Skip to main content

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Πασχαλινά κουλούρια με βούτυρο, ελαιόλαδο και πορτοκάλι

Υποδεχόμαστε τη Μεγάλη Εβδομάδα παραδοσιακά!


Γεωργία Κοντού

Τα φετινά κουλουράκια μου είναι ζυμωμένα με την παραδοσιακή συνταγή των σμυρναίικων, τα έφτιαξα με το φοβερό βούτυρο του Ιδρύματος Αβέρωφ μου βγάζει και το Μετσοβόνε -το βρήκα στο Βασιλόπουλο του Ψυχικού- και ωραίο ελαιόλαδο. Σας διαβεβαιώνω έγιναν ανάρπαστα. Μοσχοβολιστά, τραγανά, υπέροχα! 

Υλικά για 100 κομμάτια περίπου

1 κιλό αλεύρι φαρίνα

175γρ. βούτυρο φρέσκο σε θερμοκρασία δωματίου

175γρ. ελαιόλαδο ελαφρύ

300γρ. ζάχαρη

½ φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι

1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ

1 κουτ. γλυκού σόδα

1 καψουλάκι βανιλίνη

Ξύσμα πορτοκάλι

1 κρόκο αβγού, ανακατεμένο με 1 κουτ. σούπας νερό για το άλειμμα

Εκτέλεση:

1. Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο με το ελαιόλαδο και το ξύσμα πορτοκαλιού μέχρι να ασπρίσει, προσθέτετε τη ζάχαρη και χτυπάτε λίγο ακόμα.

2. Ρίχνετε το χυμό πορτοκαλιού μέσα στον οποίο έχετε διαλύσει προηγουμένως τη σόδα, το μπράντι και τη βανίλια. Αφού ομογενοποιηθεί στη ζύμη προσθέτετε ένα φλιτζάνι αλεύρι ενώ δουλεύετε το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα.

3. Αποσύρετε το μπολ από το μίξερ και, ανακατεύοντας με τα χέρια, προσθέτετε τμηματικά το υπόλοιπο αλεύρι μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη.

4. Την αφήνετε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά και μετά παίρνετε μικρές ποσότητες ζύμης και πλάθετε τα κουλουράκια ως εξής: πρώτα φτιάχνετε κορδόνια και μετά διπλώνετε το κάθε κορδόνι στα τρία και στο τέλος πιέζετε τα κουλουράκια πάνω και κάτω και τα τοποθετείτε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Αυτό είναι το κλασσικό σχήμα των σμυρναίικων κουλουριών. Εγώ έφτιαξα πάντως και στρογγυλά και κοτσιδούλες.

5. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C στον αέρα, αλείφετε την επιφάνεια των κουλουριών με τον κρόκο του αβγού και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ, χρυσαφένιο χρώμα. Η δόση είναι αρκετή για τέσσερα ταψιά, τα οποία θα φουρνίζετε ανά δύο.

6. Αφήνετε τα κουλουράκια να κρυώσουν πριν τα ξεκολλήσετε από το χαρτί και τα μεταφέρετε σε σκεύος αποθήκευσης.

Πηγή: Sweetly.gr

Διαβάστε επίσης

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Τραγανό κοτόπουλο Primavera σε ένα σκεύος

Εύκολη και πεντανόστιμη ανοιξιάτικη συνταγή με κοτόπουλο και λαχανικά εποχής

Ακριβώς όταν νομίζατε ότι τα ζυμαρικά primavera ήταν ο βασιλιάς του φαγητού άνεσης της άνοιξης, εμείς σας προτείνουμε αυτό το primavera κοτόπουλου με ένα τηγάνι.

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Φράουλα + λεμονάδα +βότκα = βουτιά στον παράδεισο

Καλωσόρισε το καλοκαίρι με ένα θεσπέσιο κοκτέιλ

Ψάχνετε για ένα εύκολο, εντυπωσιακό κοκτέιλ αυτό το καλοκαίρι; Μην ψάξετε πέρα από αυτές τις πολυεπίπεδες σταγόνες λεμονάδας ombre. Απογειώνουν την ιδέα πίσω από τα κλασικά αγαπημένα ποτά όπως οι παγωμένες μαργαρίτες και τα daiquiris φράουλα στο επόμενο επίπεδο με πολύχρωμες, φωτεινές στρώσεις.

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Απολαυστικό κοτόπουλο με κρέμα, τυρί και σπαράγγια

Ένα εύκολο, υγιεινό και γευστικό πιάτο που θα σε χορτάσει υπέροχα

Μια κρεμώδης σάλτσα τυριού πικάντικη με τρυφερά, τραγανά σπαράγγια, κοτολέτες κοτόπουλου σε αυτό το δείπνο εμπνευσμένο από τις αρχές της άνοιξης.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Πέμπτης 25 Απριλίου

Ενισχύστε την υγεία σας, φυσική, πνευματική και ψυχική

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αμερικανική έρευνα: 20 φράσεις υποστήριξης που θες να ακούς και να μοιράζεσαι με άλλους

«Είμαι υπερήφανος για εσένα», «Πιστεύω σε εσένα», απλές φράσεις που θέλουμε να ακούμε και να μοιραζόμαστε με άλλους και έχουν τεράστια συναισθηματική δύναμη. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΘΕΑΤΡΟ

Θέατρο στη Στέγη: «Περιμένοντας τον Γκοντό» σε σκηνοθεσία Θεοόδωρου Τερζόπουλου

15 – 19 Μαΐου 2024 | Κεντρική Σκηνή | Τετάρτη – Κυριακή | 20:30