Skip to main content

GIFT ME...

Τα 10 βιβλία που εύχεσαι να βρεις κάτω από το δέντρο

Η φετινή wish-list είναι μεγάλη! 


Νάνσυ Καλλικλή

Ονειρεύομαι μια χρονιά που κάτω από το δέντρο θα έχει όλα τα βιβλία που θέλω να διαβάσω. Τυλιγμένα με το δικό του περιτύλιγμα καθένα, να με περιμένουν να τα ανοίξω, να μπω στον κόσμο τους και να μαντεύω: ιστορικό μυθιστόρημα, μυστηρίου, ρομαντικό ή βιογραφία; Πού θα με ταξιδέψουν άραγε οι σελίδες τους; 

Η φετινή wish-list είναι μεγάλη. Γιατί και τα δέκα βιβλία που εύχομαι να βρω κάτω από το δέντρο είναι τα πιο όμορφα!. 

Άγιε Βασίλη, τα θέλω όλα. Διπλά αν γίνεται, για δώρα σε όσους αγαπώ και ξέρω ότι λατρεύουν τα βιβλία.  


1.    Το Παρίσι είναι πάντα μια καλή ιδέα, του Νικολά Μπαρρό (εκδ. Πατάκης)

Μια ιστορία γεμάτη Παρίσι, όνειρα, αισιοδοξία, χιούμορ και έρωτα για όσους και όσες πιστεύουν πως τα όνειρα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα. 

Η Ροζαλί Λoράν είναι η ονειροπόλα ιδιοκτήτρια ενός µικρού χαρτοπωλείου στο Σαιν Ζερµαίν, την καρδιά του Παρισιού. Κάποια µέρα, μέσα στο κατάστημά της σκοντάφτει ένας ηλικιωµένος κύριος, ο οποίος δεν είναι άλλος από τον αγαπηµένο -και διάσηµο- συγγραφέα των παιδικών της χρόνων, Μαξ Μαρσαί. Όταν εκείνος της προτείνει να εικονογραφήσει το καινούριο του (και µάλλον τελευταίο) βιβλίο, η Ροζαλί δέχεται και µια µοναδική φιλία γεννιέται ανάµεσα στους δύο ιδιόρρυθµους καλλιτέχνες. Οι ευχές τόσων ετών αρχίζουν επιτέλους να γίνονται πραγµατικότητα, µέχρι που ένας αδέξιος Αµερικανός καθηγητής εισβάλλει στο χαρτοπωλείο της, κατηγορώντας την ίδια και τον Μαρσαί για λογοκλοπή. Η Ροζαλί αδυνατεί να καταλάβει αν της χτυπάει την πόρτα ο έρωτας ή κάποιος µεγάλος µπελάς.

 Paris.jpg  

 

2.    Η θεραπεία, του Sebastian Fitzek (εκδ. Διόπτρα)

Η 12χρονη Γιόζι εξαφανίζεται. Τέσσερα χρόνια μετά, ο πατέρας της και ψυχίατρος Βίκτορ Λάρεντς έχει αποτραβηχτεί συντετριμμένος σε ένα απομονωμένο νησί της Βόρειας Θάλασσας. Προσπαθώντας να διαχειριστεί τον ακατανόητο χαμό της κόρης του, δέχεται στο νησί την απροσδόκητη επίσκεψη μιας άγνωστης. Πρόκειται για τη συγγραφέα Άννα Σπίγκελ, η οποία πάσχει από μια σπάνια μορφή σχιζοφρένειας: όλοι οι χαρακτήρες που δημιουργεί στα βιβλία της αποκτούν -κατά τα λεγόμενά της- σάρκα και οστά και αρχίζει να επικοινωνεί μαζί τους. Στην τελευταία ιστορία της έγραψε για ένα νεαρό κορίτσι που όλα δείχνουν πως πρόκειται για την Γιόζι. 

Είναι δυνατόν μέσα στις ψευδαισθήσεις της Άννα να κρύβονται στοιχεία για τις τελευταίες μέρες της Γιόζι; O Βίκτορ πείθεται να αναλάβει τη θεραπεία της σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ανακαλύψει την αλήθεια πίσω από την εξαφάνιση της κόρης του. 

Ο Sebastian Fitzek απέκτησε φανατικούς αναγνώστες με «Το δέμα», που γνώρισε μεγάλη επιτυχία στη χώρα μας, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Όσοι αγάπησαν τον τρόπο που παίζει με το μυαλό του αναγνώστη και τις ανατροπές στη γραφή του, θα λατρέψουν και αυτό το ψυχολογικό θρίλερ. 

therapeia.jpg

 


3.    Οικογενειακή ευτυχία, του Λέον Τολστόι (εκδ. Μεταίχμιο)

Το κλασικό αριστούργημα του Τολστόι που κυκλοφόρησε σε ολοκαίνουργια έκδοση από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και δεν θα μπορούσε να λείπει από καμία βιβλιοθήκη. 

Η δεκαεπτάχρονη Μάσα, µετά το θάνατο των γονιών της, παντρεύεται τον Σεργκέι Μιχάηλιτς, φίλο του πατέρα της. Μεταξύ τους αναπτύσσεται µια τρυφερή σχέση που χαρίζει και στους δύο την ευτυχία, η ζωή τους όµως θ’ αλλάξει όταν αποφασίζουν να εγκατασταθούν για λίγο στην Πετρούπολη. Η Μάσα ξελογιάζεται από τη γοητεία των κοσµικών σαλονιών και ο γάµος της αρχίζει να ξεθωριάζει… 

Ο Δηµήτρης Στεφανάκης γράφει στον πρόλογο: «Ο συζυγικός βίος, µας λέει ο Τολστόι, ακόµα και αν θεµελιώνεται στον έρωτα, είναι µια εύθραυστη ισορροπία από επιθυµίες που καταπιέζονται, από συµπλέγµατα που καιροφυλακτούν. Η ζυγαριά της συµβίωσης εύκολα διαταράσσεται και τότε όλα µπορούν να συµβούν. Η πραγµατική αγάπη ωστόσο, όσο κι αν δοκιµάζεται, έχει τον τρόπο της να διασώζεται µέσα από διαδοχικές µεταλλάξεις». 

Tolstoy.jpg

 


4.    Οι εραστές της Σιένα, της Αν Φορτιέ (εκδ. Floral)

Η 25χρονη Τζούλι ταξιδεύει στη Σιένα με σκοπό να μάθει όλη την αλήθεια για την καταγωγή της οικογένειας της. Στην τραπεζική θυρίδα της μητέρας της ανακαλύπτει ένα κουτί με διάφορα στοιχεία που θα την οδηγήσουν στον τάφο των αιωνίων εραστών, του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας. Η κατάρα αυτού του ανεκπλήρωτου έρωτα και όσων υπέφεραν εξαιτίας του ακολουθεί τους σύγχρονους απογόνους των σαιξπηρικών ηρώων… Μόνο κάποιος σαν τον Ρωμαίο θα μπορούσε να σώσει την Τζούλι από τη φοβερή της μοίρα, αλλά η ιστορία του τελείωσε πριν από πολύ καιρό. Ή μήπως όχι;

Οι αναγνώστες στα Goodreads ανακήρυξαν το βιβλίο της Φορτιέ «Καλύτερο ιστορικό μυθιστόρημα», ενώ ο Τύπος έγραψε για αυτό ότι είναι «σαν να διαβάζουμε τον “Κώδικα Ντα Βίντσι” με πρωταγωνίστρια μια έξυπνη σύγχρονη γυναίκα». 

siena.jpg

 


5.    Φέρε με πίσω, της B. A. Paris (εκδ. Bell)

Ο Φιν και η Λέιλα είναι νέοι και ερωτευμένοι. Καθώς επιστρέφουν οδικώς από τις διακοπές τους στη Γαλλία, ο Φιν κάνει μια στάση σε ένα υπαίθριο πάρκινγκ και αφήνει τη Λέιλα μόνη στο αυτοκίνητο. Όταν γυρίζει, μερικά λεπτά αργότερα, η Λέιλα έχει εξαφανιστεί χωρίς κανένα ίχνος. Αυτή είναι η ιστορία που λέει στην αστυνομία ο Φιν. Και είναι η αλήθεια – αλλά όχι όλη η αλήθεια. 

Δώδεκα χρόνια αργότερα, ο Φιν έχει ξαναφτιάξει τη ζωή του με την Έλεν, την αδερφή της Λέιλα, όταν δέχεται ένα τηλεφώνημα. Κάποιος έχει δει τη Λέιλα. Είναι όντως εκείνη ή κάποιος που προσποιείται ότι είναι η Λέιλα; Και, αν είναι εκείνη, τι θέλει; Και τι συνέβη πραγματικά τη νύχτα της εξαφάνισής της;

Η συγγραφέας των best-sellers «Πίσω από κλειστές πόρτες» και «Η κατάρρευση» επιστρέφει με ένα νέο ψυχολογικό, χιτσκοκικό θρίλερ.  

Bell.jpg

 


6.    Άγνωστα πρόσωπα, της Susie Steiner (εκδ. Μεταίχμιο)

Καθώς πέφτει το σούρουπο, ένας άντρας προχωράει τρεκλίζοντας σ’ ένα πάρκο, μακριά από το σπίτι του – τον έχουν μαχαιρώσει και αιμορραγεί. Πεθαίνει στα χέρια μιας άγνωστης, με το όνομα μιας γυναίκας στα χείλη του καθώς ξεψυχά. 

Η Μανόν Μπράντσο, αν και έγκυος, δεν γίνεται να μην ενδιαφερθεί για την υπόθεση: αυτόν τον καιρό αναλαμβάνει μονάχα παλιές, ανεξιχνίαστες υποθέσεις, όμως ο άντρας κατέληξε μόλις λίγα μέτρα από το αστυνομικό της τμήμα. 

Με τρόμο ανακαλύπτει ότι τόσο το θύμα όσο και ο κύριος ύποπτος είναι πιο στενά συνδεδεμένοι μαζί της απ’ όσο μπορούσε να φανταστεί. Αναγκάζεται να διανοηθεί το αδιανόητο: Μπορεί κάποιος από τους αγαπημένους της να είναι ικανός για φόνο; 

Ο Guardian έγραψε γι’ αυτό: «Υπερβαίνει τη δισδιάστατη αστυνομική λογοτεχνία εστιάζοντας στις μικρολεπτομέρειες που ζωντανεύουν τους χαρακτήρες». 

steiner.jpg


 

7.    Το χαμόγελο του δράκου, της Αλκυόνης Παπαδάκη (εκδ. Διόπτρα)

Οι ήρωες της Αλκυόνης Παπαδάκη, σαν μοναχικοί γλάροι, περπατούν μέσα στη βροχή και ζωγραφίζουν εικόνες στην ψυχή μας. Ένα λυρικό μυθιστόρημα για την αέναη αναμέτρηση μάνας-κόρης και τον προδότη έρωτα, αυτόν που διαλέγουμε εμείς...

«Το σ’ αγαπώ δεν είναι λέξη, είπαμε. Δεν έχει γράμματα. Είναι η ανάσα του Θεού που γλυκαίνει τις ψυχές μας και τους δίνει δύναμη», γράφει στο νέο της βιβλίο η αγαπημένη μας συγγραφέας. 

Μέσα στις σελίδες και αυτού του βιβλίου της αναλύει, συνθέτει, αγωνίζεται, δημιουργεί, διακινδυνεύει και διδάσκει ήθος, σε μια δύσκολη εποχή που αναζητεί οδηγούς και πρότυπα ζωής. 

alkyoni.jpg

 

 

8.    Το γλυκό πεπρωμένο, του Ράσελ Μπανκς (εκδ. Floral)

Μια μικρή κωμόπολη αποδιοργανώνεται ψυχικά από ένα τραγικό δυστύχημα με το σχολικό λεωφορείο. Ένας δικηγόρος επισκέπτεται τους γονείς των θυμάτων προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί την κατάσταση και μια νεαρή κοπέλα οδηγεί τους πάντες στο δρόμο της θεραπείας.

Στο «Γλυκό Πεπρωμένο» ο Ράσελ Μπανκς χρησιμοποιεί τέσσερις διαφορετικούς αφηγητές, για να πλέξει το ηθικό δίλημμα μιας μικρής κοινωνίας. Ένα δίλημμα που φέρνει στο φως ένα από τα βασανιστικότερα ερωτήματα της ζωής: όταν το χειρότερο συμβεί, σε ποιον ρίχνεις το φταίξιμο και πώς θεραπεύεσαι από την οργή;

Τα βιβλία του Μπανκς έχουν μεταφραστεί σε είκοσι γλώσσες, τιμήθηκαν με πληθώρα διεθνών βραβείων και ξεχωρίζουν για την ευαίσθητη και ακριβή ψυχολογική ανάλυση των χαρακτήρων των ηρώων τους. Στο συγκεκριμένο βιβλίο του βασίστηκε η ομώνυμη ταινία του Ατόμ Εγκογιάν. 

peprwmeno.jpg

 


9.    Leonardo Da Vinci: Πτήσεις του μυαλού, του Charles Nicholl (εκδ. Μεταίχμιο)

Μια βιογραφία που διαβάζεται σαν μυθιστόρημα, αφού ο πολυβραβευμένος συγγραφέας Τσαρλς Νίκολ αποκαλύπτει την ανθρώπινη πλευρά του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, προσφέροντάς μας μια μοναδική αποτύπωση αυτού του ιδιοφυούς πνεύματος.

Ζωγράφος, σχεδιαστής, εφευρέτης, ανατόµος, µουσικός και φιλόσοφος, ο Λεονάρντο ντα Βίντσι είναι ο πιο πολύπλευρος από όλους τους µεγάλους καλλιτέχνες της Αναγέννησης, αλλά και ο πιο µυστηριώδης. Παρόλο που τα σπουδαία του επιτεύγµατα είναι αναγνωρισµένα εδώ και αιώνες, ο ίδιος παραµένει παραδόξως µια αινιγµατική µορφή. 

Ο Νίκολ συµβουλεύεται µια µεγάλη ποικιλία πηγών και παρουσιάζει µια αριστουργηµατική βιογραφία, εικονογραφηµένη, γεµάτη διαφωτιστικές λεπτοµέρειες και οξυδερκείς παρατηρήσεις, που καταφέρνει να διεισδύσει στην προσωπικότητα του Λεονάρντο και στις περίφηµες πτήσεις του µυαλού του.

leonardo.jpg

 


10.    Οι κύκνοι το φθινόπωρο, της Φανής Πανταζή (εκδ. Ψυχογιός)

Όταν η Πολίνα ανακαλύπτει ότι δεν είναι πραγματική κόρη εκείνου που μέχρι πρόσφατα θεωρούσε πατέρα της και ότι η μητέρα της έχει εραστή, χάνει τη γη κάτω από τα πόδια της. Το μόνο που της μένει είναι να εγκαταλείψει οριστικά το σπίτι που την πλήγωσε και τους ανθρώπους που την εξαπατούσαν τόσα χρόνια. Καταλήγει στα Γιάννενα, την πόλη με τη μυθική λίμνη και την ξεχωριστή γοητεία, πιστεύοντας ότι θα κάνει μια καινούργια αρχή. Αυτό που δεν ξέρει είναι ότι, πολλά χρόνια πριν, στον τόπο αυτόν άνθησε ένας μεγάλος έρωτας, που μπορεί να χάθηκε μέσα στη λαίλαπα του πολέμου, αλλά η αύρα του εξακολουθεί να υπάρχει και θα επηρεάσει καθοριστικά και τη δική της τύχη. Στις όχθες της λίμνης όπου σεργιανίζει τώρα η Πολίνα χέρι χέρι με τον Στέργιο, σεργιάνιζε στον πόλεμο μια εθελόντρια νοσοκόμα μ’ έναν όμορφο στρατιώτη, που είχε τραυματιστεί στα χιονισμένα βουνά της Αλβανίας.

Δυο ιστορίες ενωμένες με ασημένια κλωστή. Μια αγάπη σημαδεμένη από τη φρίκη του πολέμου, το μεγαλείο της αφοσίωσης, την τόλμη των γενναίων και την προσμονή της λύτρωσης.  

Πολλά χρόνια μετά τον πόλεμο του ’40, στα Γιάννενα, απ’ όπου άρχισαν όλα, οι νεότεροι ήρωες θα δουν τη ζωή τους να αλλάζει από αναπάντεχες ανατροπές, στον απόηχο ενός μεγάλου έρωτα.

pantazi.jpg

Διαβάστε επίσης

GIFT ME...

10 sneakers για τις πιο stylish εορταστικές εμφανίσεις

Ποιος λεέι πως δεν μπορείς να φορέσεις αθλητικά και την εορταστική περίοδο; 

GIFT ME...

7 γούρια για μια τυχερή χρονιά

Υποδέξου το 2019 με τύχη και στιλ!

GIFT ME...

Τα 10 πιο έξυπνα δώρα της τελευταίας στιγμής

Γιορτινά, έξυπνα,  για όλα τα στιλ και τα budget 

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τετάρτης 24 Απριλίου

Η υπομονή και η επιμονή θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε αρκετά εμπόδια

ΜΟΥΣΙΚΗ

Ziria Festival in Athens: 15 χρόνια μετά, το Ziria Festival συναντά τους φίλους του στην πρωτεύουσα

Μια φεστιβαλική εμπειρία 6 ωρών, με ένα εκρηκτικό after party

FASHION TRENDS

7 καμπαρντίνες για να επενδύσεις στο πιο versatile πανωφόρι

Διαφορετικά πατρόν και χρώματα, για ένα από τα πλέον κλασικά items της γυναικείας γκαρνταρόμπας που δεν μας απογοητεύει ποτέ