Η Ελευθερία Αλιφιεράκη μάς φτιάχνει μουστοκούλουρα - AllYou.gr

Search

Η Ελευθερία Αλιφιεράκη μάς φτιάχνει μουστοκούλουρα

Η δημιουργός του αγαπημένου μας blog μαγειρικής elalifieraki.blogspot.gr, σου προτείνει... 

19 Οκτωβρίου 2015

Υλικά:

1 και 1/4 κούπα ζάχαρη

1 κούπα χυμό φρέσκου πορτοκαλιού + 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα

1 κούπα μούστο

1 κούπα ελαιόλαδο

1 σφηνάκι κονιάκ

1 κουταλιά σούπας κανέλα

1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο γαρύφαλλο 

½ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο

2 κουταλιές σούπας κακάο

1 μπέικιν πάουντερ

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις και ίσως λίγο παραπάνω

Εκτέλεση:

1. Σε μια λεκάνη ρίχνουμε την ζάχαρη, το λάδι, το χυμό μέσα στον οποίο έχουμε διαλύσει τη σόδα, το κονιάκ και το μούστο. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα καλά-καλά και προσθέτουμε το κακάο, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε και αρχίζουμε να ρίχνουμε το αλεύρι και το μπέικιν. Όταν το σύρμα μας αδυνατεί να ανακατέψει άλλο βάζουμε το χέρι μας και ανακατεύουμε μέχρι να αποκτήσουμε μια ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια μας πολύ.

2. Την αφήνουμε για μια ώρα περίπου να ξεκουραστεί και μετά πλάθουμε κουλουράκια στο σχήμα που μας αρέσει (αν χρειαστεί αλευρώνουμε ελαφρά τα χέρια μας, δεν προσθέτουμε πολύ παραπάνω αλεύρι στη ζύμη γιατί θα μας γίνουν πολύ σκληρά τα κουλουράκια) και τα τοποθετούμε σε ταψάκι με λαδόκολλα.

3. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180οC, σε αντιστάσεις, για 10 λεπτά αν τα θέλουμε μαλακά και μόλις τα βγάζουμε από το φούρνο τα κλείνουμε σε αεροστεγές δοχείο αμέσως.

4. Αν τα θέλουμε τραγανά, ψήνουμε για 13 λεπτά περίπου και πριν τα αποθηκεύσουμε τα αφήνουμε να κρυώσουν.