ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Τόνος με κρούστα από λιναρόσπορο και πουρέ αρακά
Αυτή η εύκολη συνταγή δίνει μαθήματα δημιουργικότητας και νοστιμιάς και παίρνει άλφα.... με τόνο!
Υλικά για 4 μερίδες
4 φιλέτα τόνου (περίπου 170 g το καθένα)
1/4 φλ. λιναρόσπορο
450 g αρακά
2 1/2 φλ. ρόκα (περίπου 70 g)
3/4 φλ. ζωμό κοτόπουλου
3-4 κ.σ. φρέσκο χυμό λεμονιού
1/4 φλ. παρμεζάνα τριμμένη
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 ασπράδι αυγού χτυπημένο
4 φέτες λεμόνι (για το γαρνίρισμα)
Εκτέλεση:
1. Ρίχνεις στο μπλέντερ τον αρακά, τη ρόκα, το ζωμό, το χυμό, την παρμεζάνα και 1 1/2 κ.σ. ελαιόλαδο και τα πολτοποιείς μέχρι το μείγμα να γίνει αφράτο κι απαλό. Αλατοπιπερώνεις και στη συνέχεια το μεταφέρεις σε μια κατσαρόλα και το αφήνεις να βράσει σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει αρκετά.
2. Τοποθετείς το αυγό και το λιναρόσπορο σε δύο ρηχά μπολ. Βουτάς μόνο τη μία πλευρά του τόνου στο αυγό και έπειτα στο λιναρόσπορο. Παράλληλα, ζεσταίνεις το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μαγειρεύεις τον τόνο από την πλευρά που έχει τους σπόρους για περίπου 5 λεπτά (εφόσον προτιμάς το φιλέτο ζουμερό). Τέλος, τον αναποδογυρίζεις και τον ψήνεις μέχρι να ροδίσει και η άλλη πλευρά.
3. Σερβίρεις το φαγητό με τον πουρέ που έχεις φτιάξει και γαρνίρεις με το λεμόνι.
Tip: Ο λιναρόσπορος σου ακούγεται πολύ... εξωτικός; Στη θέση του, χρησιμοποίησε μαύρο σουσάμι.
Πηγή: www.prevention.com