Πώς θα φτιάξεις μόνη σου ένα πλεκτό σουπλά - AllYou.gr

Search

Πώς θα φτιάξεις μόνη σου ένα πλεκτό σουπλά

Ξέρεις να πλέκεις;

24 Οκτωβρίου 2014

Αν πιάνουν τα χέρια σου και απολαμβάνεις το πλέξιμο, αυτή είναι μια τέλεια ιδέα για να αφήσεις την προσωπική σφραγίδα σου στη διακόσμηση ενός τραπεζιού. Η κατασκευή και η φωτογραφία της προέρχονται από το νέο βιβλίο των εκδόσεων Μύρτος "Μ' αρέσει να πλέκω". Καλή επιτυχία!

ΥΛΙΚΑ

- Νήμα της αρεσκείας σας. 

-Βελονάκι (ανάλογα με το πάχος του νήματος χρησιμοποιήστε το αντίστοιχο νούμερο). 

ΟΔΗΓΙΕΣ

Πλέκετε 4 αλυσιδάκια. Κλείνετε πατώντας στο 1ο αλυσιδάκι και σχηματίζετε έναν κύκλο. 

1ος γύρος: κάνετε 3 αλυσιδάκια, μετά παίρνετε νήμα στο βελονάκι σας, μπαίνετε στο κέντρο του κύκλου και κάνετε ένα απλό ποδαράκι. * Κάνετε μια αλυσίδα, παίρνετε νήμα, μπαίνετε στη μέση του κύκλου, βγαίνετε, παίρνετε νήμα στο βελονάκι σας και το περνάτε μέσα από τις 2 πρώτες θηλιές. Τώρα έχετε 2 θηλιές στο βελονάκι σας. Ξαναπαίρνετε νήμα, μπαίνετε στον κύκλο, βγαίνετε και τώρα έχετε 4 θηλιές. Παίρνετε νήμα στο βελονάκι και περνάτε μέσα από τις 2 πρώτες θηλιές, μένουν 3 θηλιές και μετά παίρνετε νήμα και περνάτε μέσα και από τις 3 μαζί *. Έχετε σχηματίσει το 1ο πέταλο. Με τον ίδιο τρόπο πλέκετε από * έως * για να δημιουργήσετε 8 τέτοια πέταλα. Στη συνέχεια μπαίνετε στην 3η αλυσίδα και με ένα βουβό γαϊτανάκι κλείνετε. Έτσι έχετε σχηματίσει το κεντρικό μοτίφ σας. 

2ος γύρος: κάνετε 4 αλυσίδες και μετά παίρνετε νήμα και μπαίνετε στο κενό που έχει σχηματιστεί ανάμεσα σε 2 πέταλα του 1ου γύρου κάνοντας 2 ποδαράκια. Τώρα έχετε 3 ποδαράκια στο ίδιο κενό. Στη συνέχεια κάνετε 1 αλυσίδα και στο επόμενο κενό κάνετε πάλι 3 ποδαράκια. Με τον ίδιο τρόπο θα δημιουργήσετε 8 τριάδες και θα κλείσετε τον 2ο γύρο μπαίνοντας στην 3η αλυσίδα και κάνοντας ένα βουβό γαϊτανάκι. 

3ος γύρος: στη συνέχεια θα πρέπει να δώσετε ένα τετράγωνο σχήμα στο πλεκτό σας, οπότε στον 3ο γύρο που θα πλέξετε πρέπει να σχηματίσετε γωνίες. Στον 3ο γύρο κάνετε 4 αλυσίδες και μετά παίρνετε νήμα και μπαίνετε στο κενό που έχει σχηματιστεί ανάμεσα σε 2 πέταλα του 2ου γύρου κάνοντας 2 ποδαράκια. Τώρα έχετε 3 ποδαράκια στο ίδιο κενό. Συνεχίζετε κάνοντας άλλη μια τριάδα στο επόμενο κενό. Στο αμέσως επόμενο κενό σχηματίζετε την 1η γωνία ως εξής: κάνετε 3 ποδαράκια στο ίδιο κενό μετά 2 αλυσίδες και άλλα 3 ποδαράκια στο ίδιο κενό. Δηλαδή για να δημιουργηθεί γωνία κάνετε 6 ποδαράκια στο ίδιο κενό. Συνεχίζετε κάνοντας 3 ποδαράκια στο επόμενο κενό, 6 ποδαράκια στο επόμενο (γωνία, όπως προηγουμένως), 3 ποδαράκια στο επόμενο κενό, 6 ποδαράκια στο επόμενο (γωνία), 3 ποδαράκια στο επόμενο κενό και για να κλείσει ο γύρος θα κάνετε άλλα 3 ποδαράκια στο κενό από το οποίο ξεκινήσατε (4η γωνία). 

4ος γύρος: επαναλαμβάνετε τον 3ο γύρο έχοντας υπόψη σας ότι θα προσθέσετε άλλη μια τριάδα ανάμεσα στις γωνίες. Εάν επιθυμείτε μεγαλύτερο μέγεθος για το σουπλά σας, σε κάθε νέο γύρο θα προσθέτετε 1 ακόμη τριάδα ανάμεσα στις γωνίες. 

ΜΠΟΡΝΤΟΥΡΑ 

1ος γύρος: μπαίνετε στην 1η θηλιά της γωνίας και κάνετε 1 βουβό γαϊτανάκι. * Πλέκετε 5 αλυσίδες και μπαίνετε στην θηλιά που είναι πάνω από το κενό και κάνετε 1 βουβό γαϊτανάκι *, δημιουργείτε έτσι μια καμπύλη. Συνεχίζετε από * έως * όσες φορές χρειάζεται έως το τελευταίο κενό πριν τη γωνία. Στη συνέχεια κάνετε 5 αλυσίδες μπαίνετε στην άκρη της γωνίας και πλέκετε 1 βουβό γαϊτανάκι. Κάνετε άλλες 5 αλυσίδες και μπαίνετε στη θηλιά που είναι πάνω από το επόμενο κενό κάνοντας 1 βουβό γαϊτανάκι. Συνεχίζετε με τον ίδιο τρόπο έως ότου ολοκληρώσετε την πρώτη σειρά της μπορντούρας. 

2ος γύρος: * μπαίνετε στη μέση της καμπύλης του 1ου γύρου και κάνετε 5 αλυσιδάκια, μπαίνετε στη μέση της επόμενης καμπύλης και πλέκετε ένα βουβό γαϊτανάκι *. Συνεχίζετε από * έως * για όλο το δεύτερο γύρο. 

3ος γύρος: θα κάνετε συνολικά 5 ποδαράκια μπαίνοντας στην καμπύλη του 2ου γύρου, με την εξής σειρά: * 1 βουβό γαϊτανάκι (β.γ.), 1 μισό ποδαράκι, 1 ποδαράκι, 1 μισό ποδαράκι, και 1 βουβό γαϊτανάκι (β.γ.). Για να κλείσει η πρώτη σας βεντάλια κάνετε 1 βουβό γαϊτανάκι (β.γ.) στο σημείο που ενώνονται οι καμπύλες του 2ου γύρου *. Συνεχίζετε από * έως * για όλο τον 3ο γύρο. 

Προσοχή: Εάν θέλετε να κάνετε αλλαγή χρωμάτων, αυτό θα γίνεται στην αρχή κάθε κύκλου. 

Hot αυτή τη στιγμή!

ΣΧΕΣΕΙΣ

Τι «κρύβει» η λατρεία του για το πλούσιο μπούστο

Η συμπεριφορά των αντρών απέναντι στις γυναίκες κρίνεται από τη διαφορά... στήθους, τονίζουν βρετανοί ερευνητές.
ΣΠΙΤΙ

Το χρώμα του 2017 είναι μια ωδή στις νέες αρχές

Η Pantone κατέληξε και φέτος στην απόχρωση που ταιριάζει στη χρονιά που έρχεται.
DO IT YOURSELF

4 στιλιστικές συνήθειες που καλό είναι να αποφεύγεις

Αν θέλεις να εξελίξεις το στιλ σου, τότε πρέπει να θυσιάσεις τα παρακάτω…
BEAUTY TIPS

3 αναπάντεχοι τρόποι να χρησιμοποιήσεις ένα φυσικό έλαιο

Βάλε για τα καλά στην ζωή σου ένα φυσικό έλαιο ομορφιάς!
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το τρικ που θα σε βοηθήσει να κάνεις πιο έξυπνες διατροφικές επιλογές

O πιο απλός τρόπος να κερδίσεις πόντους... υγείας.
ΕΓΩ

6 μύθοι για το στρες που πρέπει να σταματήσεις να αγνοείς

Όλα όσα ήξερες για τον εχθρό της ψυχικής ισορροπίας σου μπορεί να μην είναι αλήθεια.