ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Καλαμάρια στιφάδο
Μπορεί να τα έχεις συνηθίσει ψητά, συνοδεία τηγανιτής πατάτας και με θέα... θάλασσα, αλλά αυτή η συνταγή σου δείχνει πώς θα τα απολαύσεις δίπλα στο αναμμένο τζάκι σου!
Υλικά για 2 μερίδες
500g καλαμαράκια κομμένα σε ροδέλες (με πάχος περίπου 2 εκ.)
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 μεσαία κρεμμύδια
3 σκελίδες σκόρδο
1 πιπεριά τσίλι
2 κ.σ. πελτές ντομάτας
400g ντοματάκια κονκασέ
1 κ.σ. θυμάρι
2 φύλλα δάφνης
2 κ.σ. κάππαρη
10 μεγάλες ελιές
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
1. Καθαρίζεις καλά το καλαμάρι και ψιλοκόβεις τα κρεμμύδια, το σκόρδο και το τσίλι.
2. Ζεσταίνεις το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Όταν κάψει, ρίχνεις το κρεμμύδι, το σκόρδο και το τσίλι και τα σοτάρεις για μερικά λεπτά. Προσθέτεις τον πελτέ ντομάτας, ανακατεύεις και μαγειρεύεις το φαγητό για ακόμα 2 λεπτά προτού ρίξεις το καλαμάρι, τα ντοματάκια, το θυμάρι, και τη δάφνη.
3. Αλατοπιπερώνεις, σκεπάζεις την κατσαρόλα, χαμηλώνεις τη φωτιά και αφήνεις το φαγητό να σιγοβράσει για 25 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
4. Ψιλοκόβεις την κάππαρη. Αφαιρείς τα κουκούτσια από τις ελιές και τις κόβεις σε ροδέλες. Στη συνέχεια, ρίχνεις την κάπαρη και τις ελιές στην κατσαρόλα, αφαιρείς το καπάκι και αφήνεις το φαγητό να βράσει για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Τέλος, αποσύρεις το σκεύος από τη φωτιά, αφαιρείς τη δάφνη και σερβίρεις με λίγο ψωμί.
Tip: Τα καλαμαράκια και το κρεμμύδι βγάζουν αρκετά υγρά, γι' αυτό δεν θα χρειαστεί να προσθέσεις καθόλου νερό!
Πηγή: www.whereismyspoon.co