Skip to main content

CELEBS

Στη «Χώρα των θαυμάτων» 

…με οδηγούς το Θάνο Μικρούτσικο, το Χρήστο Θηβαίο και τη Μαριάννα Πολυχρονίδη.



Της Ελβίρας Δρακάκη

Βρέθηκα στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο, μια μέρα πριν ανοίξει την μαγική του πόρτα, στο κοινό,  και πήρα μία γεύση από τα…θαύματα που θα συμβαίνουν εκεί κάθε Σάββατο.

Με ένα νέο δίσκο στις αποσκευές του, με τίτλο «Στην Ομίχλη των Καιρών» και βασική ερμηνεύτρια τη Μαριάννα Πολυχρονίδη, ο Θάνος Μικρούτσικος συναντάει φέτος  (μαζί με τη Μαριάννα) ξανά το Χρήστο Θηβαίο και το «Σιδερένιο Νησί» του, την τελευταία του θεματική δουλειά που είχε ως πηγή έμπνευσης την αιματηρή εξέγερση των μεταλλωρύχων στη Σέριφο το 1916.

Παρακολουθούσα την πρόβα τους με δεκάδες σκέψεις και συναισθήματα, όταν μας φώναξε ο Θάνος Μικρούτσικος για κουβέντα και εξομολογήσεις. Ηταν ένα διάλειμμα που όλοι το θέλαμε και το περιμέναμε . Ο Μικρούτσικος, με την εξαιρετική του ορχήστρα, η Μαριάννα  και ο Θηβαίος, μίλησε μαζί μας (μ΄εμάς τους δημοσιογράφους) και μας παρουσίασε  ένα μικρό κομμάτι από την «Χώρα των Θαυμάτων».

Η Μαριάννα Πολυχρονίδη τραγούδησε  το «Αμάν στην τρέλα» από την «Ομίχλη των καιρών», ενώ ο Χρήστος Θηβαίος  τις «Περικοπές ενός απόκρυφου Ευαγγελίου» αλλά και τον «Άμλετ της σελήνης», με το Θάνο Μικρούτσικο στο πιάνο να καθοδηγεί αλλά και να αστειεύεται με τους μουσικούς.

Μικρό δείγμα, απ’ οσα θ’ ακούμε και θα βλέπουμε τα Σάββατα στο Γυάλινο (από 28 Ιανουαρίου), όπου στο πρώτο μέρος, οι τρεις τους θα παρουσιάσουν τις καινούριες τους δουλειές και στο δεύτερο τραγούδια που έχουν αγαπηθεί από δύο και περισσότερες γενιές, όπως ο «Σταυρός του Νότου», η «Ρόζα», το «Ημερολόγιο», η «Πιρόγα», η «Μικρή Πατρίδα».

stixwrain.jpg«Με τον Χρήστο έχω μια προϊστορία που φτάνει τα 17 χρόνια», μας είπε ο Μικρούτσικος μιλώντας για τον Χρήστο Θηβαίο. «Πρωτοσυνεργαστήκαμε το 2000 και το 2002, οι παλιότεροι από εσάς ξέρουν ότι κάναμε μια δουλειά που είχε πολύ μεγάλη απήχηση και ουσία, τον "Άμλετ της Σελήνης". Μέχρι το 2010 και 2011 δουλεύαμε συχνά μαζί αλλά έχουμε να βρεθούμε από τότε. Όταν το καλοκαίρι άκουσα τον τελευταίο του δίσκο "Σιδερένιο νησί" εντυπωσιάστηκα τόσο πολύ που τον πήρα τηλέφωνο και του είπα ότι, κατά τη γνώμη μου, έχει κάνει το σημαντικότερο έργο που έχουν κάνει Έλληνες τραγουδοποιοί της μετά από μένα γενιάς. Προσέξτε, έχουν δώσει οι Έλληνες τραγουδοποιοί μεγάλα τραγούδια και σπουδαίους κύκλους τραγουδιών. Εννοούσα ένα ολοκληρωμένο έργο με αρχή, μέση και τέλος. Αυτό δεν είχε γίνει από τους τραγουδοποιούς και έγινε από τον Θηβαίο. Όταν μπήκα στο στούντιο και άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά το έργο το δικό μου, διαπίστωσα μια συνάφεια με το έργο του Χρήστου, σαν από το ένα έργο να βγαίνει το άλλο, χωρίς να έχουν καμία σχέση τα τραγούδια σαν φόρμα, σαν μουσική... και σκέφτηκα ότι θα ήταν καλό να παρουσιαστούν σε ένα χώρο όπως είναι το Γυάλινο - γιατί το Γυάλινο λειτουργεί μεν σαν μουσική σκηνή αλλά είναι, το λέει και το όνομα του, Γυάλινο Θέατρο, δηλαδή είναι πολύ διαφοροποιημένο, μπορείς να κάνεις πράγματα που δεν μπορείς να κάνεις σε άλλες μουσικές σκηνές».

Τη Μαριάννα Πολυχρονίδη, ο Θάνος Μικρούτσικος, όπως είπε, τη γνώρισε πέρυσι όταν ήταν μαζί στο «Ταξίδι στο Σταυρό του Νότου» και τον κέρδισε η σκηνική της παρουσία. «Όταν της ζήτησα να έρθει σπίτι να κάνουμε πρόβες με ενθουσίασε το γεγονός ότι μέσα σε πολύ σύντομο διάστημα μπορούσε να καλύψει πράγματα που άλλοι θα χρειάζονταν
χρόνια. Και έτσι κάναμε το δίσκο αυτό, την «Ομίχλη των Καιρών». Είμαστε ευτυχείς που σε πολύ δύσκολους καιρούς ξεκινάμε αυτή την παράσταση που νομίζω ότι θα έχει πολύ δρόμο μπροστά της».

Η  Μαριάννα Πολυχρονίδη αφού μας εξομολογήθηκε πως έχει μεγάλη αγωνία, το δικαιολόγησε λέγοντας  πως « ναι μεν έχω ξαναβρεθεί σε μουσικές σκηνές, αλλά ποτέ ξανά δεν είχα τόσο μεγάλο μερίδιο ευθύνης. Ο τρόπος όμως που αυτοί οι δύο άνθρωποι, ο Θάνος και ο Χρήστος, στέκονται απέναντι μου», συμπλήρωσε, « είναι τόσο συγκινητικός, που δεν έχω λόγια, με κάνουν να νιώθω πάρα πολύ ασφαλής».

Ασφαλώς, μας μίλησε και ο Χρήστος Θηβαίος. Εκ βαθέων, αφού μας εκμυστηρεύτηκε ότι για εκείνον το καλοκαίρι που μας πέρασε ήταν καταλυτικό,  «γιατί τελείωσα και εκπλήρωσα το όνειρο μου, που το είχα εδώ και 8 χρόνια, να κάνω αυτή τη δουλειά πάνω στην εξέγερση των μεταλλωρύχων της Σερίφου, της 21ης Αυγούστου του 1916 για τα εργατικά και εργασιακά δικαιώματα και για μια καλύτερη κοινωνία». Ασφαλώς και μας είπε για το πόσο χαίρεται που συνεργάζονται με τη Μαριάννα γιατί «εάν δεν υπάρχει αύριο, δεν υπάρχει σήμερα».

Για το τέλος, ο Θάνος Μικρούτσικος κράτησε μία πιο προσωπική αποκάλυψη: «Τον Απρίλιο γίνομαι 70 χρονών…ως εκ τούτου δεν έχω κανένα λόγο να πω πόσο ενθουσιασμένος είμαι με αυτή τη δουλειά γιατί δεν θα είχε νόημα να την κάνω. Δεν έχω να αποδείξω τίποτα. Σας λέω ότι το μυστικό είναι κάθε φορά να κάνεις πράγματα που δεν είναι προβλέψιμα, να κερδίζεις ένα νέο χώρο, είτε είσαι 22 και ξεκινάς τώρα, είτε 40. Δεν μπορώ κάποιους συναδέλφους που βγαίνουν συνέχεια με τον ίδιο τρόπο, είτε έχουν επιτυχία μεγάλη είτε όχι. Εδώ είμαστε μια γροθιά πάνω στη σκηνή, αυτό έχει νόημα. Μόνο αυτό έχει  νόημα στη δουλειά μας. Αλλιώς θα έπρεπε να κάνουμε άλλες δουλειές. Τελεία και παύλα».

ΙNFO

«Στη χώρα των θαυμάτων»
Γυάλινο Μουσικό Θέατρο
Συγγρού 143, Νέα Σμύρνη, τηλέφωνο: 210 9315 600

Από το Σάββατο 28 Ιανουαρίου και καθε Σάββατο 
Ώρα έναρξης: 22:30

 

Πιάνο: Θάνος Μικρούτσικος Πνευστά: Θύμιος Παπαδόπουλος Πλήκτρα: Μάξιμος Δράκος Μπάσο & κιθάρες: Πέτρος Βαρθακούρης Τύμπανα: Καλλίστρατος Δρακόπουλος Φώτα: Κατερίνα Μαραγκουδάκη Ηχητικός σχεδιασμός: Γιώργος Κορρές

Διαβάστε επίσης

CELEBS

Συγκινεί ο Τζον Τραβόλτα: «Δεν περνάει μέρα που να μην είσαι μαζί μου»

Η ανάρτηση για τον αδικοχαμένο γιο του που θα είχε γενέθλια

CELEBS

Αλέξης Γεωργούλης: «Διαλύθηκα όταν το έμαθα, ήταν κεραυνός εν αιθρία»

Η εξομολόγηση για την καταγγελία εις βάρος του από στέλεχος του ΠΑΣΟΚ

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός