Skip to main content

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Ταρτάκια με βάση μουστοκούλουρο και γέμιση μουσταλευριά

Γιόρτασε την εποχή του μούστου, όπως της αξίζει!


Γεωργία Κοντού

Καθώς περίμενα να ψηθεί η πρώτη φουρνιά από τα τραγανά μουστουκούλουρά μου και μοσχομύριζε το σπίτι χίλια αρώματα, είπα να παίξω λίγο με τη ζύμη που είχα άψητη ακόμα και ετοιμαζόμουν να την πλάσω πάλι κουλουράκια. Σκέφτηκα λοιπόν να φτιάξω με αυτήν ατομικές τάρτες και δεν έπεσα έξω. Έγιναν υπέροχες και πραγματικά ξεχωριστές. Τις γέμισα με μια ψευτομουσταλευριά που έφτιαξα από αραιωμένο πετιμέζι και κορν φλάουρ κι έγινε ακόμη πιο αρωματική από την πραγματική μουσταλευριά. Στο τέλος πασπάλισα τα ταρτάκια με κοπανισμένα καρύδια και κανέλα. Έγιναν ανάρπαστα! 

Υλικά για 20 ταρτούλες μέτριες περίπου:

½ φλιτζάνι πετιμέζι

75γρ. ζάχαρη

½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

1 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική

2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού

ξύσμα από ένα λεμόνι

¼ φλιτζάνι τσικουδιά ή τσίπουρο

80γρ. σιμιγδάλι ψιλό

370γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

½ κουτ. σούπας κανέλα σε σκόνη

½ κουτ. γλυκού κοφτό γαρίφαλο

Για τη μουσταλευριά

¾ φλιτζανιού πετιμέζι

3 φλιτζάνια νερό

¾ φλιτζανιού κορν φλάουρ

Εκτέλεση

1. Ανακατεύετε μέσα σε ένα μπολ με το σύρμα το πετιμέζι, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη και την τσικουδιά. Ανακατεύετε τη σόδα στο χυμό του λεμονιού και τον προσθέτετε στο μπολ μαζί με το ξύσμα, την κανέλα και το γαρίφαλο.

2. Ανακατεύετε το σιμιγδάλι με το αλεύρι σε ξεχωριστό μπολ και τα προσθέτετε λίγο λίγο στο μείγμα του ελαιολάδου, ανακατεύοντας στην αρχή με σπάτουλα και μετά με το χέρι μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη που δεν θα κολλάει στα δάχτυλα.

3. Με ένα πινέλο λαδώνετε τα φορμάκια για τις τάρτες. Παίρνετε μικρή ποσότητα ζύμης όσο ένα μεγάλο καρύδι περίπου, την πλάθετε μπαλάκι, την πατάτε να ανοίξει και με αυτή «ντύνετε» τις φορμίτσες, πιέζοντας με τους δυο αντίχειρες και κρατώντας τη φορμίτσα με τα δάχτυλα ώστε να ανοίξει, να πάει παντού και γίνει ένα λεπτό όμοιο σε πάχος στρώμα. Αραδιάζετε τις φορμίτσες σε σχάρα και ψήνετε τα ταρτάκια στον προθερμασμένο φούρνο για 15-20 λεπτά. Ξεφουρνίζετε και μετά από λίγο ξεφορμάρετε τα ταρτάκια σε σχάρα και αφήνετε να κρυώσουν.

4. Ετοιμάζετε τη μουσταλευριά: Διαλύετε σε μια κατσαρολίτσα το κορν φλάουρ με το νερό, προσθέτετε το πετιμέζι και βάζετε το κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύετε με σύρμα μέχρι να πήξει η μουσταλευριά.

5. Αφήνετε να κρυώσει μερικά λεπτά η μουσταλευριά και γεμίζετε με αυτήν τις τάρτες. Μην τις ξεχειλίσετε. Πασπαλίζετε με κοπανισμένα καρύδια και κανέλα και αφήνετε να σταθεροποιηθούν πριν σερβίρετε τις τάρτες.

Σημείωση:

Αν σας περισσέψει μουσταλευριά μοιράστε τη σε ποτηράκια χαμηλά και πασπαλίστε από πάνω με καρύδια κανέλα και σουσάμι.

Πηγή: Sweetly.gr

Διαβάστε επίσης

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Τραγανό κοτόπουλο Primavera σε ένα σκεύος

Εύκολη και πεντανόστιμη ανοιξιάτικη συνταγή με κοτόπουλο και λαχανικά εποχής

Ακριβώς όταν νομίζατε ότι τα ζυμαρικά primavera ήταν ο βασιλιάς του φαγητού άνεσης της άνοιξης, εμείς σας προτείνουμε αυτό το primavera κοτόπουλου με ένα τηγάνι.

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Φράουλα + λεμονάδα +βότκα = βουτιά στον παράδεισο

Καλωσόρισε το καλοκαίρι με ένα θεσπέσιο κοκτέιλ

Ψάχνετε για ένα εύκολο, εντυπωσιακό κοκτέιλ αυτό το καλοκαίρι; Μην ψάξετε πέρα από αυτές τις πολυεπίπεδες σταγόνες λεμονάδας ombre. Απογειώνουν την ιδέα πίσω από τα κλασικά αγαπημένα ποτά όπως οι παγωμένες μαργαρίτες και τα daiquiris φράουλα στο επόμενο επίπεδο με πολύχρωμες, φωτεινές στρώσεις.

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Απολαυστικό κοτόπουλο με κρέμα, τυρί και σπαράγγια

Ένα εύκολο, υγιεινό και γευστικό πιάτο που θα σε χορτάσει υπέροχα

Μια κρεμώδης σάλτσα τυριού πικάντικη με τρυφερά, τραγανά σπαράγγια, κοτολέτες κοτόπουλου σε αυτό το δείπνο εμπνευσμένο από τις αρχές της άνοιξης.

Προτεινόμενα

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αμερικανική έρευνα: 20 φράσεις υποστήριξης που θες να ακούς και να μοιράζεσαι με άλλους

«Είμαι υπερήφανος για εσένα», «Πιστεύω σε εσένα», απλές φράσεις που θέλουμε να ακούμε και να μοιραζόμαστε με άλλους και έχουν τεράστια συναισθηματική δύναμη. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΘΕΑΤΡΟ

Θέατρο στη Στέγη: «Περιμένοντας τον Γκοντό» σε σκηνοθεσία Θεοόδωρου Τερζόπουλου

15 – 19 Μαΐου 2024 | Κεντρική Σκηνή | Τετάρτη – Κυριακή | 20:30

FASHION NEWS

Celine: Αποχωρεί τελικά ο Hedi Slimane από τον εμβληματικό οίκο;

Τι συμβαίνει με το συμβόλαιο του ταλαντούχου καλλιτεχνικού διευθυντή;