ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Γλυκοπατάτες ογκρατέν με πεκάν
Αυτή η παραδοσιακή αμερικάνικη λιχουδιά θα σε κάνει να λατρέψεις τις γλυκοπατάτες.
Υλικά για 8 μερίδες
1 1/4 κιλό γλυκοπατάτες
2 κ.σ. ανάλατο βούτυρο (λιωμένο)
1 1/2 κ.γλ. ξύσμα πορτοκαλιού
2 κ.σ. χυμός λεμονιού
2 κ.σ. χυμός πορτοκαλιού
1 κ.σ. σκόρδο κομμένο
1/2 κ.γλ. μπαχάρι ή γλυκιά πάπρικα
1/2 φλ. ψίχα ολικής άλεσης (θρυμματισμένη)
1/3 φλ. πεκάν κομμένα χοντρά στη μέση
1/4 φλ. φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κ.σ. τριμμένη παρμεζάνα
λίγο αλάτι
Εκτέλεση:
1. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 200⁰ C.
2. Με ένα πιρούνι, τρυπάς καλά τις γλυκοπατάτες, τις τυλίγεις σε αλουμινόχαρτο και τις τοποθετείς στη μεσαία σχάρα του φούρνου. Ψήνεις τις πατάτες για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Τις βγάζεις από το φούρνο και ξετυλίγεις προσεκτικά. Τις κόβεις στη μέση και αφαιρείς την φλούδα τους. Πολτοποιείς τις γλυκοπατάτες με ένα πιρούνι. Στη συνέχεια, ανακατεύεις με το βούτυρο, το ξύσμα, το λεμόνι, το πορτοκάλι, το σκόρδο. Προσθέτεις λίγο αλάτι και το μπαχάρι ή την πάπρικα.
3. Ρίχνεις σε ένα μπολ τη ψίχα, τα πεκάν, το φρέσκο κρεμμυδάκι και την παρμεζάνα.
4. Κατεβάζεις τη θερμοκρασία του φούρνου στους 190⁰ C. Λαδώνεις ένα πυρέξ (περίπου 30 εκ.). Με ένα κουτάλι στρώνεις τις γλυκοπατάτες στο σκεύος και ρίχνεις από πάνω το μείγμα με τα πεκάν και την ψίχα. Ψήνεις για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η ψίχα.
Tip: Τα εσπεριδοειδή κατευνάζουν τη γλυκιά γεύση της γλυκοπατάτας.
Πηγή: www.pinchofyum.com
SELECTIONS
- «Stay Authentic»: Η νέα καμπάνια της Kappa για τη σεζόν Άνοιξη/Καλοκαίρι ’24 είναι εδώ
- «Ανοίξτε τα μάτια σας και βρείτε ομορφιά εκεί που συνήθως δεν την περιμένετε» Jean-Paul Gaultier
- Η Gigi Hadid μας ταξιδεύει νοσταλγικά στο 1930
- Πώς να απαλλαγείτε από τα μαύρα στίγματα σωστά, σύμφωνα με τους ειδικούς