Skip to main content

ΒΙΒΛΙΟ

10 βιβλία, ένα «Σ’ αγαπώ, μαμά!»

Για την Ημέρα της Μητέρας, και κάθε μέρα της ζωής σου.



Καρτούλες με χαμογελαστές μαμάδες, μικρά μπουκετάκια, όμορφες εκθέσεις με πολλά κολακευτικά σχόλια και άλλα τόσα ορθογραφικά... Τα δώρα μας για την Ημέρα της Μητέρας είναι ανεκτίμητα!

Υπάρχουν όμως και τα βιβλία. Πάντα υπάρχουν τα βιβλία. Αυτά που θα μας χαρίσουν τα παιδιά μας ή θα χαρίσουμε στον εαυτό μας, αυτά που υπάρχουν στη βιβλιοθήκη και αγαπάμε πολύ γιατί μιλάνε για αυτόν τον αδιάρρεικτο δεσμό, την ανυπέρβλητη τρυφεράδα, την ανιδιοτελή αγάπη που κλείνει μέσα της η μητρότητα.

Αυτά είναι 10 από τα πολύ δικά μου, και ελπίζω και δικά σου, αγαπημένα: 

1. Θα σ' αγαπώ ό,τι κι αν γίνει, Debi Gliori
Απόδοση: Φίλιππος Μανδηλαράς, Εκδόσεις Πατάκη

thasagapo_teliko.jpg
 

Το θεωρώ all time classic βιβλίο όχι μόνο γιατί δεν χάνει την αξία του με τον χρόνο ως έκδοση (εξάλλου ανατυπώθηκε πρόσφατα) αλλά και γιατί μπορείς να το διαβάσεις στο παιδί σου είτε είναι 2 ετών είτε 10 χρονών. Και κάθε φορά τα μάτια σου να βουρκώνουν. Γιατί θα σκέφτεσαι πόσο πολύ θα το αγαπάς, ό,τι κι αν γίνει.

 

2. Χάθηκα!, Chris Haughton
Εικονογράφηση: Chris Haughton, Εκδόσεις Κόκκινο

xathika_teliko.jpg

Μια μικρή κουκουβάγια και η μαμά της δεν θα μπορούσαν παρά να πάρουν μια σημαντική θέση στην καρδιά μου, καθώς αυτά ακριβώς είναι και τα σύμβολα του blog μας LikeMother,LikeDaughter

Η ιστορία της μικρής κουκουβάγιας που αποκοιμιέται και πέφτει από τη φωλιά όπου βρισκόταν με τη μαμά της και οι φίλοι που προσφέρονται να βοηθήσουν κλείνεται σε ένα ευρηματικό βιβλιαράκι, το οποίο έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 20 γλώσσες και έχει κερδίσει 7 βραβεία. Διαβάζεται σε λίγα λεπτά, σου μένει για πάντα. 

 

3. Αγάπη μου, Astrid Desbordes 
Εικονογράφηση: Pauline Martin, μετάφραση: Μαρία Αγγελίδου, Εκδόσεις Κόκκινο

 

agapimou_teliko.jpg

Αυτό το βιβλίο περιέχει μόλις 16 προτάσεις- δηλώσεις της μαμάς του Παύλου η οποία τον καληνυχτίζει με μια αγκαλιά κι εκείνος τη ρωτά: "Μαμά, πες μου… θα μ' αγαπάς για πάντα;".

Τρυφερό και συγκινητικό, λιτό και τόσο αληθινό, σε κάνει να σκέφτεσαι πόσο απλή τελικά μπορεί να είναι η αγάπη. 

 

4. Ο γάιδαρος, ο Μένιος, ο παραχαϊδεμένος, Στέλλα Μιχαηλίδου
Εικονογράφηση: Νίκος Κουμαριάς, Εκδόσεις Εν Πλω

 

menios_teliko.jpg

Το προτείνω ανεπιφύλακτα και με πολλά ανοιχτά υπονοούμενα σε όλες τις μαμάδες που μεγαλώνουν γιους. Μοναχογιούς, κυρίως. Και τους κάνουν να πιστεύουν ότι κανένας καλύτερος δεν υπάρχει πέρα από αυτούς. Και τους κανακεύουν, τους έχουν κάτω από τη φούστα τους και τελικά εκείνοι μεγαλώνουν και γίνονται... γαϊδούρια. Δεν έχω κάτι με τα αξιαγάπητα αυτά ζωάκια, τουναντίον, αλλά καταλαβαίνεις πώς το εννοώ.

Σε έμμετρη μορφή, εάν το πετύχεις και σε θεατρικό, μην το χάσεις, είναι απολαυστικό!

 

5. Μια καρδιά, Μαρίνα Γιώτη
Εκδόσεις Διόπτρα

 

miakardia_teliko.jpg

«Αυτό το βιβλίο ξεκίνησε από ένα γράμμα που έγραψα στην κόρη μου όταν ήταν μόλις δύο  χρονών. Καθώς η σχέση μεταξύ μητέρας και κόρης συχνά περνάει από σαράντα κύματα εκεί  κοντά στην εφηβεία, ήθελα να θυμάται πως, ό,τι κι αν γίνει, θα είμαι πάντα δίπλα της, ο  φύλακας άγγελός της, ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της».

Ωραία λόγια από τη συγγραφέα και μαμά μιας κόρης Μαρίνα Γιώτη, για ένα βιβλίο που δεν απευθύνεται σε μας μόνο ως μαμάδες αλλά και ως κόρες. Για όλες εμάς που θέλουμε τόσα να πούμε αλλά συχνά το αμελούμε και το αφήνουμε για μετά. 

 

6. 10 Κίτρινα Παπάκια, Έρικ Καρλ
Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο

10papakia_teliko.jpg

Χιλιάδες παπάκια βγαίνουν από τη μηχανή, κυλούν στον ιμάντα, βάφονται, συσκευάζονται και μπαίνουν σε ένα πλοίο φορτηγό.  Όταν όμως ξεσπά τρικυμία ένα κιβώτιο με 10 παπάκια πέφτει στη θάλασσα και εδώ ξεκινούν δέκα μοναδικές εμπειρίες. Το δέκατο όμως παπάκι θα συναντήσει μια μαμά-πάπια με τα παπάκια της. 

Ένας υπέροχος συμβολισμός, ακόμα ένα βιβλιαράκι γεμάτο μαμαδίστικη αγάπη. 

 

7. Η Κοτούλα Τούλα, Emma Levey
Μετάφραση: Στέλιος Ρουμελιώτης, Εκδόσεις Παπαδόπουλος

 

kotoulatoula_teliko.jpg
 


Ένα διασκεδαστικό παραμύθι σε έμμετρη μορφή, με υπέροχη εικονογράφηση, που μιλά για, ποια άλλη, την κοτούλα Τούλα που είχε κάνει μόνο ένα αβγουλάκι κι από αυτό ακόμα δεν είχε βγει καν κοτοπουλάκι.... Και ξεκινάει ένα ταξίδι γιατί θέλει να βρει κάθε αβγό και να το κλωσήσει. Θέλει να τα κλωσήσει όλα! Τι γίνεται σε αυτό το ταξίδι άραγε; 

 

8. Η μαμά πετάει, Ναταλία Καπατσούλια 
Εκδόσεις Διάπλαση

 

imamapetaei_teliko.jpg
 

"Έχω την καλύτερη μαμά του κόσμου. Όμως… Η μαμά μου είναι όμορφη και πολύ καλή. Αλλά μερικές φορές δεν μου δίνει καθόλου σημασία. Όταν για παράδειγμα, μιλάει στο τηλέφωνο με τις ώρες, είναι σαν να μην υπάρχω".

Παραπονάκια κάνει ο μικρός της ιστορίας καθώς η μαμά του δεν του μιλάει καθόλου όταν κάνει γυμναστική, όταν περπατάνε στον δρόμο, όταν βιάζονται... 

Μια όμορφη και τόσο αληθινή ιστορία ξεχειλισμένη από χιούμορ και συναίσθημα. 

 

9. Η μαμά μου η μάγισσα, Λίνα Σωτηροπούλου
Εικονογράφηση: Nίκη Λεωνίδου, Εκδόσεις Μεταίχμιο

 

magissa_teliko.jpg
 

Όλες οι μαμάδες κάνουν τα μαγικά τους, και μάλιστα σε καθημερινή βάση. Εμένα θα μου πεις; Σε αυτό το βιβλίο που είναι γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο, το παιδί μιλάει για τη «μαγεία», σε ένα κείμενο απλό και ουσιαστικό και παράλληλα τόσο διασκεδαστικό!

 

10. Η μαμά κάνει απεργία, Λίτσα Ψαραύτη
Εικονογράφηση: Ελίζα Βαβούρη, Εκδόσεις Ψυχογιός

 

imamakaneiapergia_teliko.jpg
 

Μια απλή καθημερινή μέρα, η Ανθή και η Γιούλη τα θέλουν όλα έτοιμα, ο Διονύσης θέλει κινητό, τα δίδυμα θέλουν άλλαγμα, ο μπαμπάς θέλει τσιπούρα, ο παπαγάλος θέλει τάισμα, ο σκύλος θέλει βόλτα... Και πού να τα προλάβει όλα η μαμά; Φυσικά και δεν τα προλαβαίνει. Βρίσκει όμως ένα κόλπο. Χμ, αξίζει να το διαβάσεις, εάν τρέχεις κι εσύ σαν τρελή! Εγγυημένα, θα γελάσεις. 

Διαβάστε επίσης

ΒΙΒΛΙΟ

«Η λέξη αγάπη δεν έχει σε καμία περίπτωση την ίδια έννοια και για τα δύο φύλα» Simone de Beauvoir

Η μεγάλη ιέρεια του φεμινισμού, Simone de Beauvoir, πέθανε από πνευμονία στις 14 Απριλίου του 1986 , αλλά το έργο της παραμένει αστείρευτη πηγή έμπνευσης

ΒΙΒΛΙΟ

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την Taylor Swift: Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Οξύ

Αναμονή τέλος! Το βιογραφικό λεύκωμα Όλα Όσα Πρέπει Να Γνωρίζεις Για Την Taylor Swift κυκλοφορεί από την Πέμπτη 4 Απριλίου από τις Εκδόσεις Οξύ.

ΒΙΒΛΙΟ

««Αν κάτι δεν σου αρέσει, άλλαξέ το. Εάν δεν μπορείς να το αλλάξεις, άλλαξε τη στάση σου» Maya Angelou

Η εμβληματική Maya Angelou γεννήθηκε στις 4 Απριλίου 1928 και το πνεύμα της παραμένει πηγή έμπνευσης

Προτεινόμενα

CELEBS

Μαίρη Μηνά: Όσα δεν ξέρουμε για την ηθοποιό που εντυπωσίασε ως Πρωθιέρεια

Το θέατρο, ο έρωτας με τον Μιχάλη Σαράντη και η μητρότητα

FASHION RADAR

Η Salma Hayek συνδυάζει αστράφτει σε μια ιταλική βραδινή έξοδο

Εντυπωσίασε στη Βενετία με μια λαμπερή εμφάνιση

CELEBS

Κατερίνα Λιόλιου: H ηλικία και οι καλεσμένοι στο πάρτι γενεθλίων της

Η εμφάνιση με πράσινο φόρεμα- κιμονό και σανδάλια