Skip to main content

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Πώς να ψήσεις τα τέλεια λαχανικά σε τέσσερα βήματα

Το δύσκολο δεν είναι να ψήσεις λαχανικά, αλλά να έχεις το τέλειο αποτέλεσμα!



Το δύσκολο είναι να γίνουν μαλακά και τρυφερά, ροδαλά και καραμελωμένα, πλούσια σε γεύση. Αν, ωστόσο, ακολουθήσεις τις παρακάτω συμβουλές, που ταιριάζουν σε όλα τα λαχανικά, από τα σπαράγγια μέχρι τα κολοκυθάκια, από τα καρότα μέχρι τις ντομάτες, την επιτυχία την έχεις στο τσεπάκι.

1. Κόψε τα λαχανικά

Αφού βάλεις το φούρνο να προθερμαίνεται (γύρω στους 200 βαθμούς Κελσίου είναι μια τέλεια θερμοκρασία), κόψεις τα λαχανικά σου σε κομμάτια ίδιου μεγέθους. Τα μικρότερα λαχανικά, π.χ. τα ντοματίνια, μπορείς να τα ψήσεις ολόκληρα. Τα ισομεγέθη κομμάτια θα τα βοηθήσουν να ψηθούν ομοιόμορφα. Αυτό φυσικά εξαρτάται και από το είδος των λαχανικών: π.χ. τις μαλακές ντομάτες μπορείς να τις αφήσεις σε μεγαλύτερα κομμάτια, ενώ τα πιο σκληρά καρότα να τα κόψεις σε μικρότερα.

2. Καρύκευσέ τα

Λίγο ελαιόλαδο και αλάτι αρκούν για να κάνουν θαύματα στη γεύση τους. Αφού λοιπόν απλώσεις τα λαχανικά σε ένα ταψάκι, μπορείς να τα περιχύσεις με 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο ή άλλο λάδι της επιλογής σου, που θα τα βοηθήσει να ροδίσουν χωρίς να κολλήσουν. Φρόντισε το λάδι να πάει παντού, απλώνοντάς το όσο γίνεται πιο ομοιόμορφα. Ιδανικά, χρησιμοποίησε ένα πινελάκι μαγειρικής.

Πρόσθεσε επίσης λίγο αλάτι (μπορείς να συμπληρώσεις με αλάτι και στο τέλος) και άλλα μυρωδικά της επιλογής σου, όπως ψιλοκομμένο κρεμμύδι ή σκόρδο, θυμάρι, δεντρολίβανο ή ρίγανη, φρέσκα ή αποξηραμένα.

Τέλος, όταν τα αραδιάσεις στο ταψί φρόντισε να έχουν ένα περιθώριο μεταξύ τους και να μην είναι κολλημένα, ώστε ο αέρας στο εσωτερικό του φούρνου να κυκλοφορεί ανάμεσά τους, να τα ψήσει ομοιόμορφα και να τα κάνει να ροδίσουν. Για να μη χρειαστεί να τρίψεις στο τέλος το ταψί, μπορείς προτού απλώσεις τα λαχανικά να το καλύψεις με λαδόκολλα.

3. Ψήσε τα

Τοποθέτησέ τα στο πάνω ένα τρίτο του φούρνου, για να ροδίσουν καλύτερα. Μην ξεχάσεις επίσης να τα γυρνάς, χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα ή μια πιρούνα, για να ψηθούν ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές. Σε περίπτωση που αρχίσουν να μαυρίζουν χωρίς να έχουν ψηθεί μέσα-έξω, κάλυψέ τα με αλουμινόχαρτο μέχρι να μαλακώσουν και στη συνέχεια ξεσκέπασέ τα και άφησέ τα να ψηθούν για ακόμα πέντε λεπτά. Αν, από την άλλη, δεν λένε να πάρουν χρώμα, μπορείς να ανεβάσεις τη θερμοκρασία του φούρνου και να μετακινήσεις το ταψί τους πιο κοντά στο πάνω μέρος του φούρνου όπου βρίσκονται οι αντιστάσεις.

4. Σέρβιρέ τα

Όταν είναι έτοιμα μπορείς να προσθέσεις λίγο ακόμα ελαιόλαδο και αλάτι. Άλλες γαρνιτούρες που θα δώσουν γεύση; Φρεσκοτριμμένο πιπέρι, φρεσκοστυμένος χυμός λεμονιού, λιωμένα μυρωδικά (δυόσμος, μαϊντανός, θυμάρι, δεντρολίβανο κ.ά.), βαλσαμικό ξίδι.

Μπορείς άνετα να τα σερβίρεις ζεστά, αλλά πολλά από αυτά, όπως οι μελιτζάνες και οι ντόματες, που είναι και της εποχής, καταναλώνονται ευχαρίστως και σε θερμοκρασία δωματίου.

Αν πάντως σκοπεύεις να τα απολαύσεις σε θερμοκρασία δωματίου, άφησέ τα να κρυώσουν σε μια στρώση, ξεσκέπαστα, διαφορετικά οι ατμοί στο εσωτερικό του ταψιού μπορεί να τα μαλακώσουν υπερβολικά μέχρι να έρθει η ώρα να τα βάλεις στο πιάτο σου.

Πηγή: botrini.gr

Διαβάστε επίσης

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Η καλύτερη συνταγή για πατάτες au gratin

Ένα all time classic comfort food που προσφέρει γευστική απόλαυση

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Τηγανητός μπακαλιάρος με τέλειο κουρκούτι

Πώς να κλέψεις τις εντυπώσεις στο παραδοσιακό τραπέζι της 25ης Μαρτίου

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Κάνε τη γευστική διαφορά αυτή την 25η Μαρτίου με μια πεντανόστιμη σκορδαλιά

Με αυτή τη συνταγή θα καταφέρεις να απολαύσεις κάτι από την παραδοσιακή γεύση 

Προτεινόμενα

CELEBS

Χριστόφορος Παπακαλιάτης: Το μήνυμα στην Μαρία Καβογιάννη πριν την πρεμιέρα του Maestro

Θέλει να δουν μαζί την πρεμιέρα του 2ου κύκλου της σειράς

DO IT YOURSELF

Πώς να διαλέξεις και να φροντίσεις το αθλητικό σου σουτιέν

Run baby run, αλλά με τη σωστή υποστήριξη!

CELEBS

Γιούλικα Σκαφίδα: Δεν είμαι μονογονεϊκή οικογένεια, απλά δεν έχω παντρευτεί

«Είμαι εδώ για να απαντήσω στον γιο μου σε όλα με θάρρος και αλήθεια»