Skip to main content

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Ένα πιάτο ιδανικό για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι

Χοιρινό στήθος με πετιμέζι, δενδρολίβανο και θυμάρι.


Γεωργία Κοντού

Το χοιρινό στήθος με πετιμέζι δενδρολίβανο και θυμάρι θα σας ανταμείψει με την γεύση του και την ελληνική του μυρωδιά.

Συστατικά:

4 κιλά χοιρινό στήθος

αλάτι, πιπέρι, σκόρδο ( κατά τους Αμερικάνους SPG)

1 φλιτζάνι πετιμέζι

4 κρεμμύδια

3 κουταλιές της σούπας θυμάρι

8 σκελίδες σκόρδο ολόκληρο, αποφλοιωμένες

2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο δεντρολίβανο φύλλα

2-3 κουτάκια μπύρα

Οδηγίες:

Προθερμάνετε το φούρνο στους 130 0C

​Χαράζετε την μεριά του κρέατος που έχει το λίπος ανά 2-3 εκατοστά με ένα κοφτερό μαχαίρι.

Περάστε όλο το κομμάτι του κρέατος γύρω γύρω με το πετιμέζι και μετά του κάνετε ένα ελαφρύ μασάζ με το μείγμα αλάτι, πιπέρι, σκόρδο.

Αναμειγνύεται και το θυμάρι με το δενδρολίβανο και περνάτε με το μείγμα όλο το κρέας.

Κόβετε τα κρεμμύδια σε χοντρές ροδέλες και τα στρώνετε στο ταψί σας.

Βάζετε το κρέας από πάνω με την πλευρά με το λίπος προς τα πάνω και ρίχνετε το υπόλοιπο πετιμέζι και την μπύρα μέσα στο ταψί.

Βάζετε το ταψί στον φούρνο και ψήνετε για 4 περίπου ώρες στους 130 0C

Ανά μισή ώρα παίρνετε ζωμό από το ταψί και περιχύνετε το κρέας για να μην στεγνώσει.

Όταν τελειώσει το ψήσιμο αφαιρέστε το κρέας και αφήστε το για 10 λεπτά πριν να το κόψετε, σκεπασμένο καλά με αλουμινόχαρτο.

Σερβίρετε κομμένο σε λεπτές φέτες με συνοδεία από πατάτες ή πουρέ.

Εάν θέλετε μπορείτε να δέσετε και την σάλτσα από το ταψί μεταφέροντας σε μία κατσαρόλα με δύο τρεις κουταλιές κόρν φλάουερ σουρώνοντας ή πολτοποιώντας  με ένα ραβδομπλέντερ τα κρεμμύδια.

Για πιο γιορτινή εμφάνιση συνοδεύετε το χοιρινό σας με πουρέ από κάστανα ή με γλασαρισμένα ξερά φρούτα και ρύζι.

Από Giorgio

Πηγή: Gourmed.gr

Διαβάστε επίσης

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Τραγανό κοτόπουλο Primavera σε ένα σκεύος

Εύκολη και πεντανόστιμη ανοιξιάτικη συνταγή με κοτόπουλο και λαχανικά εποχής

Ακριβώς όταν νομίζατε ότι τα ζυμαρικά primavera ήταν ο βασιλιάς του φαγητού άνεσης της άνοιξης, εμείς σας προτείνουμε αυτό το primavera κοτόπουλου με ένα τηγάνι.

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Φράουλα + λεμονάδα +βότκα = βουτιά στον παράδεισο

Καλωσόρισε το καλοκαίρι με ένα θεσπέσιο κοκτέιλ

Ψάχνετε για ένα εύκολο, εντυπωσιακό κοκτέιλ αυτό το καλοκαίρι; Μην ψάξετε πέρα από αυτές τις πολυεπίπεδες σταγόνες λεμονάδας ombre. Απογειώνουν την ιδέα πίσω από τα κλασικά αγαπημένα ποτά όπως οι παγωμένες μαργαρίτες και τα daiquiris φράουλα στο επόμενο επίπεδο με πολύχρωμες, φωτεινές στρώσεις.

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Απολαυστικό κοτόπουλο με κρέμα, τυρί και σπαράγγια

Ένα εύκολο, υγιεινό και γευστικό πιάτο που θα σε χορτάσει υπέροχα

Μια κρεμώδης σάλτσα τυριού πικάντικη με τρυφερά, τραγανά σπαράγγια, κοτολέτες κοτόπουλου σε αυτό το δείπνο εμπνευσμένο από τις αρχές της άνοιξης.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Πέμπτης 25 Απριλίου

Ενισχύστε την υγεία σας, φυσική, πνευματική και ψυχική

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αμερικανική έρευνα: 20 φράσεις υποστήριξης που θες να ακούς και να μοιράζεσαι με άλλους

«Είμαι υπερήφανος για εσένα», «Πιστεύω σε εσένα», απλές φράσεις που θέλουμε να ακούμε και να μοιραζόμαστε με άλλους και έχουν τεράστια συναισθηματική δύναμη. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΘΕΑΤΡΟ

Θέατρο στη Στέγη: «Περιμένοντας τον Γκοντό» σε σκηνοθεσία Θεοόδωρου Τερζόπουλου

15 – 19 Μαΐου 2024 | Κεντρική Σκηνή | Τετάρτη – Κυριακή | 20:30