ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Σήμερα... γάμος γίνεται! Ανάμεσα στη φάβα και το χταπόδι, φυσικά.
Φάβα παντρεμένη με χταπόδι ψητό.
Θα το "γιορτάσουμε" με ουζάκι και καλή παρέα.
Υλικά (για 4-5 άτομα):
1/2 κιλό φάβα
1 κρεμμύδι
ελαιόλαδο
αλάτι
μερικά πλοκάμια χταποδιού ψητά στα κάρβουνα ή βραστά
Εκτέλεση:
Η φάβα παντρεύτηκε με το χταπόδι στα κάρβουνα και η νοστιμιά εκτοξεύτηκε στα ύψη! Παρακαλώ συγχαρείτε το "Νηστικό αρκούδι δε χορεύει" για το... προξενιό!
Η φάβα δε χρειάζεται μούλιασμα αποβραδίς. Πρέπει όμως να την πλύνουμε καλά σε ένα μπωλ με κρύο νερό και να τη σουρώσουμε μετά. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία όσες φορές χρειαστεί ώσπου το νερό να βγαίνει καθαρό και διαυγές.
Τη βάζουμε στην κατσαρόλα με φρέσκο νερό αρκετό να σκεπάζει τη φάβα και πριν αρχίσει να βράζει, την ξαφρίζουμε με ένα κουτάλι, παίρνουμε δηλαδή τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια μέχρι να σταματήσει να βγάζει. Τότε χαμηλώνουμε τη φωτιά, καπακώνουμε και σιγοβράζουμε.
Όταν η φάβα κοντεύει να ετοιμαστεί, ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τα σωτάρουμε σε αρκετό ελαιόλαδο. Την ποσότητα δεν την προσδιορίζω, ο καθένας ας βάλει όσο θέλει και του επιτρέπεται να φάει. Πάντως το θέλει το λαδάκι της.
Όταν η φάβα μαλακώσει καλά, την πολτοποιούμε με ό,τι διαθέτουμε, το ραβδομπλέντερ, το μικρό μπλεντεράκι κ.λπ. Η σύστασή της πρέπει να είναι σαν πηχτή σούπα.
Το κρεμμύδι το ροδίζουμε καλά προσέχοντας να μην το κάψουμε (αυτό ονομάζεται σύβραση) και το ρίχνουμε στη φάβα για να γίνει... παντρεμένη. Αλατίζουμε.
Αφήνουμε να πάρει άλλη μία βράση και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Σερβίρουμε τη φάβα γαρνίροντας αν θέλουμε με λιαστή ντομάτα και κάπαρη και βέβαια με το χταπόδι μας.
SELECTIONS
- «Αγάπα περισσότερο, ώσπου να μην πονάει άλλο» William Shakespear
- Πώς να κάνεις styling στο λευκό jean σου αυτή την άνοιξη
- Πέντε πολυτελή scrubs για το σώμα για να μετατρέψεις το σπίτι σου στο spa που έχεις ανάγκη
- Ένα ταξίδι αισθήσεων στον τολμηρό κόσμο της συλλογής Cologne Intense του οίκου Jo Malone London