ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Αβγά Μπένεντικτ
Έχουμε άδεια σήμερα και παίρνουμε πρωινό στο κρεβάτι!
Υλικά για 2 μερίδες
*Για τα αβγά
4 αβγά
2 στρογγυλά ψωμάκια
4 φέτες μπέικον
λίγο ξίδι
*Για την σως ολαντέζ
3 κρόκους
2 κ.σ. χυμό λεμονιού
1/2 φλ. βούτυρο αλατισμένο
πιπέρι
Εκτέλεση:
1. Φτιάχνεις την σος ολαντέζ: λιώνεις το βούτυρο σε μια κατσαρόλα, φροντίζοντας να μη βράσει. Παράλληλα, σε ένα μπολ χτυπάς καλά τους κρόκους, το χυμό λεμονιού και το πιπέρι. Ρίχνεις σιγά-σιγά το μείγμα των κρόκων στο λιωμένο βούτυρο, χαμηλώνεις τη φωτιά, και ανακατεύεις καλά μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιόμορφο και παχύρρευστο μείγμα.
2. Στρώνεις ένα ταψί με μια λαδόκολλα. Κόβεις τα ψωμάκια στη μέση, τα βουτυρώνεις ελαφρά και τα βάζεις στο φούρνο στους 200οC για λίγα λεπτά, μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα. Έπειτα, τοποθετείς πάνω τους μια φέτα μπέικον και τα βάζεις ξανά στο φούρνο, μέχρι να ψηθεί το μπέικον.
3. Γεμίζεις μια κατσαρόλα με νερό και ρίχνεις το ξίδι. Τοποθετείς την κατσαρόλα στη φωτιά και, λίγο πριν βράσει το νερό, σπας τα αβγά σε ένα μπολ και τα ρίχνεις προσεκτικά στην κατσαρόλα. Χαμηλώνεις τη φωτιά και αφήνεις τα αβγά να μαγειρευτούν στο βαθμό που σου αρέσει (σφιχτό ή μελάτο). Με μια τρυπητή κουτάλα, μεταφέρεις τα αβγά προσεκτικά σε ένα πιάτο, στο οποίο έχεις στρώσει πρώτα απορροφητικό χαρτί.
4. Σε ένα πιάτο, βάζεις τα ψωμάκια με το μπέικον. Πάνω από κάθε ψωμάκι τοποθετείς ένα αβγό και καλύπτεις με τη σος ολαντέζ. Προσθέτεις λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρεις.
Tip: Τόλμησε να κάνεις την σος ολαντέζ πιο πικάντικη, προσθέτοντας 1/2 κ.γ. μουστάρδα Dijon ή λίγο πιπέρι καγιέν.
Πηγή: www.parade.com