Πασχαλινά κουλούρια με βούτυρο, ελαιόλαδο και πορτοκάλι - AllYou.gr

Search

Πασχαλινά κουλούρια με βούτυρο, ελαιόλαδο και πορτοκάλι

Υποδεχόμαστε τη Μεγάλη Εβδομάδα παραδοσιακά!

06 Απριλίου 2015

Τα φετινά κουλουράκια μου είναι ζυμωμένα με την παραδοσιακή συνταγή των σμυρναίικων, τα έφτιαξα με το φοβερό βούτυρο του Ιδρύματος Αβέρωφ μου βγάζει και το Μετσοβόνε -το βρήκα στο Βασιλόπουλο του Ψυχικού- και ωραίο ελαιόλαδο. Σας διαβεβαιώνω έγιναν ανάρπαστα. Μοσχοβολιστά, τραγανά, υπέροχα! 

Υλικά για 100 κομμάτια περίπου

1 κιλό αλεύρι φαρίνα

175γρ. βούτυρο φρέσκο σε θερμοκρασία δωματίου

175γρ. ελαιόλαδο ελαφρύ

300γρ. ζάχαρη

½ φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι

1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ

1 κουτ. γλυκού σόδα

1 καψουλάκι βανιλίνη

Ξύσμα πορτοκάλι

1 κρόκο αβγού, ανακατεμένο με 1 κουτ. σούπας νερό για το άλειμμα

Εκτέλεση:

1. Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο με το ελαιόλαδο και το ξύσμα πορτοκαλιού μέχρι να ασπρίσει, προσθέτετε τη ζάχαρη και χτυπάτε λίγο ακόμα.

2. Ρίχνετε το χυμό πορτοκαλιού μέσα στον οποίο έχετε διαλύσει προηγουμένως τη σόδα, το μπράντι και τη βανίλια. Αφού ομογενοποιηθεί στη ζύμη προσθέτετε ένα φλιτζάνι αλεύρι ενώ δουλεύετε το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα.

3. Αποσύρετε το μπολ από το μίξερ και, ανακατεύοντας με τα χέρια, προσθέτετε τμηματικά το υπόλοιπο αλεύρι μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη.

4. Την αφήνετε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά και μετά παίρνετε μικρές ποσότητες ζύμης και πλάθετε τα κουλουράκια ως εξής: πρώτα φτιάχνετε κορδόνια και μετά διπλώνετε το κάθε κορδόνι στα τρία και στο τέλος πιέζετε τα κουλουράκια πάνω και κάτω και τα τοποθετείτε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Αυτό είναι το κλασσικό σχήμα των σμυρναίικων κουλουριών. Εγώ έφτιαξα πάντως και στρογγυλά και κοτσιδούλες.

5. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C στον αέρα, αλείφετε την επιφάνεια των κουλουριών με τον κρόκο του αβγού και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ, χρυσαφένιο χρώμα. Η δόση είναι αρκετή για τέσσερα ταψιά, τα οποία θα φουρνίζετε ανά δύο.

6. Αφήνετε τα κουλουράκια να κρυώσουν πριν τα ξεκολλήσετε από το χαρτί και τα μεταφέρετε σε σκεύος αποθήκευσης.

Πηγή: Sweetly.gr