ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Ρόστι σελινόριζας και πατάτας
Η σελινόριζα δίνει την έντονη και μυρωδάτη γεύση της στο «ανεπίσημο» εθνικό πιάτων των Ελβετών.
Υλικά για 8 μερίδες
1,8 κιλό πατάτες (προτίμησε ποικιλίας Yukon Gold)
1 μεσαία σελινόριζα καθαρισμένη
2 κ.σ. αλάτι
1/2 φλ. ελαιόλαδο
λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
1.Τρίψε τη σελινόριζα και τις πατάτες στον χοντρό τρίφτη. Στη συνέχεια, τοποθέτησε τα λαχανικά σε μια πετσέτα και, έπειτα, πιέσέ την ελαφρά για να βγάλουν τα υγρά τους. Τέλος, τα μεταφέρεις σε ένα μπολ και αλατοπιπερώνεις.
2. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 200οC. Ζεσταίνεις 3 κ.σ. ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι (με διάμετρο 24 εκ.) σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά. Ρίχνεις τη σελινόριζα και τις πατάτες. Με μια σπάτουλα πιέζεις τα υλικά, ώστε να θυμίζει χοντρή κρέπα. Ψήνεις για 10 λεπτά μέχρι να «χρυσίσει» η κάτω πλευρά του ρόστι. Με τη βοήθεια ενός πιάτου γυρνάς το ρόστι από την άλλη πλευρά, ρίχνεις 2 κ.σ. λάδι στις άκρες του τηγανιού και μαγειρεύεις για 10-15 λεπτά. Τέλος, το αναποδογυρίζεις σε ένα πιάτο.
3. Ρίχνεις το υπόλοιπο λάδι στο τηγάνι. Βάζεις ξανά το ρόστι στο τηγάνι με τη «χρυσή» πλευρά της να «κοιτά» προς τα πάνω. Αφήνεις το ρόστι να μαγειρευτεί για άλλα 20 λεπτά, μέχρι να γίνει τραγανό. Στη συνέχεια, βάζεις το τηγάνι στο φούρνο και ψήνεις το ρόστι, για περίπου λεπτά. Αποσύρεις από το φούρνο, μεταφέρεις σε ένα πιάτο, κόβεις σε κομμάτια και σερβίρεις.
Tip: Για απόλυτη απόλαυση, σέρβιρέ το ρόστι με sour cream ή γιαούρτι.
Πηγή: www.marthastewart.com