Skip to main content

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Γεμιστά θράψαλα ή καλαμάρια

Τα αγαπημένα μας θαλασσινά σε μια πιο πλούσια σε γεύσεις εκδοχή.


Γεωργία Κοντού

Ένα καλοκαιρινό πιάτο σερβίρει σήμερα το Νηστικό αρκούδι. Τα γεμιστά θράψαλα είναι ομολογουμένως τόσο νόστιμα, ενώ τα λαχανικά που περιέχονται κάνουν τη γεύση πιο βαθιά και περίπλοκη.

Υλικά:

1 1/2 κιλό θράψαλα ή καλαμάρια

1 κρεμμύδι ξερό

2 πιπεριές Φλωρίνης

2 ώριμες ντομάτες

1 ποτήρι λευκό κρασί

1/2 φλυτζάνι ρύζι καρολίνα

1/2 μάτσο άνηθο και 1/2 μάτσο μαϊντανό

1 κουταλάκι μίγμα μπαχαρικών ρας ελ χανούτ

αλάτι και πιπέρι

1 φλυτζάνι ελαιόλαδο 

σχοινόπρασο για γαρνίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε τα θράψαλα ή ζητάμε από τον ψαρά να το κάνει για μας! Προσέχουμε να αφαιρεθεί ένα διάφανο κόκκαλο που διατρέχει όλο το σώμα του θράψαλου από την εσωτερική πλευρά.

Τα μισά από τα πλοκαμάκια τα ψιλοκόβουμε.

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι.

Σωτάρουμε το κρεμμύδι στο μισό λάδι.

Προσθέτουμε τα πλοκαμάκια που ψιλοκόψαμε.

Ψιλοκόβουμε τις πιπεριές και τις ρίχνουμε στο τηγάνι κι αυτές, όπως και το ρύζι μας. 

Ανακατεύουμε και σωτάρουμε ελαφρά.

Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί.

Κόβουμε τη ντομάτα σε μέτρια κομμάτια και την προσθέτουμε στο μίγμα.

Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε και ένα κουταλάκι ρας ελ χανούτ. Προσθέτουμε κι ένα φλιτζάνι νερό κι αφήνουμε να μισοβράσει το ρύζι.

Ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά και τα προσθέτουμε στο μίγμα.

Γεμίζουμε τα θράψαλα με τη βοήθεια ενός κουταλιού ή με τα δάχτυλά μας, αν μας βολεύει περισσότερο.

Κλεείνουμε το άνοιγμα με μια οδοντογλυφίδα.

Αραδιάζουμε τα γεμισμένα θράψαλά μας σε ρηχό σκεύος. Γεμίζουμετα κενά με τα πλοκάμια που δεν ψιλοκόψαμε.

Αν μας περισσέψει γέμιση, τη βάζουμε εδώ κι εκεί.Ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι από πάνω και μισό φλιτζάνι νερό και σιγοβράζουμε ώσπου να μαλακώσουν ωραία τα θράψαλα και το ρύζι. Προσέχουμε να μη σωθεί το νερό πριν βράσουν αλλά και να μείνει το φαγητό με το λάδι του, χωρίς περιττό νερό δηλαδή.

Σερβίρεται χλιαρό αλλά και κρύο.

Δες τη συνταγή βήμα βήμα εδώ: Νηστικό αρκούδι δε χορεύει.

Διαβάστε επίσης

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Η καλύτερη συνταγή για πατάτες au gratin

Ένα all time classic comfort food που προσφέρει γευστική απόλαυση

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Τηγανητός μπακαλιάρος με τέλειο κουρκούτι

Πώς να κλέψεις τις εντυπώσεις στο παραδοσιακό τραπέζι της 25ης Μαρτίου

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Κάνε τη γευστική διαφορά αυτή την 25η Μαρτίου με μια πεντανόστιμη σκορδαλιά

Με αυτή τη συνταγή θα καταφέρεις να απολαύσεις κάτι από την παραδοσιακή γεύση 

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.