ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Η Ελευθερία Αλιφιεράκη μάς φτιάχνει κέικ με σταφίδες και άρωμα βανίλιας
Η δημιουργός του αγαπημένου μας blog μαγειρικής elalifieraki.blogspot.gr σού προτείνει...
Υλικά:
500 γρ. φαρίνα κόκκινη (αλεύρι που φουσκώνει μόνο του)
1 μπέικιν πάουντερ
4 αυγά
1 και 1/3 κούπας φρέσκο γάλα
200γρ. βούτυρο αγελάδος ή βιτάμ σε θερμοκρασία δωματίου
1 και ¾ κούπας ζάχαρη
½ κουταλάκι του γλυκού υγρή βανίλια
½ κούπα σταφίδες ξανθές
Λίγη τριμμένη φρυγανιά + και 1 κουταλιά βιτάμ για την επάλειψη της φόρμας
Εκτέλεση:
1. Σε μία λεκάνη ανακατεύουμε με μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτουμε, το βούτυρο, και μετά από 3 λεπτά το γάλα και την βανίλια. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τις σταφίδες στο τέλος και χτυπάμε για πέντε λεπτά.
2. Για να μη μας κολλήσει ποτέ το κέικ στη φόρμα την αλείφουμε την παντού με βιτάμ και στη συνέχεια την πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά. Πετάμε το περίσσευμα και ρίχνουμε μέσα το μείγμα του κέικ.
3. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C, σε αντιστάσεις, για 1 ώρα και 25-30 περίπου λεπτά. Προσοχή, δεν ανοίγουμε το φούρνο πριν τη μία ώρα.
4. Όταν είναι έτοιμο, το βγάζουμε από το φούρνο και μετά από 5 λεπτά το ξεφορμάρουμε.