Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Πυρετός μουσειακός το Σαββατόβραδο

Τα μουσεία γιορτάζουν στις 18/5 και μας περιμένουν με πολλές εκπλήξεις! 


Τζίνα Σπάρτακου


Δωρεάν εκθέσεις, ξεναγήσεις, συναυλίες και πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Στην Αμερική και τις υπόλοιπες χώρες της Eυρώπης τα μουσεία είναι ότι για μας οι καφετέριες… Η απλή, καθημερινή διασκέδαση του κόσμου. Ολόκληρες οικογένειες, μαμάδες με καρότσια, σχολεία, φοιτητές αρχιτεκτονικής και καλών τεχνών που κάθονται με τις ώρες στο πάτωμα με ένα μπλοκ για να σκιτσάρουν ένα γλυπτό, ερωτευμένα ζευγάρια που φιλιούνται κάτω από ανεκτίμητης αξίας πίνακες ζωγραφικής. Τα μουσεία είναι μέσα στη ζωή τους, είναι η ζωή τους. 
Στην Ελλάδα ο πάγος με τα μουσεία δείχνει σιγά σιγά να σπάει, ειδικά μετά την ανέγερση και λειτουργία κάποιων εξαιρετικών ιδρυμάτων. Ολο και περισσότεροι γονείς επιλέγουν για την Κυριακάτικη βόλτα με τα παιδιά τους ένα μουσείο, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν το τερπνόν μετά του ωφελίμου: βόλτα στο μουσείο και μετά στο εστιατόριο…

mouseiain.jpg


Η 18η Μαίου, Παγκόσμια Ημέρα και Ευρωπαική Νύχτα των μουσείων, είναι ένας εύστοχος θεσμός που  καθιερώθηκε από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων πριν από 40 περίπου χρόνια με σκοπό να φέρει ακόμη πιο κοντά το κοινό στα μουσεία.
Φέτος το θέμα που επιλέχτηκε είναι «Τα Μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού: το μέλλον της παράδοσης», ενώ το τιμώμενο ίδρυμα είναι το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, λόγω του μοναδικού δικτύου 9 θεματικών μουσείων που δημιούργησε και υποστήριξε σε όλη την Ελλάδα. Μεταξύ αυτών το μουσείο μετάξης στο Σουφλί, μαρμαροτεχνίας στην Τήνο και το πρόσφατα ανεγερμένο Μουσείο Μαστίχας Χίου.
Η Αθήνα είναι από τις πιο δραστήριες πρωτεύουσες όσον αφορά το θεσμό και γιορτάζει με πάνω από 50 εκδηλώσεις και δράσεις, που οργανώνονται σε δημόσια και ιδιωτικά μουσεία σε όλο το λεκανοπέδιο από σήμερα Πέμπτη μέχρι το Σάββατο αργά το βράδυ.
Να μια υπέροχη ευκαιρία για  να ανακαλύψεις κάποιο ιδιαίτερο, θεματικό μουσείο που δεν έχεις ακόμη δει και γιατί όχι να θαυμάσεις για μια ακόμη φορά χωρίς πίεση χρόνου, κάποιο μουσείο που έχεις ήδη επισκεφτεί! 

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Αγάπα περισσότερο, ώσπου να μην πονάει άλλο» William Shakespear

Μαθήματα αγάπης και έρωτα από τον William Shakespear

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Δεν σκέφτομαι πια τον θάνατο με ρομαντικό τρόπο» Robert Smith

Χρόνια πολλά στον The Cure της καρδιάς μας

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Στο πρώτο της πάθος, μια γυναίκα αγαπά τον αγαπημένο της, στη συνέχεια το μόνο που αγαπά είναι αγάπη» Lord Byron

Ο Λόρδος Βύρων πέθανε στις 19 Απριλίου 1824 στο πλευρό των Ελλήνων επαναστατών  στο Μεσολόγγι

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τετάρτης 24 Απριλίου

Η υπομονή και η επιμονή θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε αρκετά εμπόδια

ΜΟΥΣΙΚΗ

Ziria Festival in Athens: 15 χρόνια μετά, το Ziria Festival συναντά τους φίλους του στην πρωτεύουσα

Μια φεστιβαλική εμπειρία 6 ωρών, με ένα εκρηκτικό after party

FASHION TRENDS

7 καμπαρντίνες για να επενδύσεις στο πιο versatile πανωφόρι

Διαφορετικά πατρόν και χρώματα, για ένα από τα πλέον κλασικά items της γυναικείας γκαρνταρόμπας που δεν μας απογοητεύει ποτέ