Skip to main content

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Πατάτες ογκρατέν

Θα κάνεις τραπέζι; Ένα πιάτο-κλασική αξία στην πιο light εκδοχή του!


Γεωργία Κοντού

Είχα χρόνια να τις φτιάξω, ενώ παλιά δεν έλειπαν από κανένα τραπέζωμα που ετοίμαζα. Οι πατάτες ογκρατέν συμπλήρωναν τα κρεατικά θαυμάσια ή αποτελούσαν ένα νόστιμο πρώτο πιάτο. Τα τελευταία χρόνια παραμερίστηκε το φαγητάκι αυτό, καθώς όλο και περισσότεροι φίλοι αποφεύγουν τα λιπαρά στο φαγητό τους. Πριν μερικές μέρες το θυμήθηκα και αποφάσισα να το φτιάξω με την πρώτη ευκαιρία και φυσικά να το μοιραστώ μαζί σας! Και ιδού οι πατατούλες ογκρατέν μου, που παρεμπιπτόντως μαγειρεύτηκαν με όσο πιο χαμηλά λιπαρά γίνεται και παραμένουν νοστιμότατες. Από το "Νηστικό αρκούδι δε χορεύει" με αγάπη.

Υλικά (για 6 άτομα):

4-5 μεγαλούτσικες πατάτες (1.000-1.200 γραμ.)

300 γραμ. γιαούρτι 2% λιπαρά

1 κούπα κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά

2 κουταλιές ελαιόλαδο

4 φέτες ζαμπόν ή πάριζα σε μικρά κομματάκια 

4-5 φέτες τυρί για τοστ χαμηλών λιπαρών

50 γραμ. μοτσαρέλα τριμμένη

50 γραμ. γκούντα τριμμένο

2 αυγά 

λίγο άνηθο ψιλοκομένο

λίγο μασίς (φλοιό μοσχοκάρυδου) 

αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

Κόβουμε σε λεπτές ροδέλες τις πατάτες και τις βράζουμε όσο να μισομαλακώσουν. Προσοχή να μη λιώσουν! Τις σουρώνουμε και τις αφήνουμε στην άκρη.

Σε μια μπασίνα ανακατεύουμε το γιαούρτι, την κρέμα, το λάδι, τα αυγά, το ζαμπόν, τα τυριά, τον άνηθο.

Το μασίς το κοπανάμε στο γουδί πρώτα και το ρίχνουμε στο μίγμα μας.

Σε ένα πυρίμαχο σκεύος στρώνουμε τις μισές πατάτες, από πάνω τη μισή σάλτσα, μετά τις υπόλοιπες πατάτες και την υπόλοιπη σάλτσα.

Καλύπτουμε την επιφάνεια με τις φέτες του τυριού για τοστ.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C ώσπου να ροδίσει καλά η επιφάνεια.

Περιμένουμε 15 λεπτά πριν σερβίρουμε.

Δες τη συνταγή βήμα βήμα εδώ: Νηστικό αρκούδι δε χορεύει

Διαβάστε επίσης

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Τραγανό κοτόπουλο Primavera σε ένα σκεύος

Εύκολη και πεντανόστιμη ανοιξιάτικη συνταγή με κοτόπουλο και λαχανικά εποχής

Ακριβώς όταν νομίζατε ότι τα ζυμαρικά primavera ήταν ο βασιλιάς του φαγητού άνεσης της άνοιξης, εμείς σας προτείνουμε αυτό το primavera κοτόπουλου με ένα τηγάνι.

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Φράουλα + λεμονάδα +βότκα = βουτιά στον παράδεισο

Καλωσόρισε το καλοκαίρι με ένα θεσπέσιο κοκτέιλ

Ψάχνετε για ένα εύκολο, εντυπωσιακό κοκτέιλ αυτό το καλοκαίρι; Μην ψάξετε πέρα από αυτές τις πολυεπίπεδες σταγόνες λεμονάδας ombre. Απογειώνουν την ιδέα πίσω από τα κλασικά αγαπημένα ποτά όπως οι παγωμένες μαργαρίτες και τα daiquiris φράουλα στο επόμενο επίπεδο με πολύχρωμες, φωτεινές στρώσεις.

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Απολαυστικό κοτόπουλο με κρέμα, τυρί και σπαράγγια

Ένα εύκολο, υγιεινό και γευστικό πιάτο που θα σε χορτάσει υπέροχα

Μια κρεμώδης σάλτσα τυριού πικάντικη με τρυφερά, τραγανά σπαράγγια, κοτολέτες κοτόπουλου σε αυτό το δείπνο εμπνευσμένο από τις αρχές της άνοιξης.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 26 Απριλίου

Αφεθείτε στην ευτυχία που σας προσφέρει η καθημερινότητα

PETS

Γιατί η γάτα μου με κοιτάζει επίμονα;

6 λόγοι για τους οποίους οι γάτες κοιτούν επίμονα και πώς να ανταποκριθείτε

ΒΙΒΛΙΟ

12 βιβλία για το Πάσχα του 2024

Η Ναταλία Πετρίτη επιλέγει τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά στις διακοπές και που θα χαρίσουμε στους αγαπημένους μας.