Skip to main content

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Τι είναι το μαγγίρι;

Μας έρχεται από την Κρήτη!



Το μαγγίρι (μαγκίρι) είναι ένα παραδοσιακό έδεσμα -φρέσκο ζυμαρικό-  που καταναλωνόταν από τις φτωχές κυρίως οικογένειες και ήταν ένα φαγητό που παρέπεμπε στις εποχές της φτώχειας και της ανέχειας.

Τα υλικά της παρασκευής του -το αλεύρι και το νερό- υπήρχαν σε κάθε σπίτι και ήταν η εύκολη λύση για να χορτάσουν τα πεινασμένα στόματα. Αρκούσε να ανοίξεις φύλλο και να το βράσεις. Τρωγόταν με τριμμένο αθότυρο και σκέτο τις περιόδους νηστείας.

Υλικά και παρασκευή:

Μιά κούπα αλεύρι σταρένια, μιά κούπα αλεύρι σκληρό, μισή κούπα χλιαρό νερό, μισό κουταλάκι αλάτι, 1-2 κουταλίες ελαιόλαδο.

Το κύριο χαρακτηριστικό του ήταν το σχήμα του που ήταν τετράγωνο διαστάσεων 2Χ2 εκατοστών.

Η βασική του μορφή ήταν φρέσκο ζυμαρικό μέσα σε σούπα. Αλλες εκδοχές ήταν ένα μέρος του ζυμαρικού να τηγανιζόταν και να έπεφτε μετά κι αυτό στη σούπα, έτσι ώστε να υπάρχει αντίθεση του τραγανού με το μαλακό.

Η ονομασία του εικάζεται ότι πάρθηκε από το οθωμανικό χάλκινο νόμισμα mangir που είχε μηδαμινή αξία.

Η παραλλαγή που παρουσιάζουμε είναι ένα ζυμαρικό, μια πολύ φαρδιά χυλοπίτα, που μαγειρεύεται η μισή δόση βραστή, σε ζωμό αρνιού και η άλλη μισή τηγανιτή. Πασπαλίζεται με ανθότυρο. Εξαίσιος συνδιασμός τραγανού με ζουμερό ζυμαρικού.

Το δοκίμασα στο εστιατόριο Κρίταμον στις Αρχάνες από τον Δημήτρη Μαυράκη.

Πηγή: Greekgastronomyguide.gr

Διαβάστε επίσης

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Τραγανό κοτόπουλο Primavera σε ένα σκεύος

Εύκολη και πεντανόστιμη ανοιξιάτικη συνταγή με κοτόπουλο και λαχανικά εποχής

Ακριβώς όταν νομίζατε ότι τα ζυμαρικά primavera ήταν ο βασιλιάς του φαγητού άνεσης της άνοιξης, εμείς σας προτείνουμε αυτό το primavera κοτόπουλου με ένα τηγάνι.

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Φράουλα + λεμονάδα +βότκα = βουτιά στον παράδεισο

Καλωσόρισε το καλοκαίρι με ένα θεσπέσιο κοκτέιλ

Ψάχνετε για ένα εύκολο, εντυπωσιακό κοκτέιλ αυτό το καλοκαίρι; Μην ψάξετε πέρα από αυτές τις πολυεπίπεδες σταγόνες λεμονάδας ombre. Απογειώνουν την ιδέα πίσω από τα κλασικά αγαπημένα ποτά όπως οι παγωμένες μαργαρίτες και τα daiquiris φράουλα στο επόμενο επίπεδο με πολύχρωμες, φωτεινές στρώσεις.

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Απολαυστικό κοτόπουλο με κρέμα, τυρί και σπαράγγια

Ένα εύκολο, υγιεινό και γευστικό πιάτο που θα σε χορτάσει υπέροχα

Μια κρεμώδης σάλτσα τυριού πικάντικη με τρυφερά, τραγανά σπαράγγια, κοτολέτες κοτόπουλου σε αυτό το δείπνο εμπνευσμένο από τις αρχές της άνοιξης.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 26 Απριλίου

Αφεθείτε στην ευτυχία που σας προσφέρει η καθημερινότητα

PETS

Γιατί η γάτα μου με κοιτάζει επίμονα;

6 λόγοι για τους οποίους οι γάτες κοιτούν επίμονα και πώς να ανταποκριθείτε

ΒΙΒΛΙΟ

12 βιβλία για το Πάσχα του 2024

Η Ναταλία Πετρίτη επιλέγει τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά στις διακοπές και που θα χαρίσουμε στους αγαπημένους μας.