ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Χτένια με κουνουπίδι
Κι όμως, αυτός ο συνδυασμός είναι φτιαγμένος στον παράδεισο, με τη γεμάτη και πλούσια γεύση του κουνουπιδιού να συνοδεύει μοναδικά τα ντελικάτα χτένια.
Υλικά για 4 μερίδες
1 κουνουπίδι (περίπου 1 κιλό) χωρίς το κοτσάνι
12 χτένια (περίπου 500 g) καθαρισμένα
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 κ.σ. ξίδι από σέρι ή φρέσκο χυμό λεμόνι
1/4 φλ. ψιλοκομμένο βασιλικό
2 κ.σ. καβουρδισμένο κουκουνάρι (προαιρετικά)
λίγο αλάτι
λίγο πιπέρι
Εκτέλεση
1. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 220° C. Σκεπάζεις ένα ταψί με αλουμινόχαρτο και το καλύπτεις με λίγο λάδι.
2. Κόβεις το κουνουπίδι σε μικρά μπουκέτα και τα βάζεις στο ταψί. Τα ψεκάζεις με λίγο ελαιόλαδο και από πάνω ρίχνεις 1/4 κ.γ. αλάτι και 1/4 κ.γ. πιπέρι. Στη συνέχεια, τα ψήνεις στο πάνω μέρος του φούρνου, κοντά στο γκριλ, γυρίζοντάς τα μέχρι να ροδίσουν και να μαλακώσουν κι από τις δύο πλευρές, για περίπου 25 λεπτά. Σβήνεις τη φωτιά κι αφήνεις το ταψί στο φούρνο, για να κρατηθούν ζεστά.
3. Σκουπίζεις τα χτένια με χαρτί κουζίνας και βάζεις λίγο αλάτι και πιπέρι. Ζεσταίνεις το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Όταν κάψει, προσθέτεις τα χτένια και τα τηγανίζεις, γυρίζοντάς τα μία φορά, μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές, για 4-5 λεπτά. Όταν είναι έτοιμα, τα μεταφέρεις σε ένα πιάτο.
4. Βάζεις το κρεμμύδι στο τηγάνι και το σοτάρεις σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας για 2 περίπου λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτεις το ξίδι κι ανακατεύεις. Βάζεις ξανά τα χτένια στο τηγάνι, προσθέτεις το βασιλικό, και τα αφήνεις να ζεσταθούν για 2 λεπτά.
5. Μεταφέρεις το κουνουπίδι στα πιάτα κι από πάνω βάζεις τα χτένια. Με ένα κουτάλι παίρνεις το χυμό τους από το τηγάνι, περιχύνεις τα χτένια και γαρνίρεις -αν θέλεις- με λίγο κουκουνάρι.
Tip: Δώσε πιο μεσογειακή γεύση στο πιάτο σου, προσθέτοντας κάππαρη και λιαστή ντομάτα.
Πηγή: www.finecooking.com