ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Κοτομπιφτέκια με πατάτες στον φούρνο
Μια εύκολη και πεντανόστιμη συνταγή από την Ντίνα Νικολάου.
Μερίδες: 4
Προετοιμασία: 20'
Μαγείρεμα: 55'
Υλικά
700 γραμ. κιμά από στήθος κοτόπουλου, πολύ κρύο, κατευθείαν από το ψυγείο
2 καρότα, τριμμένα
1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
1 φλιτζάνι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
2 κουταλιές γαλέτα (φρυγανιά
τριμμένη στο μούλτι)
2 ασπράδια αυγών
1 κουταλάκι ξερή ρίγανη
1 κουταλάκι πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
1 κουταλάκι ξίδι
αλάτι, πιπέρι
Για τις πατάτες
700-800 γραμ. πατάτες, καθαρισμένες
και κομμένες σε μέτρια κομμάτια
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
½ κουταλάκι πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
½ κουταλάκι ξερή ρίγανη
Παρασκευή
1. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζεις όλα τα υλικά για τα μπιφτέκια, ζυμώνεις καλά για 3-4 λεπτά και πλάθεις 8 μεγάλα μπιφτέκια. Τα απλώνεις σε ένα ταψάκι, το σκεπάζεις με διάφανη μεμβράνη και το βάζεις για 1 ώρα στο ψυγείο.
2. Στο μεταξύ, σε ένα ευρύχωρο ταψί βάζεις τις πατάτες, το λάδι, αλατοπίπερο, την πάπρικα και τη ρίγανη, ανακατεύεις καλά με τα χέρια και απλώνεις τις πατάτες παντού στο ταψί. Σκεπάζεις με αλουμινόχαρτο και τις ψήνεις για 30 λεπτά, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 ºC.
3. Αφαιρείς το αλουμινόχαρτο, ανακατεύεις προσεκτικά τις πατάτες και τακτοποιείς επάνω τους τα μπιφτέκια. Ψήνεις για άλλα 20-25 λεπτά, γυρίζοντας μία φορά τα μπιφτέκια, μέχρι να ροδίσουν, και οι πατάτες να μαλακώσουν καλά και να ροδίσουν.
Ιδανικά, για τη συνταγή αυτή θα χρησιμοποιήσεις μικρές πατατούλες ειδικά για φούρνο. Τις βρίσκεις συνήθως συσκευασμένες, στα μεγάλα σούπερ μάρκετ. Τις πλένεις καλά και τις βουρτσίζεις σχολαστικά με το σύρμα για τα πιάτα, χωρίς να τις ξεφλουδίσεις. Ψήνονται ολόκληρες, και μάλιστα πιο γρήγορα από τις κλασικές πατάτες. Η φλούδα τους προστατεύει τη σάρκα στο εσωτερικό, στη διάρκεια του ψησίματος, και τη μελώνει τέλεια!
Η συνταγή προέρχεται από το καινούργιο βιβλίο της Ντίνας Νικολάου "Μόνος στην κουζίνα. Συνταγές και συμβουλές για πρωτάρηδες στη μαγειρική", που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας.