ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Σαλάτα με παστινάκι, καρότο και ρόδι
Μετά το πρωτοχρονιάτικο γαλατικό τσιμπούσι, μπαίνουμε ξανά σε πρόγραμμα, με μια χορταστική και πεντανόστιμη χειμερινή σαλάτα!
Υλικά για 4 μερίδες
*Για τη σαλάτα
4 παστινάκια, καθαρισμένα και κομμένα σε στικ
4 καρότα, καθαρισμένα και κομμένα σε στικ
1 παντζάρι, καθαρισμένο και κομμένο σε χοντρές φέτες
8 φρέσκα κρεμμυδάκια, καθαρισμένα και κομμένα στη μέση κατά μήκος
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. μελάσα ροδιού
2 κ.γ. σπόρους κύμινου
1 κ.σ. φουντούκια
2 μανταρίνια, καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες
1 κ.σ. μαϊντανό, ψιλκομμένο
αλάτι, πιπέρι
*Για το ντρέσινγκ
1 κ.σ. μελάδια ροδιού
2 κ.σ. ξίδι
2 κ.σ. μέλι
1/2 κ.γ. κύμινο σε σκόνη
3 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
1. Βάζεις τα λαχανικά σε ένα μπολ, προσθέτεις το ελαιόλαδο και τη μελάσα ροδιού και ανακατεύεις. Στρώνεις μια λαδόκολλα σε ένα ταψί. Μεταφέρεις τα λαχανικά στο ταψί, αλατοπιπερώνεις και πασπαλίζεις με το κύμινο, Καλύπτεις το ταψί με λίγο αλουμινόχαρτο και ψήνεις στο φούρνο για 30 λεπτά στους 200οC. Τέλος, αφαιρείς το αλουμινόχαρτο, αναποδογυρίζεις τα λαχανικά και ψήνεις για άλλα 10 λεπτά προτού τα αποσύρεις από τη φούρνο, τα μεταφέρεις σε μια πιατέλα και τα αφήσεις να κρυώσουν.
2. Βάζεις τα φουντούκια στο ταψί που είχες τα λαχανικά και τα ψήνεις για 5 λεπτά. Αποσύρεις από το φούρνο, τα αφήνεις να κρυώσουν και τα ρίχνεις στην πιατέλα με τα λαχανικά.
3. Φτιάχνεις το ντρέσινγκ: χτυπάς καλά τη μελάσα, το μέλι, το ελαιόλαδο, το ξύδι και το κύμινο. Αλατοπιπερώνεις και χτυπάς. Περιχύνεις τη σαλάτα με το ντρέσιγνκ και ανακατεύεις καλά ώστε να πάει παντού. Προσθέτεις το μανταρίνι και το μαϊντανό και σερβίρεις.
Tip: Δεν έχεις μελάσα; Στη θέση της, ανάμειξε τρία μέρη μαύρη ζάχαρη με ένα μέρος στιγμιαίο καφέ.