Skip to main content

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Χτένια με κουνουπίδι

Κι όμως, αυτός ο συνδυασμός είναι φτιαγμένος στον παράδεισο, με τη γεμάτη και πλούσια γεύση του κουνουπιδιού να συνοδεύει μοναδικά τα ντελικάτα χτένια.


Φύλλις Νικολάου

Υλικά για 4 μερίδες

1 κουνουπίδι (περίπου 1 κιλό) χωρίς το κοτσάνι

12 χτένια (περίπου 500 g) καθαρισμένα

2 κ.σ. ελαιόλαδο

2 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα

2 κ.σ. ξίδι από σέρι ή φρέσκο χυμό λεμόνι

1/4 φλ. ψιλοκομμένο βασιλικό

2 κ.σ. καβουρδισμένο κουκουνάρι (προαιρετικά)

λίγο αλάτι

λίγο πιπέρι

Εκτέλεση

1. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 220° C. Σκεπάζεις ένα ταψί με αλουμινόχαρτο και το καλύπτεις με λίγο λάδι.

2. Κόβεις το κουνουπίδι σε μικρά μπουκέτα και τα βάζεις στο ταψί. Τα ψεκάζεις με λίγο ελαιόλαδο και από πάνω ρίχνεις 1/4 κ.γ. αλάτι και 1/4 κ.γ. πιπέρι. Στη συνέχεια, τα ψήνεις στο πάνω μέρος του φούρνου, κοντά στο γκριλ, γυρίζοντάς τα μέχρι να ροδίσουν και να μαλακώσουν κι από τις δύο πλευρές, για περίπου 25 λεπτά. Σβήνεις τη φωτιά κι αφήνεις το ταψί στο φούρνο, για να κρατηθούν ζεστά.

3. Σκουπίζεις τα χτένια με χαρτί κουζίνας και βάζεις λίγο αλάτι και πιπέρι. Ζεσταίνεις το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Όταν κάψει, προσθέτεις τα χτένια και τα τηγανίζεις, γυρίζοντάς τα μία φορά, μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές, για 4-5 λεπτά. Όταν είναι έτοιμα, τα μεταφέρεις σε ένα πιάτο.

4. Βάζεις το κρεμμύδι στο τηγάνι και το σοτάρεις σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας για 2 περίπου λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτεις το ξίδι κι ανακατεύεις. Βάζεις ξανά τα χτένια στο τηγάνι, προσθέτεις το βασιλικό, και τα αφήνεις να ζεσταθούν για 2 λεπτά.

5. Μεταφέρεις το κουνουπίδι στα πιάτα κι από πάνω βάζεις τα χτένια. Με ένα κουτάλι παίρνεις το χυμό τους από το τηγάνι, περιχύνεις τα χτένια και γαρνίρεις -αν θέλεις- με λίγο κουκουνάρι.

Tip: Δώσε πιο μεσογειακή γεύση στο πιάτο σου, προσθέτοντας κάππαρη και λιαστή ντομάτα.

Πηγή: www.finecooking.com

Διαβάστε επίσης

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Τραγανό κοτόπουλο Primavera σε ένα σκεύος

Εύκολη και πεντανόστιμη ανοιξιάτικη συνταγή με κοτόπουλο και λαχανικά εποχής

Ακριβώς όταν νομίζατε ότι τα ζυμαρικά primavera ήταν ο βασιλιάς του φαγητού άνεσης της άνοιξης, εμείς σας προτείνουμε αυτό το primavera κοτόπουλου με ένα τηγάνι.

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Φράουλα + λεμονάδα +βότκα = βουτιά στον παράδεισο

Καλωσόρισε το καλοκαίρι με ένα θεσπέσιο κοκτέιλ

Ψάχνετε για ένα εύκολο, εντυπωσιακό κοκτέιλ αυτό το καλοκαίρι; Μην ψάξετε πέρα από αυτές τις πολυεπίπεδες σταγόνες λεμονάδας ombre. Απογειώνουν την ιδέα πίσω από τα κλασικά αγαπημένα ποτά όπως οι παγωμένες μαργαρίτες και τα daiquiris φράουλα στο επόμενο επίπεδο με πολύχρωμες, φωτεινές στρώσεις.

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Απολαυστικό κοτόπουλο με κρέμα, τυρί και σπαράγγια

Ένα εύκολο, υγιεινό και γευστικό πιάτο που θα σε χορτάσει υπέροχα

Μια κρεμώδης σάλτσα τυριού πικάντικη με τρυφερά, τραγανά σπαράγγια, κοτολέτες κοτόπουλου σε αυτό το δείπνο εμπνευσμένο από τις αρχές της άνοιξης.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 26 Απριλίου

Αφεθείτε στην ευτυχία που σας προσφέρει η καθημερινότητα

PETS

Γιατί η γάτα μου με κοιτάζει επίμονα;

6 λόγοι για τους οποίους οι γάτες κοιτούν επίμονα και πώς να ανταποκριθείτε

ΒΙΒΛΙΟ

12 βιβλία για το Πάσχα του 2024

Η Ναταλία Πετρίτη επιλέγει τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά στις διακοπές και που θα χαρίσουμε στους αγαπημένους μας.