ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Η Ελευθερία Αλιφιεράκη μάς φτιάχνει παέγια με θαλασσινά
Η δημιουργός του αγαπημένου μας blog μαγειρικής elalifieraki.blogspot.gr, σου προτείνει...
Υλικά:
2 σουπιές ή 2 καλαμάρια κομμένα σε μικρά κομμάτια
250 γρ. γαρίδες μέτριο μέγεθος (φρέσκες ή κατεψυγμένες)
1 κούπα μύδια κατεψυγμένα
1 πακετάκι καβουρόψιχα ή σουρίμι
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 δαφνόφυλλο
2 πιπεριές Φλωρίνης ψιλοκομμένες
1 κούπα αρακά
10 ντοματίνια
½ ματσάκι μαϊντανό
2 πρέζες κρόκο Κοζάνης
4 κούπες ρύζι αρμπόριο ή Καρολίνα
7 κούπες ζωμό κοτόπουλο ή νερό (σε αυτήν την περίπτωση προσθέστε 2 κύβους νοστιμιάς κοτόπουλο)
¼ κούπας ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο
Ξύσμα 2 λεμονιών
Αλάτι – πιπέρι
Εκτέλεση:
1. Σε ένα τηγάνι τύπου γουόκ βάζουμε το λάδι και όταν ζεσταθεί προσθέτουμε το κρεμμύδι και την σουπιά και μετά από 3 λεπτά, το σκόρδο, τις πιπεριές, τον αρακά, και τα ντοματίνια. Τα ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι, το ζωμό, τον κρόκο Κοζάνης και το δαφνόφυλλο. Χαμηλώνουμε την φωτιά και τα αφήνουμε να βράσουν για 7-8 λεπτά.
2. Σε αυτό το σημείο απλώνουμε πάνω στο ρύζι μας τα μύδια, τις γαρίδες και την καβουρόψιχα και τα βυθίζουμε ελαφρά μέσα στο ρύζι μας. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για λίγα ακόμα λεπτά μέχρι να μαλακώσει το ρύζι μας.
3. Σερβίρουμε αμέσως, πασπαλίζοντας με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και το ξύσμα λεμονιού.