιμς ή Τζίμι όπως τον αποκαλούσαν "κομψότητα σήμαινε άρνηση" και το ανάποδο. Δεν αναζήτησε ποτέ ένα ευρύ πελατολόγιο , δεν συνήθιζε να διοργανώνει επιδείξεις μόδας και προτιμούσε να απευθύνεται σε  μια  αφοσιωμένη ομάδα υπέρκομψων γυναικών, από Ευρώπη και Αμερική, που λάτρευαν την πολυτέλεια.

Κάποια άλλη στιγμή, η "βασίλισσα Νάνσι", που θεωρείτο από τι  πιο κομψές πρώτες κυρίες των ΗΠΑ, είχε πει ότι τα φορέματα του ήταν τόσο όμορφα που μπορούσαν να φορεθούν και ανάποδα.

Βελούδα, σιφόν, στόφες, σταμπωτά, φινά μεταξωτά και δαντέλες. Και αυτά τα περίφημα μαύρα κρεπ φορέματα του, η απόλυτη απογείωση της θηλυκότητας. Πολυτελή και μοναδικά υλικά για τον σχεδιαστή που έντυνε τις διάσημες και κοινωνικά εξέχουσες κυρίες που γευμάτιζαν μεταξύ Παρκ και Πενσιλβάνια Άβενιου.

Ο Τζέιμς Γκαλάνος γεννήθηκε το 1924 στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ.  Ο πατέρας του, Γρηγόρης Γαλανός και η μητέρα του Ελένη Γοργολιάτου, με καταγωγή από την Πάρο, διατηρούσαν ένα "ντάινερ" (εστιατόριο) στις νότιες γειτονιές του Νιου Τζέρσι. Σπούδασε μόδα στη Νέα Υόρκη (Traphagen School of Fashion) και με την αποφοίτηση του έπιασε δουλειά, το 1943, ως βοηθός σχεδιαστή, πριν μαθητεύσει στα κινηματογραφικά στούντιο της  Columbia στο πλευρό του ενδυματολόγου Ζαν Λουί. Κι ακολουθούν η  μαθητεία του στο Παρίσι στον couturier Ρομπερ Πιγκέ, η βραχύβια παραμονή του στο pret a porter στη Νέα Υόρκη,  για να ρίξει τελικά άγκυρα για το υπόλοιπο καριέρας και βίου στην Καλιφόρνια.

 

aaaagalanos5.jpg

aaaagalanos3.jpg

 

Διαβάστε επίσης

CELEBS

Το απόλυτο reunion των Spice Girls στα 50α γενέθλια της Βικτόρια Μπέκαμ

Ποιο θρυλικό τους σουξέ τραγούδησαν;

CELEBS

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Το σκηνικό με το πρώτο της σπίτι και τον Θέμη Σοφό

Όσα αποκάλυψε η παρουσιάστρια όταν ήταν... single!

CELEBS

Ελισάβετ Σπανού: Χώρισε με τον σύντροφό της λίγο πριν γίνουν γονείς

«Πιέστηκα με τα σχόλια του κόσμου όταν με ρωτούσαν ποιος είναι ο πατέρας»

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τρίτης 23 Απριλίου

Εάν δεν κάνετε μια προσπάθεια να ελέγξετε το άγχος σας, σύντομα θα έχετε προβλήματα

ΣΙΝΕΜΑ

Την αγγλόφωνη τηλεοπτική μεταφορά του Oldboy ετοιμάζει ο Park Chan-wook

Το εξαιρετικό revenge thriller του Κορεάτη σκηνοθέτη έρχεται για πρώτη φορά στη μικρή οθόνη 

VIRAL

Η Taylor Swift κυκλοφορεί τον πολυαναμενόμενο νέο δίσκο της, The Tortured Poets Department

Στο follow-up του Midnights συμμετέχουν οι Jack Antonoff, Aaron Dessner, Post Malone, Florence Welch, ο drummer των Wilco, Glenn Kotche και πολλοί ακόμη