Skip to main content

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Τούρτα με μους σοκολάτας και βάση από φιστίκια αράπικα

Θέλω κάτι γλυκό!


Γεωργία Κοντού

Μια ιδιαίτερη τούρτα με τραγανή και μαστιχωτή βάση που έχουν έντονη τη γεύση των φιστικιών και της σοκολάτας. Η μους σοκολάτας και η σαντιγί της δίνουν ένα ανάλαφρο τελείωμα.  

Υλικά

Για την βάση

210γρ. φιστίκια αράπικα ξεφλουδισμένα

250γρ. ζάχαρη

25γρ. κακάο

5 ασπράδια αβγών

1 πρέζα αλάτι

Μερικές σταγόνες ξύδι ή χυμό λεμονιού

Για τη μους σοκολάτας

250γρ. κουβερτούρα 70% σε κομματάκια

500ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

3 κουτ. σούπας ΜΕΧΑΧΑ

3 ζελατίνες μικρές (2,5γρ.)

Για το σερβίρισμα 

250ml κρέμα γάλακτος

1 κουτ. σούπας ζάχαρη

1 καψουλάκι βανιλίνη

ξύσμα σοκολάτας

Εκτέλεση

1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 150οC. Ψιλοκόβετε τα φιστίκια στο μπλέντερ μαζί με το κακάο και τα 70γρ. από τη ζάχαρη.

2. Στρώνετε το ρηχό ταψί του φούρνου σας με χαρτί ψησίματος και τοποθετείτε στο κέντρο ένα τσέρκι διαμ. 28εκ. Με ένα πινέλο και λίγο σπορέλαιο λαδώνετε τα τοιχώματά του και το χαρτί της βάσης.

3. Βάζετε τα ασπράδια να χτυπιούνται στο μίξερ. Όταν αρχίσει να σφίγγει η μαρέγκα προσθέτετε το αλάτι, το ξύδι και την υπόλοιπη ζάχαρη τμηματικά, ενώ συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να σφίξει καλά η μαρέγκα και να δημιουργούνται έντονες κορφές στην επιφάνειά της όταν θα την ανασηκώνετε με σπάτουλα.

4. Τότε σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και ενσωματώνετε μέσα το μείγμα των φιστικιών ανακατεύοντας με σπάτουλα να ομογενοποιηθούν με τη μαρέγκα. Απλώνετε το μείγμα στο ταψάκι που ετοιμάσατε και ψήνετε για μία ώρα περίπου. Στο τέλος σβήνετε το φούρνο και αφήνετε μέσα την dacquoise για 45 λεπτά ακόμη.

5. Για τη μους: Βάζετε τις ζελατίνες σε κρύο νερό να μουλιάσουν. Μέσα σε ένα μπολ σπάζετε τη σοκολάτα σε κομματάκια. Βάζετε τα 200γρ. της κρέμας γάλακτος σε ένα μπρίκι και το βάζετε στη φωτιά να ζεσταθεί πολύ καλά. Ρίχνετε την περισσότερη από την κρέμα γάλακτος στη σοκολάτα. Στην υπόλοιπη ρίχνετε τις φουσκωμένες ζελατίνες αφού τις στύψετε με το χέρι. Ανακατεύετε με σπάτουλα τη σοκολάτα να λιώσει, προσθέτετε το Μetaxa και ανακατεύετε λίγο ακόμη. Ανακατεύετε και τις ζελατίνες να λιώσουν μέσα στην καυτή κρέμα και βάζετε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος να χτυπηθεί στο μίξερ μέχρι να αποκτήσει παχύρρευστη μορφή σαν γιαούρτι στραγγιστό. Ενσωματώνετε μέσα στην σαντιγί τη λιωμένη σοκολάτα και τη ζελατίνη και αφήνετε τη μους στο ψυγείο να σφίξει.

6. Όταν κρυώσει η βάση της τούρτας με τα φιστίκια τη μεταφέρετε σε πιατέλα. Τοποθετείτε από πάνω τη μους. Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος της διακόσμησης με τη ζάχαρη και τη βανιλίνη μέχρι να γίνει σαντιγί και την απλώνετε πάνω από τη μους. Διακοσμείτε με ξυσμένη σοκολάτα και σερβίρετε την τούρτα ή την αφήνετε να περιμένει στο ψυγείο.

Πηγή: Sweetly.gr

Διαβάστε επίσης

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Τραγανό κοτόπουλο Primavera σε ένα σκεύος

Εύκολη και πεντανόστιμη ανοιξιάτικη συνταγή με κοτόπουλο και λαχανικά εποχής

Ακριβώς όταν νομίζατε ότι τα ζυμαρικά primavera ήταν ο βασιλιάς του φαγητού άνεσης της άνοιξης, εμείς σας προτείνουμε αυτό το primavera κοτόπουλου με ένα τηγάνι.

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Φράουλα + λεμονάδα +βότκα = βουτιά στον παράδεισο

Καλωσόρισε το καλοκαίρι με ένα θεσπέσιο κοκτέιλ

Ψάχνετε για ένα εύκολο, εντυπωσιακό κοκτέιλ αυτό το καλοκαίρι; Μην ψάξετε πέρα από αυτές τις πολυεπίπεδες σταγόνες λεμονάδας ombre. Απογειώνουν την ιδέα πίσω από τα κλασικά αγαπημένα ποτά όπως οι παγωμένες μαργαρίτες και τα daiquiris φράουλα στο επόμενο επίπεδο με πολύχρωμες, φωτεινές στρώσεις.

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Απολαυστικό κοτόπουλο με κρέμα, τυρί και σπαράγγια

Ένα εύκολο, υγιεινό και γευστικό πιάτο που θα σε χορτάσει υπέροχα

Μια κρεμώδης σάλτσα τυριού πικάντικη με τρυφερά, τραγανά σπαράγγια, κοτολέτες κοτόπουλου σε αυτό το δείπνο εμπνευσμένο από τις αρχές της άνοιξης.

Προτεινόμενα

ΥΓΕΙΑ

6 καθημερινές συνήθειες που αυξάνουν εκθετικά το ρίσκο απόκτησης καρκίνου

Όλα εκείνα που πρέπει να αποφεύγεις για την προστασία της υγείας σου

CELEBS

Κατερίνα Παπουτσάκη: Η απάντηση για τη σχέση της με τον Θοδωρή Μαραντίνη

«Δεν περνάω και την πιο εύκολη περίοδο της ζωής μου»