Skip to main content

ΒΙΒΛΙΟ

2018: τα βιβλία που αγαπήσαμε

Μυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα που ξεχωρίσαμε τη χρονιά που πέρασε...



Το 2018 ήταν μια χρονιά που το βιβλίο, τα βιβλία γενικά, οι συγγραφείς τους, αλλά και οι εκδοτικοί οίκοι μας άφησαν μια πολύ γλυκιά γεύση. Μυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, δοκίμια, μελέτες, δεν άφησαν καμιά και κανένα μας παραπονεμένο.

Τα "Προσεχώς" που έφταναν καθημερινά στα email μας ήταν γεμάτα με τίτλους που τραβούσαν την προσοχή μας, το ενδιαφέρον μας, αλλά και την αγάπη, όπως αποδείχθηκε, του αναγνωστικού κοινού.
Δεν μας ήταν εύκολο να ξεχωρίσουμε και να επιλέξουμε από τη μεγάλη, κάθε φορά, λίστα ευπώλητων ή μη, βιβλίων.
Γι αυτό η λίστα που θα δεις παρακάτω αφορά κάποια από τα πολύ αγαπημένα μας του '18,  αλλά με γνώμονα τις πωλήσεις:

Με αφορμή ένα μυστηριώδη θάνατο, τρεις φίλες ξαναβρίσκονται σε... κάποιο σημείο του χάρτη και αναζητούν το νόημα της ύπαρξής τους στις "Χίλιες Ανάσες"  της Ιωάννας Καρυστιάνη, ενώ ο Τζέφρυ Ευγενίδης μας αφηγείται τις ιστορίες των παγιδευμένων του ηρώων στα "Δελτία Παραπόνων".

1_224_1.jpg

Περισσότερα

getimage_5__1.jpgΠερισσότερα

   
Ο Μαξ Πόρτερ μας διηγείται την πολυδιάστατη ιστορία του, άλλοτε κωμική και άλλοτε σοβαρή, μα πάντα σε πλήρη αρμονία η μια πλευρά  με την άλλη, στο βιβλίο του "Η θλίψη είναι ένα πράγμα με φτερά", ενώ η Hanya Yanagihara, στο συγγραφικό της ντεμπούτο, με το βιβλίο "Οι άνθρωποι στα δέντρα" μας αφήνει να παρασυρθούμε από την ανθρώπινη "λαιμαργία" για το άγνωστο και το άπιαστο.

1_794_1.jpgΠερισσότερα

978-618-03-1539-4_1_1_.jpgΠερισσότερα


Από τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις της χρονιάς  ήταν και το "4 3 2 1".  Ο Paul Auster μας "γνωρίζει" ένα πρόσωπο με τέσσερις διαφορετικές ζωές, τέσσερις διαφορετικές εκδοχές, τέσσερα διαφορετικά "ξεκινήματα" και τέσσερις διαφορετικές μορφές "κατάληξης". Δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε έξω από τη λίστα τα "Εκατό χρόνια μοναξιάς", του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές, το "πρώτο λογοτεχνικό έργο μετά τη Γένεση που πρέπει να διαβαστεί από όλο το ανθρώπινο γένος",  όπως πολύ σωστά είχαν τονίσει, οι βιβλιοκριτικοί των  New York Times.

1_476_1.jpg

Περισσότερα

1_402_1.jpg

Περισσότερα


Εφηβικά όνειρα και "ενήλικες" αλήθειες ανακαλύψαμε στο "Γάλα Μαγνησίας" του Κώστα Ακρίβου, αλλά και στο  "Η Κάρι μας" του Theodor Dreiser, δυο βιβλία  που μας θύμισαν πως όλες μας οι πράξεις και οι επιλογές, σε όποια ηλικία κι αν τις κάνουμε, έχουν πάντα τα επακόλουθά τους.

978-618-03-1629-2_1_3_.jpg

Περισσότερα

1_443_1.jpg

Περισσότερα


Όσο για το τελευταίο βιβλίο του Χρήστου Χωμενίδη "Ο Φοίνικας",  χάρισε σ' όλους τους (τυχερούς) αναγνώστες του ένα μαγικό ταξίδι στον χρόνο.

Μια ακόμα ευχάριστη έκπληξη, ήρθε από την άλλη μεριά του Ατλαντικού. Ένας πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Μπιλ Κλίντον μας έφερε το αστυνομικό του θρίλερ κατευθείαν μέσα από τον Λευκό Οίκο και μας άφησε με το στόμα ανοιχτό.
Αφήσαμε για το τέλος ένα βιβλίο που εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1963 και άλλαξε, πριν 25 χρόνια, την ιστορία της λογοτεχνίας. Έχουν ειπωθεί και γραφτεί πολλά γι' αυτό: "ένα βίαιο τράνταγμα από το γιακά", "΄ενα κάλεσμα προς την αναγκαία αταξία", "ένα γιγάντιο ευφυολόγημα",  "το χρονικό μιας τρέλας". Το "Κουτσό" του Χούλιο Κορτάσαρ είναι... λίγο απ' όλα, αλλά  και όλα αυτά μαζί. Αν εσύ, παρ' όλ' αυτά, παραμένεις εκτός... παιχνιδιού, σου προτείνουμε -χωρίς να χάσεις άλλο χρόνο- να χαθείς στις σελίδες του.

1_614_1.jpg

Περισσότερα

671cb07e-1f76-4ac1-ab4f-e04804913075_6.jpg

Περισσότερα

1_1488.jpg

Περισσότερα


Κείμενο: Κατερίνα Κουμέλη (www.greekbooks.gr)

Διαβάστε επίσης

ΒΙΒΛΙΟ

«Όλοι οι ενήλικες ήταν κάποτε παιδιά ... αλλά λίγοι από αυτούς το θυμούνται» Μικρός Πρίγκιπας

Γιορτάζουμε τα 81 χρόνια από την πρώτη έκδοση του Μικρού Πρίγκιπα του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ

ΒΙΒΛΙΟ

«Η λέξη αγάπη δεν έχει σε καμία περίπτωση την ίδια έννοια και για τα δύο φύλα» Simone de Beauvoir

Η μεγάλη ιέρεια του φεμινισμού, Simone de Beauvoir, πέθανε από πνευμονία στις 14 Απριλίου του 1986 , αλλά το έργο της παραμένει αστείρευτη πηγή έμπνευσης

ΒΙΒΛΙΟ

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την Taylor Swift: Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Οξύ

Αναμονή τέλος! Το βιογραφικό λεύκωμα Όλα Όσα Πρέπει Να Γνωρίζεις Για Την Taylor Swift κυκλοφορεί από την Πέμπτη 4 Απριλίου από τις Εκδόσεις Οξύ.

Προτεινόμενα

ASK THE EDITOR

6 fluid αντιηλιακά για εσένα που δεν αντέχεις τη λιπαρότητα στην επιδερμίδα σου

Με τα προϊόντα που υπάρχουν πλέον στην αγορά δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να παραλείψεις την πιο σημαντική ασπίδα για το δέρμα σου

ΤΑΞΙΔΙ

4 ευρωπαϊκά ξενοδοχεία με ιδιαίτερο χαρακτήρα που δεν πρέπει να χάσετε

Τίποτα δεν ξεκουράζει τον νου και δεν διευρύνει το ανθρώπινο πνεύμα όσο τα ταξίδια.

ΣΠΙΤΙ

5 στοιχεία που μπορούν να αλλάξουν την ατμόσφαιρα στον χώρο σου ακόμα κι αν διαθέτεις μικρό budget

Δεν χρειάζονται πολλά χρήματα για να ανανεώσεις την αίσθηση που σου προκαλεί το σπίτι σου κάθε φορά που επιστρέφεις σε αυτό