Skip to main content

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

3 μαρινάδες για να κάνεις την πιο νόστιμη Τσικνοπέμπτη στο σπίτι

Τα «μαγικά» μείγματα που θα διευκολύνουν το ψήσιμο του κρέατος και θα απογειώσουν τη γεύση του. 


Γωγώ Καρκάνη

Οι μαρινάδες πρωταγωνιστούν στο μπάρμπεκιου: Διατηρούν το κρέας ζουμερό και γεμάτο γεύση, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουν στο καλύτερο ψήσιμό του. Ακολουθούν τρία μείγματα που μπορείς να χρησιμοποιήσεις την Τσικνοπέμπτη, αν σκοπεύεις να τη γιορτάσεις στο σπίτι με φίλους.

Όποιο κι αν επιλέξεις, να έχεις κατά νου ότι για να εκμεταλλευτείς στο μέγιστο τη δράση μιας μαρινάδας πρέπει να την τοποθετήσεις μαζί με το κρέας σε σακουλάκια ασφαλείας, έτσι ώστε αυτό να μην έρχεται σε επαφή με τον αέρα στη διάρκεια του μαριναρίσματος. Επιπλέον, καλό είναι να αφήνεις τις λεπτές φέτες κρέατος να μαριναριστούν για τουλάχιστον τριάντα λεπτά και τα μεγαλύτερα κομμάτια για όσο το δυνατόν περισσότερες ώρες.

Η μαρινάδα της μοσχαρίσιας μπριζόλας

Ταιριάζει ιδιαίτερα σε μοσχαρίσιο κρέας, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλα είδη του (χοιρινό, αρνίσιο, πουλερικά), μαλακώνοντάς το και αναδεικνύοντας τη γεύση του.

Τι θα χρειαστείς:

¼ φλιτζ. ελαιόλαδο
¼ φλιτζ. ξίδι
2 κ.σ. Γούστερ σος
½ αλάτι
2 κ.γ. φρέσκια ρίγανη, ψιλοκομμένη
½ κ.γ. μαύρο πιπέρι
½ κ.γ. φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο
¼ κ.γ. ξερό κρεμμύδι σε σκόνη
1-2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες

Πώς θα τη φτιάξεις:

1. Ανακατεύεις τη Γούστερ σος και το ξίδι σε ένα μπολ, προσθέτεις αργά το ελαιόλαδο μέχρι να ενωθούν τα υλικά και, τέλος, ρίχνεις όλα τα υπόλοιπα υλικά. Αφήνεις το μείγμα να σταθεί για περίπου 5 λεπτά.
2. Τοποθετείς την μπριζόλα σε σακουλάκι ασφαλείας μαζί με το μείγμα, κλείνεις καλά το σακουλάκι και αφήνεις το κρέας να μαριναριστεί στο ψυγείο για 2-12 ώρες.

Tip: Μπορείς να ετοιμάσεις τη μαρινάδα έως και 5 μέρες πριν από το μπάρμπεκιου και να τη διατηρήσεις στο ψυγείο, σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς με καπάκι.
 

marinade750.jpg

Η μαρινάδα του αρνίσιου κρέατος

Χρησιμοποιείται σε κάθε είδος κρέατος, αλλά ταιριάζει ιδιαίτερα στο αρνάκι. Άφησέ το να μαριναριστεί για πολλές ώρες πριν από το ψήσιμο, ιδιαίτερα αν πρόκειται για ένα μεγάλο κομμάτι κρέατος.

Τι θα χρειαστείς:
το χυμό από 2 μεγάλα λεμόνια
¼ φλιτζ. ελαιόλαδο
2-3 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
2 κ.σ. φρέσκια ρίγανη, ψιλοκομμένη
1 κ.γ. φρέσκο θυμάρι, χοντροκομμένο
1 δαφνόφυλλο
1 κ.γ. αλάτι
¼ κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Πώς θα τη φτιάξεις:
1. Στύβεις τα λεμόνια σε ένα μπολ, προσθέτεις σιγά σιγά το ελαιόλαδο και ανακατεύεις να ενωθούν καλά τα υλικά. Ρίχνεις και τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύεις καλά και αφήνεις το μείγμα να σταθεί σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 10 λεπτά.
2. Μαρινάρεις στο μείγμα μικρά κομματάκια αρνιού για 4-5 ώρες ή μεγαλύτερα κομμάτια κρέατος (όπως αρνίσια ποδαράκια) για 8-24 ώρες.

Tip: Μπορείς να ετοιμάσεις τη μαρινάδα έως και μία εβδομάδα πριν από το μπάρμπεκιου και να τη διατηρήσεις στο ψυγείο, σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς με καπάκι.

Η μαρινάδα του κοτόπουλου

Χάρη σε αυτήν, το κοτόπουλό σου θα αποκτήσει εκπληκτικό άρωμα και γεύση! Μπορείς, ωστόσο, να τη χρησιμοποιήσεις άνετα και στο χοιρινό.

Τι θα χρειαστείς:
το χυμό από 3 μεγάλα λεμόνια
¼ φλιτζ. φρέσκο δεντρολίβανο (ή 2 κ.σ. αποξηραμένο)
¼ φλιτζ. ελαιόλαδο
1-2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
2 κ.γ. αλάτι
½ κ.γ. λευκό πιπέρι

Πώς θα τη φτιάξεις:
Στύβεις το χυμό των λεμονιών σε ένα δοχείο, όπου στη συνέχεια προσθέτεις όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύεις καλά. Μαρινάρεις το κοτόπουλο ή το χοιρινό για 1-2 ώρες.

Tip: Μπορείς να ετοιμάσεις τη μαρινάδα έως και μία εβδομάδα πριν από το μπάρμπεκιου και να τη διατηρήσεις στο ψυγείο, σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς με καπάκι. Επίσης, το ίδιο μείγμα διατηρείται στην κατάψυξη για μέχρι 3 μήνες.

Πηγή: Botrini.gr

Διαβάστε επίσης

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Η καλύτερη συνταγή για πατάτες au gratin

Ένα all time classic comfort food που προσφέρει γευστική απόλαυση

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Τηγανητός μπακαλιάρος με τέλειο κουρκούτι

Πώς να κλέψεις τις εντυπώσεις στο παραδοσιακό τραπέζι της 25ης Μαρτίου

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Κάνε τη γευστική διαφορά αυτή την 25η Μαρτίου με μια πεντανόστιμη σκορδαλιά

Με αυτή τη συνταγή θα καταφέρεις να απολαύσεις κάτι από την παραδοσιακή γεύση 

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.