Skip to main content

ΒΙΒΛΙΟ

Μια ιστορία αγάπης που έσωσε δύο ζωές

Το αληθινό παρασκήνιο (πόλεμος, έρωτας, αντίσταση, ναζί) του μπεστ σέλερ «Κάτω από τον πορφυρό ουρανό» έχει πολύ ενδιαφέρον. Το ίδιο με το μυθιστόρημα.


Γεωργία Κοντού

Το Φεβρουάριο του 2006 ένας Αμερικανός συγγραφέας, ο Μαρκ Σάλιβαν, περνούσε τη χειρότερη φάση της ζωής του. Το προηγούμενο καλοκαίρι ο μικρός αδερφός και καλύτερός φίλος του είχε πεθάνει από το ποτό. Ο Μαρκ είχε γράψει ένα μυθιστόρημα που δεν άρεσε σε κανέναν, είχε εμπλακεί σε ένα διαπληκτισμό στη δουλειά και βρισκόταν στο χείλος της προσωπικής χρεοκοπίας.

Το μοναδικό πράγμα που τον κράτησε, ένα βράδυ που οδηγούσε, από το να πέσει σε ένα στύλο του δρόμου και να βάλει τέλος στη ζωή του ήταν η γυναίκα του και οι γιοι του. Το ίδιο βράδυ, ενώ ο Μαρκ Σάλιβαν προσευχόταν για μια ιστορία μεγαλύτερη από εκείνον, μέσα στην οποία θα μπορούσε να χαθεί, άκουσε σε ένα πάρτι αποσπάσματα μιας αληθινής, ανείπωτης ιστορίας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου με ήρωα ένα δεκαεφτάχρονο Ιταλό, τον Πίνο Λέλα.

Ο Πίνο σε ηλικία δεκαοκτώ ετών είχε προσληφθεί ως προσωπικός οδηγός του στενού συνεργάτη του Αδόλφου Χίτλερ στην Ιταλία, του στρατηγού Χανς Λέγιερς, ενός από τους πιο μυστηριώδεις και ισχυρούς διοικητές του Τρίτου Ράιχ. Στην πραγματικότητα όμως ο Πίνο συμμετείχε μυστικά στην αντίσταση κατά των Ναζί, παίρνοντας δύναμη και θάρρος από την αγάπη του για μια γυναίκα, την Άννα. Την περίοδο που ο Σάλιβαν έμαθε γι’ αυτόν, ο Πίνο ήταν ακόμα εν ζωή και κατοικούσε σε μια πόλη κοντά στο Μιλάνο, όπου ο συγγραφέας τον επισκέφτηκε και τον γνώρισε από κοντά.

Έτσι, η ιστορία του Πίνο, μια ιστορία αγάπης μέσα στον πόλεμο, έγινε μυθιστόρημα, σώζοντας κατά κάποιον τρόπο τη ζωή όχι μόνο του αληθινού πρωταγωνιστή της αλλά και του συγγραφέα που αποφάσισε να την αφηγηθεί. Γιατί όπως είχε πει και ο Βιργίλιος: «Η αγάπη νικά τα πάντα». Το μυθιστόρημα, με τη σειρά του, εξελίχθηκε σε διεθνές μπεστ σέλερ και πρόσφατα κυκλοφόρησε στα ελληνικά από την Brainfood με τίτλο «Κάτω από τον πορφυρό ουρανό». 

Το «Κάτω από τον πορφυρό ουρανό» ανήκει στη σειρά βιβλίων με τίτλο Floral Books. Τα Floral Books απευθύνονται κυρίως σε γυναίκες αναγνώστριες, οι οποίες όμως δεν ενδιαφέρονται μόνο για φρου φρου και αρώματα, αλλά απολαμβάνουν ιστορίες που γιορτάζουν την αγάπη και τον έρωτα ενώ ταυτόχρονα μπορεί να καταπιάνονται και με άλλα θέματα – εν προκειμένω τη «μυστική» Ιταλία, που αντιστεκόταν στους Ναζί.

Το «Κάτω από τον πορφυρό ουρανό», επομένως, είναι ένα βιβλίο για κάθε περίσταση. Με vintage μάλιστα εξώφυλλο, αποτελεί μια εναλλακτική προσέγγιση στα «γυναικεία» βιβλία και από άποψη αισθητικής.

Διαβάστε επίσης

ΒΙΒΛΙΟ

«Όλοι οι ενήλικες ήταν κάποτε παιδιά ... αλλά λίγοι από αυτούς το θυμούνται» Μικρός Πρίγκιπας

Γιορτάζουμε τα 81 χρόνια από την πρώτη έκδοση του Μικρού Πρίγκιπα του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ

ΒΙΒΛΙΟ

«Η λέξη αγάπη δεν έχει σε καμία περίπτωση την ίδια έννοια και για τα δύο φύλα» Simone de Beauvoir

Η μεγάλη ιέρεια του φεμινισμού, Simone de Beauvoir, πέθανε από πνευμονία στις 14 Απριλίου του 1986 , αλλά το έργο της παραμένει αστείρευτη πηγή έμπνευσης

ΒΙΒΛΙΟ

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την Taylor Swift: Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Οξύ

Αναμονή τέλος! Το βιογραφικό λεύκωμα Όλα Όσα Πρέπει Να Γνωρίζεις Για Την Taylor Swift κυκλοφορεί από την Πέμπτη 4 Απριλίου από τις Εκδόσεις Οξύ.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός