Skip to main content

ΒΙΒΛΙΟ

Είναι το διάβασμα κολλητικό;

Επικίνδυνοι εθισμοί κρυμμένοι στο χαρτί.



«Τι έπαθες και διαβάζεις βιβλίο;» ρώτησε προχθές η Ιωάννα τον μπαμπά της με αυτή την αυθόρμητη απορία που δημιουργείται στα παιδιά όταν βλέπουν κάτι αξιοπερίεργο μπροστά τους.

«Μμμ, μάλλον με κολλήσατε!» απάντησε εκείνος, ξαναφόρεσε τα γυαλιά του και συνέχισε να διαβάζει τις περιπέτειες του Άντερς του φονιά και των φίλων του, γραμμένες απολαυστικά από τον Γιούνας Γιούνασον.

Ξέρει καλά ότι η εικόνα του να κάθεται και να διαβάζει ένα βιβλίο δεν είναι μια συνηθισμένη εικόνα, ενώ ο μπαμπάς καθισμένος μπροστά από τις δύο (!) οθόνες στο γραφείο του, δουλεύοντας, σερφάροντας ή βλέποντας ξένες σειρές, ε, ναι, αυτός είναι ο κανονικός μπαμπάς στο σπίτι. 

Πολλές φορές τα βράδια όταν εμείς οι δύο είμαστε ξαπλωμένες στο κρεβάτι κρατώντας η καθεμιά το βιβλίο της και κάνοντας μικρά διαλείμματα για εκ βαθέων εξομολογήσεις, εκείνος περνάει έξω από την κρεβατοκάμαρα και μας χαζεύει.

Νομίζει ότι δεν τον βλέπουμε. Χαμογελάει και λέει δήθεν αυστηρά: «Άντε, πέρασε η ώρα, δεν θα ξυπνάτε το πρωί!». Και επιστρέφει μόνος στο γραφείο του για να δει τη συνέχεια της αγαπημένης του σειράς. 

Εμείς τελειώνουμε στα γρήγορα τη σελίδα ή το κεφάλαιο και κλείνουμε το φως. Συνήθειες πάντως δεν αλλάζουμε. 

Γιατί να μας καταπιεί μια οθόνη ενώ μπορούμε να ταξιδέψουμε σε απίστευτους κόσμους; 

Γιατί να προτιμήσουμε το μόνος από το μαζί; 

Και τι μπορεί να αντικαταστήσει αυτές τις μικρές τεράστιες εξομολογήσεις που ξεπετάγονται μέσα από τις λέξεις ενός βιβλίου, εκεί που έχεις χαλαρώσει, έχεις αφεθεί και είσαι έτοιμος πια για την αλήθεια σου;

Υπέροχη αρρώστια το διάβασμα, και ναι, επικίνδυνα κολλητική. Πιο επικίνδυνη και από το πηγαίο χαμόγελο.

Tip: Εάν θέλεις να κάνεις έναν άντρα να αγαπήσει το διάβασμα, επίλεξε για αυτόν βιβλία που θα του αρέσουν, μυστήριο, επιστημονική φαντασία, βιογραφίες, ό,τι μπορεί να αγαπά ο καθένας. Πολύ γρήγορα θα τα αγοράζει μόνος του. Και τελικά, θα διαβάζει πιο πολλά από εσένα. True story. 

Διαβάστε επίσης

ΒΙΒΛΙΟ

«Όλοι οι ενήλικες ήταν κάποτε παιδιά ... αλλά λίγοι από αυτούς το θυμούνται» Μικρός Πρίγκιπας

Γιορτάζουμε τα 81 χρόνια από την πρώτη έκδοση του Μικρού Πρίγκιπα του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ

ΒΙΒΛΙΟ

«Η λέξη αγάπη δεν έχει σε καμία περίπτωση την ίδια έννοια και για τα δύο φύλα» Simone de Beauvoir

Η μεγάλη ιέρεια του φεμινισμού, Simone de Beauvoir, πέθανε από πνευμονία στις 14 Απριλίου του 1986 , αλλά το έργο της παραμένει αστείρευτη πηγή έμπνευσης

ΒΙΒΛΙΟ

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την Taylor Swift: Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Οξύ

Αναμονή τέλος! Το βιογραφικό λεύκωμα Όλα Όσα Πρέπει Να Γνωρίζεις Για Την Taylor Swift κυκλοφορεί από την Πέμπτη 4 Απριλίου από τις Εκδόσεις Οξύ.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Πέμπτης 25 Απριλίου

Ενισχύστε την υγεία σας, φυσική, πνευματική και ψυχική

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αμερικανική έρευνα: 20 φράσεις υποστήριξης που θες να ακούς και να μοιράζεσαι με άλλους

«Είμαι υπερήφανος για εσένα», «Πιστεύω σε εσένα», απλές φράσεις που θέλουμε να ακούμε και να μοιραζόμαστε με άλλους και έχουν τεράστια συναισθηματική δύναμη. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΘΕΑΤΡΟ

Θέατρο στη Στέγη: «Περιμένοντας τον Γκοντό» σε σκηνοθεσία Θεοόδωρου Τερζόπουλου

15 – 19 Μαΐου 2024 | Κεντρική Σκηνή | Τετάρτη – Κυριακή | 20:30