ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Κοτόπουλο με μέλι και λεμόνι
Γλυκιές και ξινές γεύσεις συμμετέχουν σε ένα απολαυστικό παιχνίδι, σε αυτό το ελαφρύ, νόστιμο πιάτο.
Υλικά:
500 γρ. κοτόπουλο στήθος, χωρίς τα κόκαλα, κομμένο σε μπουκίτσες
3 κ.σ. σόγια σος
2 κ.σ. ξίδι από ρυζόκρασο (σε μαγαζιά με ασιατικά είδη)
αλάτι, πιπέρι
1 κ.σ. ελαιόλαδο
προαιρετικά, για το γαρνίρισμα: ψημένο σουσάμι, φρέσκο κρεμμυδάκι σε λεπτές φέτες, ξύσμα λεμονιού, φέτες λεμονιού
για τη σος με μέλι και λεμόνι:
3/4 φλ. ζωμό κοτόπουλο
1/4 φλ. χυμό λεμονιού
3 κ.σ. μέλι (ή όσο θέλεις)
2 κ.σ. καλαμποκάλευρο
το ξύσμα από 1 λεμόνι
λίγο τριμμένο τζίντζερ
Εκτέλεση:
1. Τοποθετείς το κοτόπουλο, τη σόγια σος και το ξίδι σε ένα σακουλάκι που κλείνει αεροστεγώς και ανακίνησε μέχρι το κοτόπουλο να καλυφθεί ομοιόμορφα. Τοποθέτησέ το στο ψυγείο το ελάχιστο για 10 λεπτά και το μέγιστο για 8 ώρες.
2. Όταν πρόκειται να το μαγειρέψεις, στράγγισέ το και μετέφερέ το σε μια πιατέλα. Αλατοπιπέρωσέ το και από τις δύο πλευρές. Σε ένα ξεχωριστό μπολ, ανακάτεψε τα υλικά της σος με μέλι και λεμόνι μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα.
3. Ζέστανε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Πρόσθεσε το κοτόπουλο και σοτάρισέ το για 5-7 λεπτά ή μέχρι να πάρει ομοιόμορφο χρώμα και να μην είναι κόκκινο στο εσωτερικό, φροντίζοντας να το ανακατεύεις διαρκώς. Μετέφερε το κοτόπουλο σε ένα πιάτο.
4. Στο (άδειο) τηγάνι πρόσθεσε τη σος και μαγείρεψε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 2-3 λεπτά, μέχρι να πήξει.
5. Στο τέλος ρίξε το κοτόπουλο ξανά στο τηγάνι και ανακάτεψε μέχρι να έχει καλυφθεί ομοιόμορφα με τη σάλτσα. Απομάκρυνε από τη φωτιά και σέρβιρε το κοτόπουλο αμέσως, με τις έξτρα γαρνιτούρες αν θέλεις.
Πηγή: Gimme Some Oven