ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Έχεις έναν πολύ καλό λόγο να οργανώσεις την επόμενη έξοδό σου στην Κάντζα
Ανακαλύψαμε ένα πραγματικό διαμάντι, το επισκεφτήκαμε και ιδού οι εντυπώσεις μας.
"Έχει ανοίξει ένα πολύ ωραίο μαγαζί στην Κάντζα. Ψήνεσαι;" άκουσα από την άλλη γραμμή του τηλεφώνου. Η πρώτη σκέψη που ήρθε στο μυαλό μου ήταν "μα στην Κάντζα"; Όμως, χωρίς να το πολυσκεφτώ και έχοντας εμπιστοσύνη στη φωνή που μου το πρότεινε, είπα το ναι. Μετά, τσέκαρα τον χάρτη και είδα ότι όλα είναι πολύ σχετικά. Από κέντρο, ο προορισμός μου απείχε μισή ώρα. Περισσότερο θα μου έπαιρνε να κατέβω Γλυφάδα...
Στην Κάντζα, λοιπόν! Και συγκεκριμένα στη Λ. Λαυρίου 7, όπου βρίσκεται το Brokies. Ο σκοπός ήταν να φάμε γευστικά και οικονομικά και spoooiler alert: επετεύχθη. Αλλά, κάτσε να σου τα πάρω από την αρχή για να δεις ότι έχεις και εσύ κάθε λόγο να οργανώσεις την επόμενη έξοδο σου, εκεί.
Βρε καλώς τα παιδιά (χώρος)
Φτάσαμε στο Brokies. Καμία απολύτως δυσκολία, ούτε στο να το εντοπίσουμε, ούτε στο να παρκάρουμε. Στην είσοδο κοντοσταθήκαμε λίγο. Για φαγητό πηγαίναμε αλλά είδαμε και ένα ωραίο μπαράκι γεμάτο κόσμο. Προσπαθήσαμε να μείνουμε συγκεντρωμένοι, και το στομάχι μας, βοήθησε προς αυτή την κατεύθυνση. Κάναμε αριστερά, βρήκαμε το εστιατόριο και καθίσαμε στο ωραίο και άνετο ξύλινο τραπέζι μας.
Ο χώρος δεν είναι μεγάλος και τα τραπέζια δεν είναι το ένα πάνω στο άλλο. Πολύ καλό. Εξίσου καλό και πρωτότυπο ήταν αυτό που βλέπαμε στο κομμάτι της διακόσμησης. Μερικές σωλήνες στους τοίχους, έβγαζαν... λάμπες, ενώ στο βάθος διακρίναμε την κουζίνα και τον Μανώλη Πυθάρα επί τω έργω!
Μμμμ (γεύση)
Η ώρα της παραγγελίας έφτασε και όχι, δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Οι γεύσεις στον κατάλογο φαινόντουσαν ενδιαφέρουσες και τι να πρωτοδιάλεγε κανείς... Εν πάση περιπτώσει, αποφασίσαμε να επιλέξουμε διαφορετικά πιάτα για να τσιμπήσουμε ο ένας από το πιάτο του άλλου. Η παρουσία του Μανώλη Πυθάρα στην κουζίνα, μας προϊδέαζε για φοβερές γεύσεις. Έχει πλούσια εμπειρία σε μεγάλα ξενοδοχεία (Westin – Costa Navarino) και σημαντικά εστιατόρια της Καλαμάτας (Bacara Restaurant, Kardamο κ.ά.). Τώρα, στο Brokies, δημιουργεί έναν ολοκληρωμένο κατάλογο τόσο για τις καθημερινές όσο και για το Brunch του Σαββατοκύριακου, με ελληνικά tapas και πιάτα όπου τα Μεσσηνιακά προϊόντα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
Δε θα σου αποκαλύψω αναλυτικά τι καταβρόχθισα, δε θα είμαι εγώ αυτή που θα σου χαλάσει τις γευστικές εκπλήξεις. Θα σου πω με το χέρι στην καρδιά, ότι το ένα πιάτο ήταν καλύτερο από το άλλο. Και ότι σίγουρα, αν βρεθείς εκεί, πρέπει να δοκιμάσεις:
1) Τη σαλάτα. Ποια σαλάτα; Αυτή που έχει αχλάδι, κάσιους, χαλούμι σχάρας, μπουκίτσες κοτόπουλου, φρέσκα φύλλα σαλάτας και sauce μουστάρδας. Mε δυσκολία ξεκόλλησα για να πάω στο κυρίως.
2) Τις μπάλες τυριού. Αν θυμάμαι καλά ήταν μόλις 4. Θα ήθελα το λιγότερο 14 για να πω ότι τις ευχαριστήθηκα! Ήταν πάρα πολύ γευστικές και ταίριαζαν μοναδικά με τη μαρμελάδα βερίκοκο.
3) Το burger. Το πρόβειο μπιφτέκι έκανε τη γευστική διαφορά, σε συνδυασμό με το ταλαγάνι Μεσσηνίας και τη χειροποίητη piccle sauce με μουστάρδα και κόλιανδρο.
Μόνο; (τιμές)
Το βράδυ κύλησε γευστικά και με πολλή κουβέντα. Δεν αρκεστήκαμε μόνο στην παρέα μας, αλλά γνωρίσαμε και τον 28χρονο Δημήτρη, έναν εκ των δύο ιδιοκτητών. Ο Δημήτρης μεγάλωσε στην Κάντζα και την αγαπάει. Τον ρωτήσαμε για πολλά, όπως για το όνομα του μαγαζιού και μας αποκάλυψε ότι προέρχεται από την αγγλική λέξη Broke που δε σημαίνει κάτι άλλο από τους αδέκαρους! Ο χώρος άλλωστε είναι εμπνευσμένος από την εποχή του οικονομικού κραχ στην Αμερική με το ύφος του να συνδυάζει το classic με το industrial.
Brokies ήταν ο Δημήτρης και ο Γρηγόρης (τον οποίον γνωρίσαμε λίγο αργότερα, δες επόμενη ενότητα) όταν ξεκίνησαν πριν ενάμιση χρόνο το μπαρ Brokies, που πριν λίγο καιρό μεγάλωσε και με αυτό το εστιατόριο.
Ως Brokies, τα παιδιά θα ήταν μάλλον τρελό, να πόνταραν στα ακριβά πιάτα. Έτσι, ο κατάλογος είναι πραγματικά αυτό που θα λέγαμε "νορμάλ". Αν τον δεις αφού φας, είμαι σίγουρη ότι θα λες ότι πλήρωσες πολύ λίγα λεφτά για τα καλούδια που γεύτηκες. Μέσο όρο εγώ θα σου έλεγα ότι βγαίνει 15-17 ευρώ το άτομο.
Στην υγειά μας (μπαρ)
Με το στομάχι γεμάτο και τη διάθεση ανεβασμένη, περάσαμε στο μπαρ που είχαμε δει όταν μπαίναμε. Μάθαμε ότι κάνει καταπληκτικά κοκτέιλ και είπαμε να δούμε αν αυτά που ακούσαμε είχαν βάση. Γνωρίσαμε τον Δημήτρη Μενεγάκη, έτερο Brokie, πίσω από τη μπάρα και καθίσαμε σε ένα ψηλό τραπέζι που μας έδινε την δυνατότητα να χαζέψουμε όλο τον χώρο.
Στα των ποτών, τώρα, δοκίμασε οπωσδήποτε το Strawberry Negroni, μια παραλλαγή του κλασσικού Negroni που συνδυάζει αρμονικά δυο London Dry Gin, ένα παλαιωμένο κόκκινο και ένα λευκό Vermouth, Campari και orange bitter όπου όλα μαζί αρωματίζονται σε κενό αέρος με φρέσκες φράουλες.
Επίσης, σημείωσε την Cabarita. Παλαιομένο ρούμι Βενεζουέλας, φρέσκος χυμός από lime, σιρόπι από τζίντζερ, πικραμύγδαλο αρωματισμένο με βανίλια και μπαχάρι (Falernum) και αρωματικό bitter βοτάνων. Ενώ εντυπωσιάζει ο αφρός από passion Fruit και πικραμύγδαλο αρωματισμένος απο φλύδα μοσχολέμονου που δίνουν ενα δροσιστικά γλυκοπικάντικο ισορροπημένο συνδυασμό.
Και πρόσεχε... εδώ, τα παιδιά δεν αστειεύονται. Αν πεις "ένα κοκτέιλ για δύο" θα σου φέρουν όντως ένα κοκτέιλ για δύο, σε ποτήρι XL.
Τα λέμε στην Κάντζα!