ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Κλασικά scone
Κάτι ξέρουν οι Άγγλοι που απολαμβάνουν αυτά τα υπέροχα γλυκά ψωμάκια με το τσάι ή τον καφέ τους. Σήμερα, λοιπόν, τους αντιγράφουμε!
Υλικά για 12 μερίδες
3 φλ. φαρίνα
1 κ.σ. ζάχαρη
80 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένο σε κύβους
1 φλ. γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
Εκτέλεση:
1. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 220⁰ C. Σε ένα μπολ, ανακατεύεις καλά τη φαρίνα με τη ζάχαρη. Προσθέτεις το βούτυρο, τρίβοντάς το μέσα στο μείγμα, έτσι ώστε αυτό να θυμίζει θρίμματα ψωμιού.
2. Ρίχνεις το γάλα και ανακατεύεις καλά με ένα πιρούνι μέχρι το μείγμα να ενσωματωθεί στο υπόλοιπο μείγμα και να αρχίσει να διαμορφώνεται μια μαλακή ζύμη. Αν νιώθεις την ζύμη πολύ στεγνή, πρόσθεσε λίγο γάλα ακόμα, φροντίζοντας να το ανακατέψεις καλά.
3. Μεταφέρεις τη ζύμη σε μία ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνεις με απαλές κινήσεις, μέχρι η ζύμη να γίνει αφράτη. Με ένα πλάστη, ανοίγεις τη ζύμη σε πάχος περίπου 2 εκ. και την κόβεις χρησιμοποιώντας ένα στρογγυλό κουπάτ ή ένα φλιτζάνι.
4. Στρώνεις μια λαδόκολα σε ένα ταψί και μεταφέρεις εκεί τα scone, τοποθετώντας τα σε απόσταση 1 εκ. μεταξύ τους. Ψήνεις για περίπου 10-15 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα.
5. Βγάζεις το ταψί από το φούρνο, αφήνεις τα scone να κρυώσουν και τα σερβίρεις με λίγη μαρμελάδα και σαντιγύ.
Tip: Η προέλευση και το όνομα των scone παρεμένει αδιευκρίνιστη. Μερικοί υποστηρίζουν ότι η ονομασία τους προέρχεται από τους βασιλιάδες της Σκωτίας, οι οποίοι στέφθηκαν με την πέτρα (stone-scone) του πεπρωμένου. Άλλοι, θεωρούν ότι σχετίζεται με τη γερμανική λέξη «sconbrot», που σημαίνει όμορφο ψωμί, ενώ άλλοι ισχυρίζονται ότι η ρίζα τους βρίσκεται στην ιρλανδική λέξη «sgonn», που σημαίνει μεγάλη μπουκιά.
Πηγή: www.eatyourteacup.com