Skip to main content

CELEBS

Σωκράτης Αλαφούζος: «H διεθνής καριέρα είναι αρκετά δύσκολη για τους Έλληνες ηθοποιούς»

Αποκάλυψε ποια είναι τα «θέλω» του για το μέλλον


Χρυσοβαλάντης Ανδρουλάκης

Ο Σωκράτης Αλαφούζος έχει διευρύνει τους υποκριτικούς του ορίζοντες και εκτός Ελλάδας και κάνει τα πρώτα του βήματα στο εξωτερικό, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι είναι αρκετά δύσκολο να κάνει διεθνή καριέρα ένας Έλληνας ηθοποιός.

Αναλυτικά όσα δήλωσε στο Λοιπόν:

Τι κάνεις αυτό τον καιρό, Σωκράτη;

«Η βασική προτεραιότητα μου ήταν να κάνω τη δεύτερη ταινία μου, η οποία τελείωσε πριν από λίγο καιρό και τώρα θα αρχίσει την πορεία της σε κάποια φεστιβάλ στο εξωτερικό, το πιθανότερο. Είμαι πολύ ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα. Φέτος επικεντρώθηκα πιο πολύ σε αυτό. Δούλεψα σε δύο ξένες παραγωγές, σε μία ινδική ταινία που ήρθε στην Ελλάδα και σε μία αμερικάνικη. Ευτυχώς, γιατί τουλάχιστον αυτές οι παραγωγές πληρώνουν, ενώ οι ελληνικές, πολλή δουλειά χωρίς λεφτά. Ο Σωτήρης Τσαφούλιας ετοιμάζει μια ταινία στην οποία θα συμμετέχω. Η προτεραιότητα μου τώρα πια είναι περισσότερο η κινηματογραφική μου πορεία ως σκηνοθέτη και συγγραφέα. Σκάφτομαι και μια παραγωγή που θέλω να κάνω, έχοντας πάρει τα δικαιώματα από ένα βιβλίο, ενός  Ελληνοκαναδού».

Καλύπτεσαι οικονομικά από την έως τώρα με την επαγγελματική σου δραστηριότητα στο εξωτερικό;

«Αυτό δεν είναι κάτι δεδομένο, στάνταρ, εκτός αν είσαι στο εξωτερικό και κινείσαι σε αυτό το επίπεδο. Τα τελευταία χρόνια ήμουν τυχερός. Δεν είναι κάτι συγκεκριμένο, αλλά η σκηνοθέτρια από την Αμερική μου είπε ότι θα ξαναδούλεψουμε μαζί κάποια στιγμή στο επόμενο πρότζεκτ. Αυτό είναι θετικό, αλλά δεν μπορεί να βασιστείς σε μια καριέρα, επειδή είμαι πολύ έμπειρος όλα αυτά τα χρόνια».

Μπορείς να πεις ότι κάνεις διεθνή καριέρα;

«Όχι, φυσικά. Έχω δουλέψει στο εξωτερικό, αλλά η διεθνής καριέρα είναι κάτι πολύ διαφορετικό και για τους Έλληνες είναι κάτι πολύ δύσκολο. Δεν μπορείς να κάνεις διεθνή καριέρα από την Ελλάδα. Το να έχεις παίξει κάποιες ταινίες δεν σημαίνει ότι έχεις κάνει διεθνή καριέρα. Είχα την τύχη να σπουδάσω στο εξωτερικό. Συγχαίρω τους συναδέλφους που πήγαν να κάνουν καριέρα στο εξωτερικό, που τόλμησαν. Αυτός που μετανιώνει ή δεν κάνει λάθη είναι εκείνος που δεν προσπαθεί καθόλου. Η εμπειρία έρχεται μέσα από τη βιωματική γνώση. Οι περισσότεροι από εμάς ζούμε σε ένα φανταστικό κόσμο. Νομίζουμε ότι το εξωτερικό, η Αμερική, το Χόλυγουντ είναι κάπως... Οι άνθρωποι που τολμούν να πάνε εκεί αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα, μπορούν να προχωρήσουν πιο εύκολα τη ζωή τους, βγάζοντας το κομμάτι της φαντασίας. Φόβους έχουμε όλοι μας».

Έχει έρθει σε στιγμή που να μην μπορείς να αντεπεξέλθεις;

«Αυτό πια νομίζω ότι εξαρτάται από μένα και μόνο. Να αναλογιστώ τι δυνάμεις έχω».

Η συνθήκη δεν παίζει ρόλο;

«Η συνθήκη είναι δεδομένη. Όσοι ζουν στην Ελλάδα και νομίζουν ότι ζουν στη Γερμανία, στη Γαλλία ή στην Αμερική είναι μακριά νυχτωμένοι. Ξέρουμε ότι η Ελλάδα είναι ανοργάνωτη, υπάρχει διαφθορά, δεν υπάρχει αξιοκρατία και το περιβάλλον δεν είναι το πιο υγιές για να αξιοποιήσει ένα ταλέντο. Ο Έλληνας δεν είναι ο άνθρωπος που θα δει ένα ταλέντο και θα πει: “Έλα, μπράβο, να σε βοηθήσω”, θα προσπαθήσει να μη βοηθήσει κάποιον, έτσι είμαστε. Αυτή είναι μια πραγματικότητα, ένα δεδομένο. Κι εγώ πριν από 20 χρόνιο έλεγα ότι π Ελλάδα όταν θα είμαι 40, 50 χρονών μπορεί να έχει αλλάξει και θα είναι αλλιώς, αλλά η Ελλάδα δεν άλλαξε. Ο καθέναν προσωπικά να κάνει το καλύτερο που μπορεί για να καλυτερεύσει τη ζωή του. Δεν μπορώ να περιμένω πότε η Ελλάδα θα ξυπνήσει από την κρίση, γιατί τότε θα είμαι 70 χρονών και μπορεί να μην είμαι σε αυτό τον κόσμο».

Διαβάστε επίσης

CELEBS

Μάρα Δαρμουσλή: «Πέρασα διατροφική διαταραχή, είναι ψυχιατρικό νόσημα»

Το σεξιστικό σχόλιο που δέχτηκε για τον θηλασμό

CELEBS

Μαίρη Μηνά: Όσα δεν ξέρουμε για την ηθοποιό που εντυπωσίασε ως Πρωθιέρεια

Το θέατρο, ο έρωτας με τον Μιχάλη Σαράντη και η μητρότητα

CELEBS

Κατερίνα Λιόλιου: H ηλικία και οι καλεσμένοι στο πάρτι γενεθλίων της

Η εμφάνιση με πράσινο φόρεμα- κιμονό και σανδάλια

Προτεινόμενα

SEX

Πόσο συχνά κάνουν σεξ τα ευτυχισμένα ζευγάρια;

Το σεξ είναι αναπόσπαστο μέρος των περισσότερων σχέσεων, αλλά πόσο είναι αρκετό;

CELEBS

Μάρα Δαρμουσλή: «Πέρασα διατροφική διαταραχή, είναι ψυχιατρικό νόσημα»

Το σεξιστικό σχόλιο που δέχτηκε για τον θηλασμό

BEAUTY TIPS

7 μυστικά ομορφιάς στα οποία ορκίζεται η Kate Hudson

Happy birthday πανέμορφη Kate Hudson!