Skip to main content

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Ένα γλυκό που μοιάζει να έχει βγει από παραμύθι!

Η τούρτα της Χιονάτης με βατόμουρα και κρέμα.


Γεωργία Κοντού

Την έφτιαξα για τα γενέθλια της κόρης μου, και πραγματικά είναι από τα πιο ωραία γλυκά που έχω φτιάξει. Aφράτο παντεσπάνι, κρέμα βατόμουρου και χιονάτη σαντιγί αρωματισμένη με λικέρ μαστίχας. Ονειρεμένη γεύση που σας τη στήνω ανεπιφύλακτα. Θα ενθουσιάσει τους πάντες κι εσάς περισσότερο από όλους!!!

Υλικά για τούρτα διαμ. 23εκ. περίπου

Για το παντεσπάνι

5 αβγά

1 φλιτζάνι ζάχαρη

1 φλιτζάνι αλεύρι

2 βανίλιες

Λίγο αραβοσιτέλαιο για το ταψί

Για τη γέμιση και την επικάλυψη

200γρ. κόκκινα φρούτα του δάσους (κατεψυγμένα ή φρέσκα)

20γρ. ζελατίνη σε σκόνη ή σε φύλλα

3 ασπράδια αβγών

200γρ. ζάχαρη

Μερικές σταγόνες λεμόνι

1 πρέζα ζάχαρη

500ml κρέμα γάλακτος πλήρης λιπαρών

1 σφηνάκι λικέρ μαστίχας

Για τη διακόσμηση

100γρ. φρούτα του δάσους φρέσκα (βατόμουρα μαύρα ή κόκκινα, φραγκοστάφυλλα κλπ)

Εκτέλεση

1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175οC στον αέρα και στρώνετε με χαρτί ψησίματος το ρηχό ταψί του φούρνου σας. Με ένα πινέλο το αλείφετε με αραβοσιτέλαιο.

2. Χτυπάτε στο μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη και τις βανίλιες για 10 λεπτά περίπου μέχρι το μείγμα να φουσκώσει και να ασπρίσει εντελώς.

3. Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και ρίχνετε το αλεύρι από σουρωτήρι σαν βροχή ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα σιλικόνης, κάνοντας κυκλικές κινήσεις μέχρι να ομογενοποιηθεί. Το αδειάζετε τότε στο ταψί ισιώνοντας με σπάτουλα και δημιουργώντας ένα στρώμα όμοιου πάχους και σχήματος.

4. Ψήνετε το παντεσπάνι στον προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά περίπου μέχρι να πάρει ένα όμορφο χρυσαφί χρώμα. Το ξεφουρνίζετε και αφού κρυώσει λίγο το κόβετε σε 5 λωρίδες όμοιες σε πάχος και αφήνετε να κρυώσει. Τότε τοποθετείτε τη μια λωρίδα πάνω στην άλλη και τυλίγετε με το χαρτί μέχρι να το χρειαστείτε.

5. Για την κρέμα: Βάζετε τα φρούτα μαζί με 100γρ. νερό σε μια κατσαρολίτσα να πάρουν βράση και ξεχωριστά σε ένα μπολ μουλιάζετε τη ζελατίνη σε κρύο νερό. Αφού βράσουν τα φρούτα για 5 λεπτά τα πολτοποιείτε με ραβδομπλέντερ και ανακατεύετε μέσα τη ζελατίνη (αν χρησιμοποιήσετε φύλλα, τα στύβετε πριν τα ρίξετε στο ζεστό μείγμα) μέχρι να λιώσει εντελώς και να ομογενοποιηθεί εντελώς.

6. Βάζετε τα ασπράδια με το αλάτι και το ξύδι να χτυπιούνται στο μίξερ και όταν σφίξουν κι ασπρίσουν, κρατάτε στην άκρη μια κουταλιά της σούπας από τη ζάχαρη κι αρχίζετε να προσθέτετε σταδιακά την υπόλοιπη μέχρι να τη χρησιμοποιήσετε όλη και η μαρέγκα να γίνει σφιχτή, γυαλιστερή και να στέκεται σαν αφρός ξυρίσματος!

7. Μεταφέρετε την μαρέγκα σε ένα μπολ, πλένετε τον κάδο και το χτυπητήρι και χτυπάτε την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη που κρατήσατε μέχρι να σφίξει σε σαντιγί. Προσθέτετε το λικέρ και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να δημιουργούνται έντονες ρυτίδες στην επιφάνεια της σαντιγί. Τότε μόνο σταματάτε το μίξερ και χωρίζετε την σαντιγί στη μέση και αφήνετε τη μισή στο ψυγείο να περιμένει.

8. Ρίχνετε το μείγμα των πολτοποιημένων κόκκινων φρούτων στη μαρέγκα εναλλάξ με την μισή ποσότητας της σαντιγί που φτιάξατε, ανακατεύοντας με σύρμα ζωηρά, έως ότου γίνει ομοιογενές το μείγμα σας. Σε αυτή τη φάση είναι ρευστό, γι’ αυτό θα πρέπει να μείνει για ένα 6ωρο τουλάχιστον στο ψυγείο να πήξει καλά.

9. Για να μοντάρετε την τούρτα: Παίρνετε μια πιατέλα σερβιρίσματος και μια λωρίδα παντεσπάνι. Αλείφετε πάνω του μια ποσότητα κρέμας (το 1/5 περίπου), το τυλίγετε σε σπιράλ και το τοποθετείτε στο κέντρο της πιατέλας. Συνεχίζετε με 2η λωρίδα παντεσπάνι, το αλείφετε με κρέμα και το τοποθετείτε στο τέλος της λωρίδας του σπιράλ που ξεκινήσατε, συνεχίζοντάς το. Κατά τον ίδιο τρόπο θα συνεχίσετε με το υπόλοιπο παντεσπάνι και την υπόλοιπη κρέμα βατόμουρου, μέχρι να φτιάξετε ένα μεγάλο σπιράλ. Όση κρέμα περισσέψει (αν περισσέψει) την αλείφετε από πάνω κι αφήνετε την τούρτα στην κατάψυξη για 1 ώρα.

10. Για να τελειώσετε με την τούρτα αλείφετε την επιφάνεια και τα πλαϊνά της με σαντιγί και την αφήνετε στο ψυγείο μέχρι να χρειαστεί να τη σερβίρετε. Τότε προσθέτετε από πάνω τα φρέσκα κόκκινα φρούτα και πασπαλίζετε με λίγη άχνη ζάχαρη. Τώρα η τούρτα σας είναι έτοιμη για να τη σερβίρετε.

Πηγή: Sweetly.gr

Διαβάστε επίσης

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Η καλύτερη συνταγή για πατάτες au gratin

Ένα all time classic comfort food που προσφέρει γευστική απόλαυση

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Τηγανητός μπακαλιάρος με τέλειο κουρκούτι

Πώς να κλέψεις τις εντυπώσεις στο παραδοσιακό τραπέζι της 25ης Μαρτίου

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Κάνε τη γευστική διαφορά αυτή την 25η Μαρτίου με μια πεντανόστιμη σκορδαλιά

Με αυτή τη συνταγή θα καταφέρεις να απολαύσεις κάτι από την παραδοσιακή γεύση 

Προτεινόμενα

PETS

Πώς να κάνετε τον σκύλο σας να μυρίζει όμορφα χωρίς μπάνιο

8 απλές συμβουλές για καθαρό και μοσχομυριστό σκύλο χωρίς να προϋπθέτει μπανιέρα ή λάστιχο...

CELEBS

Βασίλης Καρράς: Την Κυριακή θα γίνει το τρίμηνο μνημόσυνό του

Πέρασαν τρεις μήνες από τον θάνατό του σπουδαίου τραγουδιστή

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ποιο ζώδιο παιδεύει πιο πολύ το ταίρι του όταν είναι σε σχέση

Ο βαθμός δυσκολίας του στις σχέσεις, με βάση το ζώδιό σου