Skip to main content

CELEBS

Η Ελλάδα θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της Παναγιάς των Παρισίων (??)

Βατικανό ακούει;


Δήμητρα Λυγίζου-Κάρλου

Είναι τραγικές και ιστορικές οι στιγμές που παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις τελευταίες ώρες όλη η υφήλιος. Ένα τεράστιο σύννεφο καπνού έχει υψωθεί πάνω από το Παρίσι. Η πόλη του φωτός, δυστυχώς μόνο φωτεινή και χαρούμενη δεν μπορεί πλέον να χαρακτηριστεί. Η Παναγία των Παρισίων υπέστη δραματικές ζημιές εξαιτίας μια τεράστιας πυρκαγιάς που ξέσπασε κάτω από αδιευκρίνιστους λόγους χθες το βράδυ. Οι ζημιές ακόμα ανυπολόγιστες τόσο σε υλικό, όσο και σε ιστορικό επίπεδο. 

Η Παναγία των Παρισίων, ένα μνημείο με αναφορά τόσο ιστορική όσο και θρησκευτική, τυλίχτηκε στις φλόγες, η στέγη κατέρρευσε εντελώς... 

Το πώς η Ελλάδα δύναται οικονομικά να ενισχύσει αυτό το -εξακριβωμένα πλέον- εξωφρενικά  δαπανηρό έργο ανέγερσης είναι απορίας άξιο... Μήπως η εκκλησία μας θα έπρεπε να  να κάνει κάποια δήλωση σχετική; Το Βατικανό; Ο Πάπας;

Αν δεν στηρίξουν τώρα όλα τα δόγματα ομόφωνα, συλλογικά και χριστιανικά, τότε πότε περιμένουν; 
Γιατί τέτοια σιωπή από όλους; Κάνει τις υποψίες και τα σενάρια να γυρίζουν στο κεφάλι του λαού, που πλέον με όλα αυτά που βιώνει είναι εξαιρετικά υποψιασμένος και σε επαγρύπνηση.    

Κατά τα άλλα, η δική μας υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM».

 

«Εδώ είχαμε ένα μνημείο που ήταν σημείο αναφοράς της πόλης, όχι μόνο για τους Γάλλους πολίτες στην καθημερινή τους ζωή, αλλά και για εκατομμύρια επισκέπτες. Έχουμε φωτογραφηθεί εκεί, είναι μέρος της ζωής μας πια. Οπότε η καταστροφή ενός μνημείου είναι μια απώλεια και προσωπική και φυσικά μια απώλεια της ιστορίας ενός τόπου. Είναι του 11ου αιώνα το μνημείο, έχει επιζήσει διαφόρων περιπετειών, επιθέσεων και καταστροφών και σήμερα βλέπουμε ότι βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση», πρόσθεσε.

Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα στηρίξει την προσπάθεια αποκατάστασης του καθεδρικού ναού του Παρισιού, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «θα το διερευνήσουμε άμεσα». Επισήμανε ότι πρέπει να υπάρχει εγρήγορση για τη διατήρηση των μνημείων, σημειώνοντας, ωστόσο, πως η αίσθηση ότι μπορεί να συμβεί κάτι που κανείς δεν το περιμένει, αυτός ο αιφνιδιασμός δηλαδή, θα πρέπει να μας κινητοποιήσει για έναν καλύτερο σχεδιασμό για μια καλύτερη αντιμετώπιση των πραγμάτων σε ότι αφορά τα μνημεία.

Από το Βουκουρέστι, όπου βρίσκεται για τη συνάντηση των υπουργών Πολιτισμού, η κ. Ζορμπά ανέφερε ότι στο συμβούλιο υπουργών η συζήτηση περιστρέφεται στην αναπτυξιακή πορεία της δημιουργικής και πολιτιστικής οικονομίας. Τόνισε πως «αυτό είναι μια από τις πλευρές που κανείς πρέπει να συζητάει διότι, από την άλλη πλευρά, η σχέση του πολιτισμού με τους πολίτες, η μεγαλύτερη δημοκρατία και οι λιγότερες διακρίσεις είναι ένα δεύτερο θέμα που οπωσδήποτε έχει σημασία».

 


 

Διαβάστε επίσης

CELEBS

Δημήτρης Σέρφας: Η ηλικία, η καταγωγή και η αδυναμία στη μητέρα του

Όσα δεν ξέρουμε για τον «Γρηγόρη» από το «Προξενιό της Ιουλίας»

CELEBS

Βασίλης Καρράς: Την Κυριακή θα γίνει το τρίμηνο μνημόσυνό του

Πέρασαν τρεις μήνες από τον θάνατό του σπουδαίου τραγουδιστή

CELEBS

Εύη Αδάμ: Ποζάρει με την πανέμορφη 24χρονη κόρη της, Νεφέλη

Mαμά και κορή μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό

Προτεινόμενα

CELEBS

Δημήτρης Σέρφας: Η ηλικία, η καταγωγή και η αδυναμία στη μητέρα του

Όσα δεν ξέρουμε για τον «Γρηγόρη» από το «Προξενιό της Ιουλίας»

PETS

Πώς να κάνετε τον σκύλο σας να μυρίζει όμορφα χωρίς μπάνιο

8 απλές συμβουλές για καθαρό και μοσχομυριστό σκύλο χωρίς να προϋπθέτει μπανιέρα ή λάστιχο...

CELEBS

Βασίλης Καρράς: Την Κυριακή θα γίνει το τρίμηνο μνημόσυνό του

Πέρασαν τρεις μήνες από τον θάνατό του σπουδαίου τραγουδιστή