ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Ριζότο με μανιτάρια και προσούτο
Λαχταριστό, κρεμώδες και (παν)εύκολο -υπάρχει καλύτερη επιλογή από ένα πιάτο αχνιστό ριζότο για σήμερα;
Υλικά για 8 μερίδες
6 κ.σ. βούτυρο
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1/2 κιλό μανιτάρια κομμένα σε κομμάτια
6 φέτες προσούτο κομμένες σε κομμάτια
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλ. ρύζι αμπόριο
6 φλ. ζωμό κότας
3 κ.σ. φρέσκο θυμάρι
1 1/2 κ.σ. φρέσκο δενδρολίβανο
1 1/2 φλ. τριμμένη παρμεζάνα + λίγη παρμεζάνα (για το γαρνίρισμα)
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
1. Ζεσταίνεις το ζωμό σε χαμηλή φωτιά.
2. Σε ένα μικρό τηγάνι, βάζεις 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρεις το προσούτο με τα μανιτάρια, μέχρι να χρυσαφίσουν. Αποσύρεις το σκεύος από τη φωτιά και τα μεταφέρεις σε ένα πιάτο.
3. Λιώνεις 2 κ.σ. βούτυρο και βάζεις 2 κ.σ. ελαιόλαδο σε ένα βαθύ αντικολλητικό σκεύος. Προσθέτεις το κρεμμύδι και το αφήνεις να ψηθεί μέχρι να γίνει διάφανο.
4. Προσθέτεις το ρύζι και ανακατεύεις για 4 λεπτά περίπου. Προσθέτεις ένα φλιτζάνι ζωμό στο ρύζι και ανακατεύεις καλά μέχρι να απορροφηθεί. Επαναλαμβάνεις την ίδια διαδικασία μέχρι να βάλεις άλλα 4 φλιτζάνια ζωμό. Στη συνέχεια, προσθέτεις το σοταρισμένο προσούτο, τα μανιτάρια, αλάτι, πιπέρι και τα μυρωδικά και ανακατεύεις για 5 λεπτά ακόμα. Συμπληρώνεις με το τελευταίο φλιτζάνι ζωμό, την παρμεζάνα και το υπόλοιπο βούτυρο. Ανακατεύεις καλά ώσπου να λιώσει το βούτυρο.
5. Αποσύρεις από τη φωτιά και σερβίρεις το ριζότο με λίγη παρμεζάνα.
Tip: Αναρωτιέσαι τι σημαίνει η έκφραση «Το ριζότο θέλει παρέα»; Aπλά ότι το ριζότο χρειάζεται συνεχές ανακάτεμα και ο σεφ πρέπει να είναι συνεχώς πάνω από την κατσαρόλα για να του κάνει παρέα!