ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Kέικ σοκολάτας με παντζάρια
Μπορεί να μην το πιστεύεις, αλλά τα παντζάρια ταιριάζουν ΚΑΙ στα κέικ σου. Δεν μας πιστεύεις; Αυτή η συνταγή θα σε κάνει να αλλάξεις γνώμη!
Υλικά για 16 μερίδες
1 1/2 + 2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 1/2 φλ. αλεύρι ολικής άλεσης
1 φλ. κακάο
3/4 φλ. ζάχαρη
2 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1/2 κ.γ. αλάτι
1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο tsp
250 g έτοιμα βρασμένα παντζάρια
1 φλ. ξινόγαλα
3 μεγάλα αβγά
1/2 φλ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
1 φλ. κουβερτούρα σε σταγόνες
Εκτέλεση:
1. Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180oC και ψεκάζεις μια φόρμα για κέικ με λίγο cooking spray.
2. Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνεις το αλεύρι για όλες τις χρήσεις (εκτός από τις έξτρα 2 κ.σ.), το αλεύρι ολικής άλεσης, το κακάο, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και το μοσχοκάρυδο και τα ανακατεύεις πολύ καλά.
3. Βάζεις τα παντζάρια σε ένα μπλέντερ και τα πολτοποιείς καλά. Έπειτα, μεταφέρεις 2 φλ. από αυτό το μείγμα σε ένα μπολ. Σε αυτό, προσθέτεις το ξινόγαλα, τα αβγά, το ελαιόλαδο, τη βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύεις μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
4. Ρίχνεις στο μείγμα των παντζαριών στο μπολ με το αλεύρι. Πασπαλίζεις 2 κ.σ. αλεύρι στις σταγόνες σοκολάτας, τις βάζεις στο μπολ τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύεις καλά, ώστε να δημιουργηθεί μια απαλή κι αφράτη ζύμη.
5. Βάζεις τη ζύμη στο ταψί και ψήνεις το κέικ για περίπου 50 λεπτά. Τέλος, το αφήνεις να κρυώσει προτού το μεταφέρεις σε μια πιατέλα και σερβίρεις.
Tip: Για (ακόμα) μεγαλύτερη απόλαυση, συνόδευσε το κέικ σου με λίγη μαρμελάδα βατόμουρο.
Πηγή: www.prevention.com