Πώς θα φτιάξεις μόνη σου ένα πλεκτό σουπλά - AllYou.gr

Search

Πώς θα φτιάξεις μόνη σου ένα πλεκτό σουπλά

Ξέρεις να πλέκεις;

24 Οκτωβρίου 2014

Αν πιάνουν τα χέρια σου και απολαμβάνεις το πλέξιμο, αυτή είναι μια τέλεια ιδέα για να αφήσεις την προσωπική σφραγίδα σου στη διακόσμηση ενός τραπεζιού. Η κατασκευή και η φωτογραφία της προέρχονται από το νέο βιβλίο των εκδόσεων Μύρτος "Μ' αρέσει να πλέκω". Καλή επιτυχία!

ΥΛΙΚΑ

- Νήμα της αρεσκείας σας. 

-Βελονάκι (ανάλογα με το πάχος του νήματος χρησιμοποιήστε το αντίστοιχο νούμερο). 

ΟΔΗΓΙΕΣ

Πλέκετε 4 αλυσιδάκια. Κλείνετε πατώντας στο 1ο αλυσιδάκι και σχηματίζετε έναν κύκλο. 

1ος γύρος: κάνετε 3 αλυσιδάκια, μετά παίρνετε νήμα στο βελονάκι σας, μπαίνετε στο κέντρο του κύκλου και κάνετε ένα απλό ποδαράκι. * Κάνετε μια αλυσίδα, παίρνετε νήμα, μπαίνετε στη μέση του κύκλου, βγαίνετε, παίρνετε νήμα στο βελονάκι σας και το περνάτε μέσα από τις 2 πρώτες θηλιές. Τώρα έχετε 2 θηλιές στο βελονάκι σας. Ξαναπαίρνετε νήμα, μπαίνετε στον κύκλο, βγαίνετε και τώρα έχετε 4 θηλιές. Παίρνετε νήμα στο βελονάκι και περνάτε μέσα από τις 2 πρώτες θηλιές, μένουν 3 θηλιές και μετά παίρνετε νήμα και περνάτε μέσα και από τις 3 μαζί *. Έχετε σχηματίσει το 1ο πέταλο. Με τον ίδιο τρόπο πλέκετε από * έως * για να δημιουργήσετε 8 τέτοια πέταλα. Στη συνέχεια μπαίνετε στην 3η αλυσίδα και με ένα βουβό γαϊτανάκι κλείνετε. Έτσι έχετε σχηματίσει το κεντρικό μοτίφ σας. 

2ος γύρος: κάνετε 4 αλυσίδες και μετά παίρνετε νήμα και μπαίνετε στο κενό που έχει σχηματιστεί ανάμεσα σε 2 πέταλα του 1ου γύρου κάνοντας 2 ποδαράκια. Τώρα έχετε 3 ποδαράκια στο ίδιο κενό. Στη συνέχεια κάνετε 1 αλυσίδα και στο επόμενο κενό κάνετε πάλι 3 ποδαράκια. Με τον ίδιο τρόπο θα δημιουργήσετε 8 τριάδες και θα κλείσετε τον 2ο γύρο μπαίνοντας στην 3η αλυσίδα και κάνοντας ένα βουβό γαϊτανάκι. 

3ος γύρος: στη συνέχεια θα πρέπει να δώσετε ένα τετράγωνο σχήμα στο πλεκτό σας, οπότε στον 3ο γύρο που θα πλέξετε πρέπει να σχηματίσετε γωνίες. Στον 3ο γύρο κάνετε 4 αλυσίδες και μετά παίρνετε νήμα και μπαίνετε στο κενό που έχει σχηματιστεί ανάμεσα σε 2 πέταλα του 2ου γύρου κάνοντας 2 ποδαράκια. Τώρα έχετε 3 ποδαράκια στο ίδιο κενό. Συνεχίζετε κάνοντας άλλη μια τριάδα στο επόμενο κενό. Στο αμέσως επόμενο κενό σχηματίζετε την 1η γωνία ως εξής: κάνετε 3 ποδαράκια στο ίδιο κενό μετά 2 αλυσίδες και άλλα 3 ποδαράκια στο ίδιο κενό. Δηλαδή για να δημιουργηθεί γωνία κάνετε 6 ποδαράκια στο ίδιο κενό. Συνεχίζετε κάνοντας 3 ποδαράκια στο επόμενο κενό, 6 ποδαράκια στο επόμενο (γωνία, όπως προηγουμένως), 3 ποδαράκια στο επόμενο κενό, 6 ποδαράκια στο επόμενο (γωνία), 3 ποδαράκια στο επόμενο κενό και για να κλείσει ο γύρος θα κάνετε άλλα 3 ποδαράκια στο κενό από το οποίο ξεκινήσατε (4η γωνία). 

4ος γύρος: επαναλαμβάνετε τον 3ο γύρο έχοντας υπόψη σας ότι θα προσθέσετε άλλη μια τριάδα ανάμεσα στις γωνίες. Εάν επιθυμείτε μεγαλύτερο μέγεθος για το σουπλά σας, σε κάθε νέο γύρο θα προσθέτετε 1 ακόμη τριάδα ανάμεσα στις γωνίες. 

ΜΠΟΡΝΤΟΥΡΑ 

1ος γύρος: μπαίνετε στην 1η θηλιά της γωνίας και κάνετε 1 βουβό γαϊτανάκι. * Πλέκετε 5 αλυσίδες και μπαίνετε στην θηλιά που είναι πάνω από το κενό και κάνετε 1 βουβό γαϊτανάκι *, δημιουργείτε έτσι μια καμπύλη. Συνεχίζετε από * έως * όσες φορές χρειάζεται έως το τελευταίο κενό πριν τη γωνία. Στη συνέχεια κάνετε 5 αλυσίδες μπαίνετε στην άκρη της γωνίας και πλέκετε 1 βουβό γαϊτανάκι. Κάνετε άλλες 5 αλυσίδες και μπαίνετε στη θηλιά που είναι πάνω από το επόμενο κενό κάνοντας 1 βουβό γαϊτανάκι. Συνεχίζετε με τον ίδιο τρόπο έως ότου ολοκληρώσετε την πρώτη σειρά της μπορντούρας. 

2ος γύρος: * μπαίνετε στη μέση της καμπύλης του 1ου γύρου και κάνετε 5 αλυσιδάκια, μπαίνετε στη μέση της επόμενης καμπύλης και πλέκετε ένα βουβό γαϊτανάκι *. Συνεχίζετε από * έως * για όλο το δεύτερο γύρο. 

3ος γύρος: θα κάνετε συνολικά 5 ποδαράκια μπαίνοντας στην καμπύλη του 2ου γύρου, με την εξής σειρά: * 1 βουβό γαϊτανάκι (β.γ.), 1 μισό ποδαράκι, 1 ποδαράκι, 1 μισό ποδαράκι, και 1 βουβό γαϊτανάκι (β.γ.). Για να κλείσει η πρώτη σας βεντάλια κάνετε 1 βουβό γαϊτανάκι (β.γ.) στο σημείο που ενώνονται οι καμπύλες του 2ου γύρου *. Συνεχίζετε από * έως * για όλο τον 3ο γύρο. 

Προσοχή: Εάν θέλετε να κάνετε αλλαγή χρωμάτων, αυτό θα γίνεται στην αρχή κάθε κύκλου. Ακολούθησε το allyou στο Instagram!