Skip to main content

CELEBS

Ο κόσμος της "Νίκης", ο κόσμος του Χρήστου Χωμενίδη

Αύριο, έχει πρεμιέρα η "Νίκη". Ένα βιβλίο που έγινε θεατρικό έργο.



Της Ελβίρας Δρακάκη

Στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού είχα την τύχη να βρεθώ σε μία συνέντευξη Τύπου, για το ανέβασμα της "Νίκης", του Χρήστου Χωμενίδη, σε σκηνοθεσία του Σταμάτη Φασουλή, που έμοιαζε περισσότερο με προσωπική εξομολόγηση (όλων των συντελεστών ), παρά με μια "τυπική" Συνέντευξη Τύπου.

Ακούγοντας τους να μιλούν, είχα στο μυαλό μου, το ομώνυμο βιβλίο του Χωμενίδη. Στις σελίδες του, ζωντανεύουν τα πάθη, οι εξάρσεις και τα τραύματα της Ελλάδας του τελευταίου αιώνα, από την Μικρασιατική καταστροφή μέχρι το 2008. Ο Χρήστος Χωμενίδης παίρνει την ιστορία της μητέρας του και της οικογένειάς του και πλέκει πραγματικότητα και μυθοπλασία για να δώσει στην ηρωίδα του φωνή για να πει την ιστορία της σε πρώτο πρόσωπο.

Σκεφτόμουν ότι ο Σταμάτης Φασουλής και ο πολυμελής θίασος καταξιωμένων ηθοποιών θα ζωντανέψει στη σκηνή εικόνες από μία Ελλάδα που δεν είναι πολύ μακριά από εμάς, εικόνες ενός πρόσφατου παρελθόντος που σημάδεψαν όμως το μέλλον της χώρας μας.

Μιλώντας μας, ο Σταμάτης Φασουλής αποκάλυψε ότι ήθελε πολύ να μεταφέρει τη «Νίκη» στο θέατρο αλλά σκεφτόταν ότι κάτι τέτοιο θα ήταν σχεδόν αδύνατο.

Όπως μας εξομολογήθηκε «το επάγγελμά μου είναι "μεταφορέας αισθημάτων", θέλω να μπορέσω ένα αίσθημα που διακρίνω ότι μεταφέρει ένα βιβλίο ή μία εικόνα να την μεταφέρω ατόφια και στους άλλους, να την ξαναγεννήσω με κάποιο τρόπο. Αυτό που μου γέννησε η "Νίκη" είναι ότι πρέπει να το δώσω και αλλού, σε ανθρώπους που μπορεί να μην διαβάσουν το βιβλίο, που τους αρέσει το θέατρο, σε ανθρώπους που τους αρέσει η ιστορία και περισσότερο σε ανθρώπους που τους αρέσει η ιστορία της Ελλάδας μέσα από τα μάτια ενός ανθρώπου και όχι μέσα από τις λεπτομέρειες μίας ιστορικής καταγραφής».
 

nikiin.jpg
 

Στο βιβλίο του Χωμενίδη, που τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος, «η Ελλάδα των τελευταίων ετών σπαρταράει σχεδόν και βλέπουμε την ιστορία μέσα από σχέσεις ανθρώπων που δεν είναι όλοι της ίδιας πεποίθησης με εμάς, βλέπουμε την ιστορία από όλες τις πλευρές, από όλους τους καθρέπτες, έτσι που το πράγμα αντί να φαίνεται πιο συγκεκριμένο, τόσο πιο άπιαστο είναι, σαν τη ψυχή του ανθρώπου», όπως είπε ο Σταμάτης Φασουλής.

Η "Νίκη" θα αναμετρηθεί για πρώτη φορά με τη θεατρική σκηνή, όχι σαν ένα θέαμα αρένας, μα σαν κάτι πολύ ζεστό και πολύ ανθρώπινο, όπου θα μιλήσουν τα συναισθήματα, σαν παρηγοριά, σαν έμπνευση και σαν ελπίδα, όχι σαν σπατάλη.

«Είναι ένα μυθιστόρημα σαν τοιχογραφία εποχής που πατάει στην πραγματικότητα και ελπίζω κάποιες φορές να απογειώνεται από την πραγματικότητα» , μας είπε ο Χρήστος Χωμενίδης ενώ για τη μεταφορά του βιβλίου του στο θέατρο εξομολογήθηκε ότι «υπερτερεί η χαρά της συγκίνησης, γιατί είμαι της άποψης ότι περισσότερο πρέπει να χαιρόμαστε, να είναι σαν μία γιορτή όλο αυτό, διότι όπως βιώνουμε τη χαρά βιώνουμε και τη λύπη».
 

nikiin2.jpg
 

Στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» 25 ηθοποιοί, 10 τεχνικοί, αλλά και 500 κοστούμια, που δημιούργησε  η Ντένη Βαχλιώτη ειδικά για την παράσταση, κάνουν την ιστορία της "Νικης", γιορτή της ψυχής.

Η  Φιλαρέτη Κομνηνού, ερμηνεύει τη Νίκη, αφηγούμενη την ιστορία της στο κοινό ενώ παράλληλα εμπλέκεται συναισθηματικά και σχολιάζει τα πρόσωπα και τα γεγονότα που συμβαίνουν επί σκηνής. «Αυτό που βλέπουμε στην ζωή της Νίκης είναι ότι έκανε μια ζωή άξια να γίνει μυθιστόρημα», είπε η καλή ηθοποιός.

Στη θεατρική παρέα και ο Στέλιος Μάινας. Γι' αυτόν, το αισιόδοξο μήνυμα του έργου είναι ότι μπορεί να διαπερνούν την ιστορία της Νίκης οι διαρκείς διαψεύσεις που έζησε ο ελληνικός λαός από το 1919 μέχρι πρόσφατα, που όμως δεν το βάζει κάτω, αφού «οι ήρωες του Χρήστου και κατ’ επέκταση και του Σταμάτη είναι οι άνθρωποι που θα ξαναχτίσουν την Ελλάδα από την αρχή την επομένη που θα καταστραφεί».

Μαζί τους, στο ρόλο της γιαγιάς Σεβαστής, η Μίρκα Παπακωνσταντίνου

«Οσοι δουν την παράσταση, να νιώσουν πόσο συναρπαστικοί είναι οι ήρωες του έργου, γιατί μπόρεσαν να είναι άξιοι του καιρού τους και των ανθρώπων που αγαπούσαν», είπε η Γωγώ Μπρέμπου. «Να κάνει το κοινό ένα ταξίδι με ανθρώπους που διατήρησαν το ήθος, την αξία τους και την ψυχή τους αλώβητη σε εποχές χιλιάδες φορές πιο δύσκολες από τη δική μας».

Info:
Σκηνοθεσία: Σταμάτης Φασουλής
Θεατρική διασκευή: Σταμάτης Φασουλής – Γιώργος Λύρας
Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου
Σκηνικά: Γιώργος Γαβαλάς – Γιάννης Μουρίκης
Κοστούμια: Ντένη Βαχλιώτη
Χορογραφίες: Δημήτρης Παπάζογλου
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Γιώργος Λύρας

Διανομή
Φιλαρέτη Κομνηνού, Στέλιος Μάινας, Ευγενία Δημητροπούλου, Γωγώ Μπρέμπου Ευαγγελία Μουμούρη, Σοφία Φαραζή, Μάξιμος Μουμούρης, Αλέξανδρος Καλπακίδης.
Στο ρόλο της γιαγιάς Σεβαστής η Μίρκα Παπακωνσταντίνου.
Την Νίκη σε μικρή ηλικία ερμηνεύουν σε διπλή διανομή: Αναστασία Γουλιάμου & Αυγή Σταυροπούλου.

Παίζουν: Νεκταρία Γιαννουδάκη, Δημήτρης Γκοτσόπουλος, Βερόνικα Δαβάκη, Δημήτρης Δεγαΐτης, Γιώργος Δεπάστας, Λήδα Καπνά, Αυγουστίνος Κούμουλος, Κίμων Κουρής, Κωνσταντίνος Μαγκλάρας, Δανάη Μπάρκα, Πάνος Μπόρας, Φοίβος Ριμένας, Αχιλλέας Σκεύης, Κώστας Φαλελάκης, Βάσια Χρήστου

Έναρξη: Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου
Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Τετάρτη      19:00
Πέμπτη        19:00
Παρασκευή 20:00
Σάββατο      20:00
Κυριακή       18:30
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: 180’

Τιμές εισιτηρίων
Κανονικό εισιτήριο: VIP: 35€, Α Ζώνη: 30€, Β Ζώνη: 25€, Γ Ζώνη: 20€, Θεωρείο: 15€
Φοιτητικό/Νεανικό: VIP: 30€, Α Ζώνη: 25€, Β Ζώνη: 20€, Γ Ζώνη: 15€, Θεωρείο: 12€
Ανέργων: VIP: 28€, Α Ζώνη: 23€, Β Ζώνη: 18€, Γ Ζώνη: 14€, Θεωρείο: 12€
Α.Μ.Ε.Α.: Πλατεία: 15€, Θεωρείο: 10€

Προπώληση εισιτηρίων:

  • Στο «ΘΕΑΤΡΟΝ», Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254, Ταύρος
  • Στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.theatron254.gr
  • Τηλεφωνικά στο 212 254 0300 με χρέωση πιστωτικής κάρτας

 

Διαβάστε επίσης

CELEBS

Κάρα Ντελεβίν: Καήκε το σπίτι της στο Λος Άντζελες - Κατέρρευσε η στέγη

Καταστράφηκε ολοσχερώς η έπαυλη των 7 εκατομμυρίων δολαρίων

CELEBS

Βίκυ Λέανδρος: Έπεσε από τη σκηνή - Τα πρώτα λόγια της τραγουδίστριας

Πρώτη είδηση το ατύχημα της διεθνούς Ελληνίδας

CELEBS

Σοφία Καρβέλα: «Νιώθω ευγνωμοσύνη που παρέμεινα ζωντανή»

Η συγκινητική εξομολόγηση της κόρης της Άννας Βίσση για την αποτοξίνωσή της

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τρίτης 19 Μαρτίου

Ο δυναμισμός σας θα τραβήξει το ενδιαφέρον των άλλων

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Πώς να απαλλαγείς μια και καλή από τους τοξικούς ανθρώπους

Για ορισμένους χρειάζεσαι κάτι παραπάνω από 2 μέτρα απόστασης…

SELF-LOVE

Πώς να αποφύγεις την… ψυχολογική αποφυγή;

Συνέχισε να διαβάζεις, αν συνηθίζεις να αποφεύγεις πράγματα που σου προκαλούν δυσφορία ή άγχος;