Skip to main content

ΒΙΒΛΙΟ

5 μικρά βιβλιοπωλεία της καρδιάς μας

Η ομάδα του Allyou παρουσιάζει τα αγαπημένα της!



Στο allyou.gr αγαπάμε πολύ τα βιβλία. Δεν τα παρουσιάζουμε απλά, τα διαβάζουμε, γεμίζουμε τα κομοδίνα μας με αυτά, τα βάζουμε στα backpacks και μας συντροφεύουν στο τρένο, ανταλλάσσουμε κριτικές, δωρίζουμε βιβλία η μία στην άλλη. 

Δεν περιμένουμε καμία παγκόσμια ημέρα για να χαρούμε τη μυρωδιά του χαρτιού, την ικανοποίηση και το γέμισμα της ψυχής όταν έχουμε τελειώσει ένα πραγματικά καλό βιβλίο, την κίνηση του χεριού όταν βάζει τον σελιδοδείκτη λέγοντας «θα σε δω σύντομα».

Γιορτάζουμε κάθε μέρα το βιβλίο αλλά και τα συναισθήματα πίσω από τις προθήκες. 

Λεξικοπωλείο: Στασινού 13, Παγκράτι

lexikopwleio.JPG

Όσο περισσότερους θετικούς συνειρμούς μού προκαλεί μια επίσκεψη σε βιβλιοπωλείο, τόσο πιο πιθανό είναι να επιστρέψω σε αυτό, ξανά και ξανά, ακόμα και αν δεν βρίσκεται στη γειτονιά μου. Μια τέτοια περίπτωση είναι το Λεξικοπωλείο, το οποίο ξεχωρίζω για διάφορους λόγους. 
Πρώτον, για τη ζεστή του ατμόσφαιρα, καθώς μου δίνει την αίσθηση ότι βρίσκομαι στο σπίτι ενός βιβλιόφιλου φίλου, σε ένα σπίτι δηλαδή που ξεχειλίζει από βιβλία. Δεύτερον, για την πλούσια συλλογή του σε λεξικά, όπου εκπροσωπούνται ακόμα και οι πιο παράξενες γλώσσες, όπως τα θιβετιανά και τα βάσκικα! Τρίτον, για τους προσεκτικά επιλεγμένους τίτλους του, ελληνικούς και ξενόγλωσσους, που σε εμπνέουν να επιδοθείς σε ένα πολύωρο κυνήγι θησαυρού, αν έχεις διάθεση και χρόνο, ή να βασιστείς στις προτάσεις των εξυπηρετικών ιδιοκτητών του (να το κάνεις, μη διστάσεις). Τέταρτον -για να γυρίσω στην αρχή, όπου γράφω περί θετικών συνειρμών- επειδή βρίσκεται κοντά στο Αερόστατο, ένα από τα αγαπημένα μου στέκια στην Πλατεία Προσκόπων, που δίνει άρωμα καφέ σε κάθε βιβλιοφιλική μου εξόρμηση.
Επόμενος στόχος μου; Να το επισκεφτώ μαζί με το γιο μου, να ξεφυλλίσουμε παρέα τα επόμενα βιβλία που θα γίνουν αγαπημένα του (μου). Γιατί το Λεξικοπωλείο όχι απλώς ανέχεται αλλά ευνοεί το ξεφύλλισμα – άλλωστε απευθύνεται σε ανθρώπους που μαθαίνουν να σέβονται τα βιβλία από κούνια.


Pickabook: Αγίας Λαύρας 70, Πετρούπολη

pickabook_teliko.jpg

Ενθουσιασμός. Αυτό ακριβώς ένιωσα όταν έμαθα ότι άνοιξε ένα μικρό διαμαντάκι στην περιοχή μου. Ένα βιβλιοπωλείο-καφέ, με τρυφερή παστέλ διακόσμηση και εξαιρετικούς τίτλους για μεγάλους και μικρούς, επιλεγμένους με αγάπη από το ζευγάρι των ιδιοκτητών, τον Σταμάτη και τη Μαρία.

Ομολογώ ότι παρόμοιό του δεν υπάρχει στα δυτικά προάστια και, ουφ, επιτέλους ένας ωραίος χώρος πολιτισμού όπου μπορώ να πάω με τα πόδια, να παραγγείλω το καφεδάκι μου και με ένα βιβλίο ανά χείρας να περάσω ένα χαλαρό ηλιόλουστο πρωινό. 
Να συναντήσω ανθρώπους που μοιραζόμαστε την αγάπη μας για το βιβλίο, να μάθω από αυτούς, να μιλήσουμε για νέους εκδοτικούς οίκους και κυκλοφορίες που ξεχωρίζουν, να βρεθώ στις παρουσιάσεις που διοργανώνουν στο φιλικό του πατάρι, να χαζέψω όση ώρα θέλω, να πάρω βιβλία, να τα ξεφυλλίσω, να κανονίσω ένα ραντεβού με μια φίλη και φυσικά να φέρω εδώ την κόρη μου, που τόσο πολύ αγαπά το διάβασμα. 
Το αγαπημένο μου μικρό βιβλιοπωλείο με το τέλειο όνομα είναι πολύ, πολύ καινούριο. Κάτι όμως μου λέει ότι θα αγαπηθεί πολύ, και ότι θα προσελκύσει κόσμο, ωραίο κόσμο, στη γειτονιά μας.


Το Λεμόνι: Ηρακλειδών 22, Θησείο

lemoni_new.jpg

Τ’ όνομα του το πήρε απ’ τις λεμονιές , που μ’αυτές είναι γεμάτη η πίσω αυλή του. Κι αν δεν το ξέρεις, χάνεις. 
Είναι ένα μικρό βιβλιοπωλείο, το Λεμόνι. Στο Θησείο. Στην οδό Ηρακλειδών. Κι αν πας εκεί για να διαλέξεις το αγαπημένο σου βιβλίο, δεν θα ξεκολλάς. Και γιατί η μυρωδιά απ’ τις λεμονιές (στην πίσω αυλή, είπαμε) δεν θα σ’ αφήνει, και γιατί η κλασική μουσική που το πλημμυρίζει θα σε κρατάει, και γιατί οι πολυθρόνες του είναι για να καθίσεις, να βυθιστείς και να μην σηκωθείς(!), αλλά και γιατί ο Σπύρος κι ο συνεργάτης του ο Αυγουστίνος, που έχουν το Λεμόνι 20 χρόνια τώρα, είναι υπέροχα φιλόξενοι. 

Κι όχι μόνο φιλόξενοι, αλλά και τρομεροί γνώστες των βιβλίων, της λογοτεχνίας, των καινούργιων εκδόσεων. Ξέρουν απ’ έξω κι ανακατωτά, όλα τα βιβλία που έχουν στο μικρό τους βιβλιοπωλείο. Τα έχουν διαλέξει ένα ένα, με σκέψη κι αγάπη. Γι αυτό μπορούν να σου μιλάνε ακούραστα για τους συγγραφείς τους, για τους ήρωες τους, για τα πώς και τα γιατί τους. Κι αν τους ρωτήσεις αν θα ήθελαν μεγαλύτερο χώρο, θα σε κοιτάξουν χαμογελαστοί και θα σου πουν πόσο πολύ βοηθάει αυτός ο μικρός χώρος που έχουν, να γίνονται φίλοι με τους πελάτες τους!


Ο Σπόρος: Δροσίνη 7, Κηφισιά

sporos_new.jpg

Ο μικρός του χώρος είναι ο απόλυτος ορισμός του φιλικού  βιβλιοπωλείου. Και του χαλαρού και του φιλόξενου. Ήταν το 2014 που  η Κορίνα (Αλιβιζάτου) και η Μαρώ (Ξενάκη) άνοιξαν τον Σπόρο τους, έχοντας στον νου τους να κάνουν κατι πολύ πιο πολύ από ένα σύγχρονο βιβλιοπωλείο! Και το κατάφεραν. 

Στον Σπόρο, λοιπόν, θα πας για να βρεις και ν’ αγοράσεις τα βιβλία σου του μήνα, θ΄ανέβεις την όμορφη κλασική σκάλα του, θα πας στη φιλόξενη σοφίτα, θα βγεις στο μπαλκόνι για να ξεφυλλίσεις, καθισμένη αναπαυτικά στην πολυθρόνα, τα βιβλία που διάλεξες, αλλά δεν θα πας μόνο γι αυτό! 

Θα πας και για τα δεκάδες events του, και για τα street parties του και για τις «θεματικές» του μέρες, και για τον υπέροχο καφέ του! Αξίζει ν’ ανηφορίσεις προς τα βόρεια για να γνωρίσεις τον Σπόρο με όλα του τα…σποράκια και να συναντήσεις την Κορίνα και τη Μαρώ. Είναι όλοι τους αξιαγάπητοι!

Free Thinking Zone: Σκουφά 64, Αθήνα

free_new.jpg

Πολύ παραπάνω από ένα βιβλιοπωλείο με εξαιρετικούς τίτλους, εκφράζει άποψη, αγαπά τον διάλογο και τον ακριβισμό, φιλοξενεί νέους ανθρώπους που θέλουν να εκφραστούν. 
Εδώ νιώθεις σαν να βρίσκεσαι στο σπίτι σου, σε έναν απόλυτα φιλόξενο χώρο που σε κάνει να νιώθεις ότι τους γνωρίζεις όλους, κι ας μην ξέρεις κανέναν. Σαν μια αχλή συνωμοσίας. 

Ένας Οίκος Ανοχής Σκέψης. Αυτό είναι ουσιαστικά το Free Thinking Zone που πρεσβεύει ότι η σκέψη οφείλει να είναι ελεύθερη. Δεν θα έρθεις εδώ εάν αρέσκεσαι στα ευπώλητα. Γενικά μιλώντας. Ένα βιβλιοπωλείο ακτιβιστικό, που όμοιό του δεν υπάρχει, ανήκει σίγουρα στην καρδιά μας.  

*Μάθε περισσότερα για την Ημέρα των Μικρών Βιβλιοπωλείων, και τις εκδηλώσεις:

https://littlebookstoresday.gr/
http://littlebookstores.gr/
 

Διαβάστε επίσης

ΒΙΒΛΙΟ

«Όλοι οι ενήλικες ήταν κάποτε παιδιά ... αλλά λίγοι από αυτούς το θυμούνται» Μικρός Πρίγκιπας

Γιορτάζουμε τα 81 χρόνια από την πρώτη έκδοση του Μικρού Πρίγκιπα του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ

ΒΙΒΛΙΟ

«Η λέξη αγάπη δεν έχει σε καμία περίπτωση την ίδια έννοια και για τα δύο φύλα» Simone de Beauvoir

Η μεγάλη ιέρεια του φεμινισμού, Simone de Beauvoir, πέθανε από πνευμονία στις 14 Απριλίου του 1986 , αλλά το έργο της παραμένει αστείρευτη πηγή έμπνευσης

ΒΙΒΛΙΟ

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την Taylor Swift: Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Οξύ

Αναμονή τέλος! Το βιογραφικό λεύκωμα Όλα Όσα Πρέπει Να Γνωρίζεις Για Την Taylor Swift κυκλοφορεί από την Πέμπτη 4 Απριλίου από τις Εκδόσεις Οξύ.

Προτεινόμενα

CELEBS

Διαζύγιο για τον Νικόλαο και την Τατιάνα Μπλάτνικ

Χωρίζουν μετά από 14 χρόνια γάμου

CELEBS

Eurovision: Πλήθος επωνύμων στο αποχαιρετιστήριο πάρτι για τη Μαρίνα Σάττι

Η τραγουδίστρια ερμήνευσε live το Zari κι αποθεώθηκε