ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Γαλοπούλα γεμιστή με σύκα και ρύζι
Ρεβεγιόν στο σπίτι; Αυτή η πανεύκολη και νόστιμη συνταγή για γαλοπούλα θα ενθουσιάσει ακόμα και τους πιο (γευστικά) απαιτητικούς καλεσμένους!
Υλικά για 14 μερίδες
1 γαλοπούλα (περίπου 4,5 κιλά), καθαρισμένη
ελαιόλαδο και βούτυρο για το ψήσιμο
1 φλ. καρύδια, καβουρδισμένα και κομμένα
1 1/2 φλ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 φλ. σέλερι, ψιλοκομμένο
1 κ.γ. ξερό θυμάρι
2 κ.γ. ξερό
2 κ.γ. φασκόμηλο
2 φλ. ρύζι
10 αποξηραμένα σύκα, ψιλοκομμένα
5 1/2 φλ. ζωμό κοτόπουλου
1 κ.σ. φρέσκο φασκόμηλο, ψιλοκομμένο
2 κ.σ. φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 κ.σ. φρέσκο χυμό λεμόνι
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
1. Ετοιμάζεις τη γέμιση: ρίχνεις ένα μεγάλο κομμάτι βούτυρο σε μια κατσαρόλα και το ζεσταίνεις σε χαμηλή προς μεσαία φωτιά. Προσθέτεις το κρεμμύδι και το σέλερι και μαγειρεύεις μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια, ρίχνεις τα ξερά μυρωδικά, το ρύζι και τα καρύδια και ανακατεύτεις. Καλύπτεις τα υλικά με τα 2/3 του ζωμού λαχανικών, χαμηλώνεις τη φωτιά, σκεπάζεις με ένα καπάκι και σιγοβράζεις μέχρι να απορροφηθεί ο ζωμός. Μην ανησυχήσεις αν το ρύζι δεν ψηθεί τελείως: το ψήσιμό του θα ολοκληρωθεί στο φούρνο. Τέλος, ρίχνεις τα φρέσκα μυρωδικά, τα σύκα και το χυμό λεμόνι, αλατοπιπερώνεις, αποσύρεις από τη φωτιά και αφήνεις τη γέμιση να κρυώσει πολύ καλά.
2. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 220οC. Βγάζεις τη γαλοπούλα από το ψυγείο τουλάχιστον μια ώρα προτού ξεκινήσεις να την ψήνεις.
3. Κόβεις το λαιμό της γαλοπούλας και τον τοποθετείς στο ταψί. Έπειτα, βάζεις στο λαιμό και την κοιλιά της γαλοπούλας τη γέμιση και δένεις τα πόδια με σπάγκο.
4. Αλείφεις καλά την επιφάνεια της γαλοπούλας με βούτυρο. Στη συνέχεια, ρίχνεις λίγο ελαιόλαδο και αλείφεις ξανά την γαλοπούλα. Αλατοπιπερώνεις και την μεταφέρεις σε ένα ταψί.
5. Βάζεις τη γαλοπούλα στο φούρνο (στη μεσαία σχάρα) και την ψήνεις για 25 λεπτά. Ζεσταίνεις τον υπόλοιπο ζωμό. Όταν βράσει, βγάζεις τη γαλοπούλα από το φούρνο και την περιχύνεις με το χωμό. Επιστρέφεις το ταψί στο φούρνο.
6. Χαμηλώνεις τη θερμοκρασία στους 180οC και ψήνεις τη γαλοπούλα για 4 ώρες, περιχύνοντας την με τα ζουμιά της κάθε μισή ώρα.
7. Όταν είναι έτοιμη, βγάζεις τη γαλοπούλα από τον φούρνο, την σκεπάζεις με αλουμινόχαρτο και την αφήνεις να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 1 ώρα.
8. Αφαιρείς τη γέμιση από τη γαλοπούλα και τη μεταφέρεις σε ένα μπολ προτού σερβίρεις.
Tip: Προτίμησε να κάνεις τη γέμιση μια μέρα πριν το εορταστικό ρεβεγιόν, ώστε να έχει κρυώσει τελείως.
Πηγή: www.pepperpassport.com
SELECTIONS
- 6 ολοκαίνουριες skincare, makeup και αρωματικές αφίξεις για να κάνεις δώρο στον εαυτό σου
- 5 quick fix λύσεις για να μειώσεις το πρήξιμο κάτω από τα μάτια
- Ο οίκος Missoni επιστρέφει στις ρίζες του και παρουσιάζει τη συλλογή Kaleidoscopica
- Πώς να διαλέξεις και να φροντίσεις το αθλητικό σου σουτιέν