Skip to main content

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Γαλοπούλα γεμιστή με σύκα και ρύζι

Ρεβεγιόν στο σπίτι; Αυτή η πανεύκολη και νόστιμη συνταγή για γαλοπούλα θα ενθουσιάσει ακόμα και τους πιο (γευστικά) απαιτητικούς καλεσμένους!


Φύλλις Νικολάου

Υλικά για 14 μερίδες

1 γαλοπούλα (περίπου 4,5 κιλά), καθαρισμένη

ελαιόλαδο και βούτυρο για το ψήσιμο

1 φλ. καρύδια, καβουρδισμένα και κομμένα

1 1/2 φλ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 φλ. σέλερι, ψιλοκομμένο

1 κ.γ. ξερό θυμάρι

2 κ.γ. ξερό 

2 κ.γ. φασκόμηλο

2 φλ. ρύζι

10 αποξηραμένα σύκα, ψιλοκομμένα

5 1/2 φλ. ζωμό κοτόπουλου

1 κ.σ. φρέσκο φασκόμηλο, ψιλοκομμένο

2 κ.σ. φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο

1 κ.σ. φρέσκο χυμό λεμόνι

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

1. Ετοιμάζεις τη γέμιση: ρίχνεις ένα μεγάλο κομμάτι βούτυρο σε μια κατσαρόλα και το ζεσταίνεις σε χαμηλή προς μεσαία φωτιά. Προσθέτεις το κρεμμύδι και το σέλερι και μαγειρεύεις μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια, ρίχνεις τα ξερά μυρωδικά, το ρύζι και τα καρύδια και ανακατεύτεις. Καλύπτεις τα υλικά με τα 2/3 του ζωμού λαχανικών, χαμηλώνεις τη φωτιά, σκεπάζεις με ένα καπάκι και σιγοβράζεις μέχρι να απορροφηθεί ο ζωμός. Μην ανησυχήσεις αν το ρύζι δεν ψηθεί τελείως: το ψήσιμό του θα ολοκληρωθεί στο φούρνο. Τέλος, ρίχνεις τα φρέσκα μυρωδικά, τα σύκα και το χυμό λεμόνι, αλατοπιπερώνεις, αποσύρεις από τη φωτιά και αφήνεις τη γέμιση να κρυώσει πολύ καλά.

2. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 220οC. Βγάζεις τη γαλοπούλα από το ψυγείο τουλάχιστον μια ώρα προτού ξεκινήσεις να την ψήνεις. 

3. Κόβεις το λαιμό της γαλοπούλας και τον τοποθετείς στο ταψί. Έπειτα, βάζεις στο λαιμό και την κοιλιά της γαλοπούλας τη γέμιση και δένεις τα πόδια με σπάγκο.

4. Αλείφεις καλά την επιφάνεια της γαλοπούλας με βούτυρο. Στη συνέχεια, ρίχνεις λίγο ελαιόλαδο και αλείφεις ξανά την γαλοπούλα. Αλατοπιπερώνεις και την μεταφέρεις σε ένα ταψί.

5. Βάζεις τη γαλοπούλα στο φούρνο (στη μεσαία σχάρα) και την ψήνεις για 25 λεπτά. Ζεσταίνεις τον υπόλοιπο ζωμό. Όταν βράσει, βγάζεις τη γαλοπούλα από το φούρνο και την περιχύνεις με το χωμό. Επιστρέφεις το ταψί στο φούρνο.

6. Χαμηλώνεις τη θερμοκρασία στους 180οC και ψήνεις τη γαλοπούλα για 4 ώρες, περιχύνοντας την με τα ζουμιά της κάθε μισή ώρα.

7. Όταν είναι έτοιμη, βγάζεις τη γαλοπούλα από τον φούρνο, την σκεπάζεις με αλουμινόχαρτο και την αφήνεις να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 1 ώρα. 

8. Αφαιρείς τη γέμιση από τη γαλοπούλα και τη μεταφέρεις σε ένα μπολ προτού σερβίρεις.

Tip: Προτίμησε να κάνεις τη γέμιση μια μέρα πριν το εορταστικό ρεβεγιόν, ώστε να έχει κρυώσει τελείως.

Πηγή: www.pepperpassport.com

Διαβάστε επίσης

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Η καλύτερη συνταγή για πατάτες au gratin

Ένα all time classic comfort food που προσφέρει γευστική απόλαυση

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Τηγανητός μπακαλιάρος με τέλειο κουρκούτι

Πώς να κλέψεις τις εντυπώσεις στο παραδοσιακό τραπέζι της 25ης Μαρτίου

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Κάνε τη γευστική διαφορά αυτή την 25η Μαρτίου με μια πεντανόστιμη σκορδαλιά

Με αυτή τη συνταγή θα καταφέρεις να απολαύσεις κάτι από την παραδοσιακή γεύση 

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.