Skip to main content

ΒΙΒΛΙΟ

Έφηβες Πρωτοπόροι, 30 κορίτσια που άλλαξαν τον κόσμο

Το βιβλίο που κρύβω από την κόρη μου



Δεν είναι η πρώτη φορά που παίρνω στα χέρια μου ένα βιβλίο για γυναίκες πρότυπα, γυναίκες έμπνευση, γυναίκες που τόλμησαν και κυνήγησαν το όνειρό τους. 

Κυκλοφορούν πολλά τέτοια βιβλία και ομολογώ ότι με χαροποιεί αυτή η τάση στον εκδοτικό χώρο. Σύντομες βιογραφίες σπουδαίων γυναικών, συνοδευόμενες συχνά από εξαιρετικές εικονογραφήσεις. Βιβλία με κοινό θέμα, με διαφορετική όμως προσέγγιση το καθένα. 

«Θα ήθελα να γράψεις για αυτό», μου είπε ένα πρωί η διευθύντριά μου αφήνοντας στο γραφείο μου το «Έφηβες πρωτοπόροι, 30 κορίτσια που άλλαξαν τον κόσμο», της Τζένιφερ Κάλβερτ, από τις εκδόσεις Οξύ. 

Πρώτη σκέψη: Οι εκδόσεις Οξύ βγάζουν γ&%τα βιβλία, θα πρέπει να είναι καλό. 

Δεύτερη σκέψη: Χμμ, έφηβες, ε; Πού το πάνε άραγε; 

Τρίτη σκέψη: Ωραίο εξώφυλλο. Αλλά οκ, κάτσε να δούμε τι γίνεται και μέσα. 

Η πρώτη εντύπωση πάντα μετράει και στο πρώτο ξεφύλλισμα ανακάλυψα ότι το ένστικτό μου δεν με διέψευσε. 
Με διέψευσαν όμως οι γνώσεις μου. Με διέψευσε η ενημέρωσή μου. Από τις 30 γυναίκες που αναφέρονται ελάχιστες είναι αυτές που γνώριζα. Εσύ ξέρεις, ας πούμε την Φίλις Γουίτλι, την πρώτη από τους αφροαμερικανούς λογοτέχνες που εξέδωσε ποιητική συλλογή; Ή την εφευρέτρια Μάργκαρετ Νάιτ που εφηύρε έναν μηχανισμό ασφαλείας που χρησιμοποιήθηκε σε εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας στις ΗΠΑ;

efives_mesa1.jpg

Υπάρχει όμως ένα στοιχείο που προσωπικά ξεχωρίζω και θεωρώ ότι κάνει και αυτό το βιβλίο να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα του είδους του. Τα κορίτσια του 21ου αιώνα. Τα κορίτσια που γεννήθηκαν το 2000 ή λίγο πριν, όπως η Μάγια Πεν, επιχειρηματίας και υπερασπίστρια του περιβάλλοντος ή η Τζαζ Τζέκινγκς, υπέρμαχος των δικαιωμάτων των διεμφυλικών. Τα κορίτσια του τώρα, του αύριο, που μπορώ να τα βρω στο Facebook ή στο Instagram, να τους στείλω μέηλ και να μου απαντήσουν, να συναντήσω αν θέλω από κοντά.

efives_mesa.jpg

Τα κορίτσια που ζουν και δραστηριοποιούνται αυτή τη στιγμή που μιλάμε σε κάποιο σημείο του πλανήτη, που αγωνίζονται, υπερασπίζουν, μάχονται, διεκδικούν, γίνονται πρότυπα και χαρίζουν έμπνευση. 

Αυτά τα κορίτσια εκεί μέσα είναι σαν να κλείνουν το μάτι στην 10χρονη κόρη μου και να της λένε: «Κοίτα, γεννήθηκα μόλις λίγα χρόνια πριν από σένα. Μπορεί να είσαι εσύ η επόμενη πρωτοπόρος. Ή απλά μπορείς να γίνεις ο καλύτερος εαυτός σου». 

Θα της το πουν, δηλαδή, όταν η κόρη μου πάρει το βιβλίο στα χέρια της. Γιατί προς το παρόν της το κρύβω - μέχρι να το ξεκοκαλίσω καλά καλά. 

P.S. Για σένα που αγαπάς τα quotes, θα βρεις μερικά εξαιρετικά εδώ μέσα.  

efives_quote.jpg

 

Κεντρική διάθεση:
Brainfood Εκδοτική ΜΕΠΕ / Κολωνού 12-14, Κεραμεικός, Αθήνα 
Tηλ. παραγγελιών: 210 2514123 / Φαξ: 210 5227768 / Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. / www.brainfood.gr

Διαβάστε επίσης

ΒΙΒΛΙΟ

Αθανάσιος ο Ψαλίδας: «Αρχείου Λόγος», Δρ Ελένη Κουρμαντζή

Το έργο του κορυφαίου νεοέλληνα διαφωτιστή μέσα από τα χειρόγραφά του.

ΒΙΒΛΙΟ

«Στο ξάφνιασμα της άνοιξης…» «…εκεί απάνω σε βρίσκει η ποίηση»

Ποιητές και ποιήτριες δέχθηκαν την πρόκληση των Αγγελική Λάλου και Αναστασία Γκίτση να «συνομιλήσουν» με τον στίχο του Τίτου Πατρίκιου «εκεί απάνω σε βρίσκει η ποίηση», απολαύστε το αποτέλεσμα που έγινε μια υπέροχη ανθολογία

ΒΙΒΛΙΟ

«Πριν απ’ τα μάτια μου ήσουν φως. Πριν απ’ τον Έρωτα έρωτας Κι όταν σε πήρε το φιλί, Γυναίκα» Οδυσσέας Ελύτης

Ο πολυβραβευμένος και πολυαγαπημένος Έλληνας ποιητής πέθανε στις 18 Μαρτίου του 1996 

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.