Skip to main content

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Κουραμπιέδες χωρίς βούτυρο, γίνονται; Ναι, και είναι πεντανόστιμοι!

Κουραμπιέδες ελαιολάδου με καρύδια.


Γεωργία Κοντού

Κουραμπιέδες χωρίς βούτυρο θα μου πεις; Κι όμως είναι εξαιρετικοί έχω να δηλώσω. Δοκιμάστε τους κι εσείς, φτιάχνονται πανεύκολα και πετυχαίνουν πάντα!

Για 60 κομμάτια περίπου

-800γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

-150γρ. ζάχαρη

-500γρ. ελαιόλαδο ελαφρύ

-2 κρόκους αβγών

-1 σφηνάκι λικέρ μαστίχα

-1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ

-2 καψουλάκια βανιλίνη

-200γρ. καρύδια χοντροκοπανισμένα ή αμύγδαλα καβουρντισμένα αν προτιμάτε

Για την επικάλυψη

-50ml ανθόνερο ή λικέρ μαστίχα

-400γρ. ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση 

1. Ανάβετε το φούρνο στους 165οC και βάζετε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί πολύ καλά σε κατσαρολάκι χωρίς να το αφήσετε να πάρει βράση. Το ρίχνετε σε ένα μπολ προσθέτετε τη ζάχαρη και τη βανίλια κι ανακατεύετε με σύρμα να λιώσει η ζάχαρη.

2. Ρίχνετε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ κοσκινίζοντάς τα σιγά σιγά από σουρωτήρι ενώ ανακατεύετε με σπάτουλα να ενωθεί το αλεύρι με τα υγρά υλικά. Ενδιάμεσα προσθέτετε και τους κρόκους των αβγών. Όταν ομογενοποιηθεί η ζύμη (προσοχή δεν πρέπει να παραζυμωθεί) προσθέτετε τα καρύδια και κάνετε ένα τελευταίο ανακάτεμα με το χέρι. Η ζύμη σας πρέπει να είναι απαλή και βελούδινη και να πλάθεται σχετικά εύκολα. Την αφήνετε να κρυώσει.

3. Στρώνετε με χαρτί ψησίματος δύο επίπεδα ταψιά. Παίρνετε μικρές ποσότητες ζύμης φροντίζοντας να περιλαμβάνονται μερικά κομμάτια από καρύδι σε κάθε κομμάτι και τις πλάθετε σε μπαλάκια με μέγεθος μικρού καρυδιού. Αραδιάζετε τους κουραμπιέδες στα ταψιά αφήνοντας μικρή απόσταση μεταξύ τους και τους πιέζετε ελαφρά να πλατύνουν.

4. Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ χρώμα και όχι να ροδίσουν πολύ.

5. Ξεφουρνίζετε τους κουραμπιέδες και αφήνετε να κρυώσουν. Μην προσπαθήσετε να τους μετακινήσετε από το ταψί αν δεν κρυώσουν εντελώς γιατί θα διαλυθούν.

6. Βρέχετε το χέρι σας με ανθόνερο ή λικέρ μαστίχας και ραντίζετε ελαφρά τους κουραμπιέδες.

7. Κοσκινίζετε ζάχαρη άχνη σε ένα βαθύ ταψί ώστε να σκεπαστεί. Αραδιάζετε εκεί πάνω τους κουραμπιέδες τον ένα δίπλα στον άλλο αφήνοντας μικρή απόσταση μεταξύ τους και κοσκινίζετε από πάνω με μπόλικη ζάχαρη άχνη. Τους μεταφέρετε σε πιατέλα σερβιρίσματος κάνοντας στρώσεις, πασπαλίζοντας πάλι με ζάχαρη άχνη μία μία τις στρώσεις.

Πηγή: Sweetly.gr

Διαβάστε επίσης

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Η καλύτερη συνταγή για πατάτες au gratin

Ένα all time classic comfort food που προσφέρει γευστική απόλαυση

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Τηγανητός μπακαλιάρος με τέλειο κουρκούτι

Πώς να κλέψεις τις εντυπώσεις στο παραδοσιακό τραπέζι της 25ης Μαρτίου

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Κάνε τη γευστική διαφορά αυτή την 25η Μαρτίου με μια πεντανόστιμη σκορδαλιά

Με αυτή τη συνταγή θα καταφέρεις να απολαύσεις κάτι από την παραδοσιακή γεύση 

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.