ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Οι πατάτες της Άννας
Πιο νόστιμες από ποτέ, σε μια παραδοσιακή γαλλική συνταγή!
Υλικά:
6-8 κ.σ. βούτυρο
1 κιλό πατάτες
αλάτι, πιπέρι
φρέσκο θυμάρι
μια μικρή σκελίδα σκόρδο, λιωμένη (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
1. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 180 βαθμούς.
2. Λιώνεις το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι. Προσθέτεις 2-3 κ.σ. θυμάρι και το σκόρδο, αν έχεις αποφασίσει να βάλεις.
3. Κόβεις τις πατάτες σε πολύ λεπτές φέτες. Μπορείς να το κάνεις με έναν τρίφτη-μαντολίνο.
4. Ρίχνεις τις πατάτες σε ένα μπολ, προσθέτεις το μισό μείγμα βουτύρου και αλατοπιπερώνεις. Ανακατεύεις καλά, να απλωθεί ομοιόμορφα παντού το μείγμα.
5. Απλώνεις το υπόλοιπο βούτυρο σε ένα ταψί για μάφινς. Τοποθετείς από ένα κλωναράκι θυμάρι στο κέντρο κάθε θήκης για μάφιν και αρχίζεις να εναποθέτεις σε στρώσεις τις φέτες της πατάτας. Έτσι, σε κάθε θήκη θα δημιουργήσεις ένα μικρό πύργο πατάτας που προεξέχει ελαφρώς.
6. Σκεπάζεις το ταψί με αλουμινόχαρτο και μαγειρεύεις τις πατάτες στο φούρνο για 30 λεπτά.
7. Στη συνέχεια, αφαιρείς το αλουμινόχαρτο και αναποδογυρίζεις προσεκτικά το ταψί πάνω σε ένα αντικολλητικό χαρτί, έτσι ώστε το θυμάρι να βρεθεί στην πάνω πλευρά κάθε πύργου πατάτας. Αν είσαι... άνετη με τις θερμίδες, μπορείς να περιχύσεις τις πατάτες με το βούτυρο που έχει απομείνει στο ταψί.
8. Βάζεις με προσοχή το αντικολλητικό χαρτί με τις πατάτες στο φούρνο και ανεβάζεις τη θερμοκρασία του στους 220-230 βαθμούς. Αυτή τη φορά μη σκεπάσεις τις πατάτες.
9. Τις αφήνεις να ψηθούν περίπου για 15 λεπτά. Θέλεις να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές στην επιφάνεια και στις πλευρές αλλά χωρίς να καούν. Είναι εξίσου απολαυστικές κρύες και ζεστές.